En resa mellan Düssedorf och Eifel samt Köln

Eftersom vi inte hade planerat något vår första semestervecka kollade vi lite på nätet och tog flyget från Skavsta till Weeze en bit från Düsseldorf. Priset med Ryan Air t o r för 2 personer inkl alla skatter stannade på 1100:-vilket var billigt. Därtill kom sedan en hyrbil samt övernattningar och mat i 5 dagar. 

Gemünd bombades mer eller mindre sönder och samman under kriget. Det ligger ju bara några få km från den belgiska gränsen. Men mycket arbete har återskapat mycket av ortens hus.

Från Weeze åkte vi till Gemünd där vi tog in på en Pensionat. Man hade ca 7-8 rum, dusch i korridoren. Men priset var därefter. Ca 800:- för 2 personer och 2 nätter. I Gemünd gick vi runt för att se på lite olika saker. En trevlig liten stad med en å innehållandes ädelfisk rinnandes genom orten. Har man åkt på Autobahn ett tag förvånas man över Eifels geografi. En mängd mindre berg och kullar gör att snabbt glömmer alla platta och tråkiga fält längs Autobahn.
Efter 2 dagar fortsatte vår lilla resa till Köln. Här har man både den mäktiga Rhenen och den stora Domen. Förutom allt annat en riktig storstad har. Men egentligen är Domen finast utifrån. Det finns många kyrkor som ser finare ut på insidan. Men med tanke på att den byggdes 1248 så är det trots allt imponerande. Man förundras lite över att Köln aldrig blivit den turiststad för svenskarna som den kanske borde vara. 
Rhenen flyter genom Köln och ställer till det till och från genom översvämningar. Dessa har man nu försökt råda bot på genom diverse vallar mm. Sen är ju Rhenen ganska smutsig från tid till annan. Men trots det är det en pulsåder som sträcker sig från Schweiz till Nordsjön. Går man längs Rhen i Köln så är det svårt att säga vilket land man befinner sig i. Här finns nog de flesta nationaliteter representerade. 
Vi var även i några förorter till Köln och råkade på både gatufest som diverse andra uppträdande. Dessutom hade man på kvällen något som kallades Ringfest, som vi dock lyckades hålla oss undan ifrån. Tydligen var det nära 500000 människor ute då. 
Bredvid detta fina hus stod ytterligare ett hus. Till skillnad mot detta restaurerade var det andra fortfarande fullt med kulhål. 60 år efter kriget. 
På vår väg tillbaka till Weeze stannade vi till i en ort som heter Kevelaer. Detta är en stor vallfärdsort dit över en miljon katoliker årligen vallfärdar. Här till höger ser du en del av kapellet där man sätter fast olika symboler och ljus från alla orter som varit där.  En mycket fin ort som är väl värt ett besök om man kan slita sig från dessa eviga motorvägarna. Å andra sidan tycks det finnas hur många fina byar och orter bara man struntar i motorvägen. 
Nästa gång vi gör något liknande ska vi planera lite så att vi slipper Autobahn. Landsvägarna och orterna kring dessa ger mycket mer för en resenär som vill se något.