En resa med STS Alpresor
Stockholm - Malmö - Berlin - Prag - Badgastein - Salzburg - Badgastein - Venedig - Badgastein - Grossglockner - Badgastein - Göttingen - Stockholm
gruppen.JPG (41437 bytes)
Alla vänner framför vattenfallet som rinner mitt i Badgastein

carina.jpg (11908 bytes)

Denna sida handlar om en resa vi gjorde i juli 1998 tillsammans med ett hundratal andra bussresenärer från hela Sverige samt bussförare Leif och reseledare Carina. Sidan kommer att finnas kvar över vintern. Håll tillgodo.

 

 

 

 

Reseledare Carina. Vi tackar dig !


ONSDAG
Vi åkte med en buss till Malmö där vi sov över på anrika Hotell Kramer. Man känner sig verkligen välkommen när TV:n sätts på med automatik och man har skrivit "Välkommen Peter och Maritha" på skärmen. En fin start på en lång och trevlig semesterresa
TORSDAG
Nästa morgon "slog vi våra påsar ihop" med en buss från Göteborg. Tillsammans tog vi färjan från Trelleborg till Rostock. Det tog ca 6 timmar. Själv tog vi en hytt och fick vila ut lite på en annars trång och delvis rökig färja. Tax Free-butiken är mycket liten. Stop ! Handla endast det du behöver fram till Tjeckien ( se vidrare nedan ). Väl framme fortsatte vi till Hotell Forum mitt i Berlin. Ett mycket fint hotell där vi fick bo på 27:e våningen med utsikt över Berlin med Alexanderplatsen nedanför och det mäktiga TV-tornet framför fönstret. Efter en dusch åkte vi tillsammans med bussen till Luisen Bräu där vi fick en fantastisk måltid bestående av en buffé av tyska specialitéer samt öl från eget bryggeri i huset. Ett utmärkt tillfälle a lära känna de andra resenärerna
FREDAG
Efter en suverän frukost fick vi en guidning genom Berlin som var mycket bra. Guiden var svensk men bosatt i Berlin och mycket kunnig. Verkade som hon verkligen älskade sin stad. Vi fick se alla Berlins kända byggnader och platser som t ex Brandenburger Tor, delar av muren, Kurfürsten Damm, Unter den LInden, Checkpoint Charlie mm. Efter guidningen hade vi en stund för oss själva där var och en kunde gå efter eget behag. Vi två gick i rask takt till KaGeWe eller KGW som är ett jättevaruhus i Berlin. Vi tog hissen upp till 6:e våningen där det enligt reseledaren skulle finnas en delikatessavdelning. Avdelning och avdelning ... Det var ett hav av diskar med specialiteter. bröddiskar, köttdiskar, fiskavdelningar, skaldjur, konditorivaror, grönsaker, alkohol, specialiteter på burk, på flaska, i lösvikt, ja här fanns verkligen allt. Dessutom fanns det intill flertalet diskar även en mindre bar med ett par stolar eller en två bord med tillhörande stolar. På så vis kunde man t ex äta en kaka och dricka en kopp kaffe i konditoridisken eller äta en sallad i skaldjursdisken o s v. Det fanns inte bara en disk av varje utan massor. För de som varit på Östermalmshallarna i Stockholm kan jag bara säga att det här är mycket större, mycket renare och mycket trevligare. Tyvärr är tiden lite knapp. Går ni hit så leta er ut i tid. Det är så stort så det kan vara svårt att hitta ner igen ( i alla fall lyckades vi gå vilse på plan 6 ). Sedan fortsatte färden längs en ganska dålig Autobahn ( rester från gamla östra Tyskland ) mot Tjeckien och Prag. Vi tog dock en välbehövlig picknick som ordnades av chaufför och reseledare ( undrar förresten när dom själva vilar ) i stället för vanlig lunch. Ett bra och trevligt sätt att lära känna de andra resenärerna.
picknick1.jpg (11258 bytes)
Picknick med ostbricka, tillbehör  och vin.
Efter ett par timmar i kö på Autobahn pga vägbygge samt  en mindre kö vi tullstationen kom vi senare än utlovat till Prag. Här var egentligen resans enda "plump i protokollet". Vi fick byta hotell till ett som mer liknade ett svensk vandrarhem på 50-talet. Lyhört är bara förnamnet. Natten bestod mest i att räkna antal tåg som passerade på 75 meters avstånd. Dessutom blev det eftertraktade besöket på U Fleku inte av. Istället fick vi en god soppa på hotellet på kvällen.

Pragmat.JPG (16844 bytes)

LÖRDAG
För att kompensera detta bjöds vi på en mysig krog i Prag dagen därpå, där såväl 4 rätter samt likör och öl ingick. Mycket snabbt och rådigt ingripande från STS's sida.

 

 

 

I väntan på 4-rätters lunch i Prag tillsammans med goda vänner från Älvsjö

Efter nämnda lunch samt guidning i Prag, som för övrigt skedde till fots. Vi såg bl a Karlsbron och de judiska kvarteren. Efter ovan nämnda lunch fortsatte resan på lördagen till Badgastein. Jag kommer inte ihåg om det var igår eller idag som vi på resan såg rester av kriget utrotningar av olika folkslag i form av hus som man sparat till eftervärlden. Känns trots allt lite anorlunda att se det i verkligheten. På resan gjordes sedan ett trevligt stopp vid gränsen mellan Tjeckien och Österrike. Här fanns en taxfreeaffär med priser som skulle få Ålandsfärjorna att rodna ( Därför ska ni inte handla upp hela reskasan på första färjan). T ex en liter Baccardi, Ålborg Jubileum eller Johnny Walker kostar mellan 60-80 kronor. En limpa cigaretter ca 100 kronor.
Nåja, resan fortsatte med en något tyngre buss. Efter mörkrets inbrott ( som inträffar tidigare i Österrike än i Sverige ) kom vi äntligen fram till hotellen. Själv låg vi på Salzburger Hof ( och efter samtal med andra resenärer var de kronor det kostade extra välinvesterade ).

MATEN
Maten på hotell Salzburger hof bestod av frukostbuffé varje morgon. Den som inte klarar sig till lunch här får nog skylla sig själv. Mat var det i alla fall ingen brist på.
Middagen bestod av salladsbuffé med olika grönsaker, bröd, fisk, skinka, kött, sallader mm mm. Sedan fick man en soppa och därefter en huvudrätt som man redan valde ( en av tre rätter ) på morgonen vid frukost. Därefter övergick ( eller rullade ) man vidare till efterrättsbuffén. Mycket bra alltihop. Själv hade jag dock inte haft något emot ifall någon huvudrätt hade varit lite mer "österrikiskt".

SÖNDAG
Den första vilodagen, Ja, egentligen inte. Vi följde en guidad tur genom Badgastein. Det var vid denna tur ovanstående gruppbild togs. Bilden är tagen av fotografen som håller till 20 meter ovanför Salzburger hof. Efter guidningen gjorde alla vad dom själva ville. Vi gick mot Böckstein och via skogs- och alpstigar tillbaka till hotellet. Klockan 21 såg vi VM-finalen på storbilds-TV

MÅNDAG
Avresa till Salzburg och en 30-graders dag utan moln. Salzburg, Mozarts födelsestad och stan där delar av Sound of Music spelades in är mycket vacker. Hästdroskor överallt i gamla staden. Över 40 kyrkor, slott, flod, Getreidegasse, Mozartkulor, Sachertårta. Ja här finns en hel del att se. Vi hittade två annorlunda affärer bara 100 meter från Domkyrkan. Det ena var en affär som uteslutande sålde handblåsta och handmålade julgranskulor och annat till julgranen.

 
"Jultillbehörsaffär" i Salzburg

jul.JPG (20073 bytes)
wfat.JPG (14663 bytes)
Mitt emot denna affär ska det finnas en affär som säljer påsksaker, men den lyckades vi tyvärr missa. Den andra affären ( öppnade juni-98 ) jag vill nämna sålde vin, öl, sprit mm i lösvikt. Man går in, talar om vad man söker och så får man provsmaka varan. Vill man sedan köpa den, väljer man lämplig flaska ( 1-10 dl ). Priset är väl något högre än det som finns färdigt att köpa på annat håll. Men vad gör det. Man dricker dropparna med större andakt. Jag köpte en Irländsk Singel Malt Wiskey som jag tyckte var väl värt sitt pris. Affären ligger på Goldgasse.

Affären som säljer bl a Whisky i lösvikt. Ligger på Goldgasse

 Även i Salzburg fick vi en guidning. Guiden är svensk med har bott i Salzburg över 30 år. Även hon gjorde att turen blev en fröjd. Ett litet tips till herrarna. Hur varmt det än är i Salzburg så behåll skjortan på. Jag blev ganska blöt på ryggen p g a värmen och en ryggsäck och tog av mig skjortan ett kort tag. Men höll verkligen på att bli uttittat. Det var t o m så att folk pekade på mig och viskade.Tydligen passar det sig inte att gå med bar överkropp i Salzburg.

ganget.jpg (11072 bytes) En utekväll med "gänget" på Salzburgerhof´s terrass

TISDAG
Här skulle vi åkt till Grossglockner. Vädret ville dock annat. I stället gick vi lite på chans. Vi gick förbi " Der grüne Baum" vidare in i skogen förbi en liten restaurang. Vi trodde vi skulle träffa på ett till, men efter ett tag talade magen om för oss att det nog var bättre att vända och äta på det lilla värdshuset. Och tur var det. Stället hette "Himmelswand". Ägaren själv gick runt och såg till att gästerna fick det de ville. Ypperligt matställe måste jag säga. När ni går dit så kommer ni ganska snart förbi ett litet värdshus med en massa fotografier utanför. Här kan ni köpa en påse frö för en ringa penning ( eller ska vi säga schilling ). Från värdshuset och någon km fram finns det nämligen många fåglar och ekorrar som gärna tar emot dina frön. Ekorrarna är både bruna och nästan svarta. De är så tama så de klättrar upp för byxbenen. De äter maten ur din hand.

 

ONSDAG

Bussen gick före klockan 6. Vi åt tidig frukost och fick dessutom med oss lite att äta på vägen. I bussen följde denna dag Mia som reseledare och som bor i Badgastein. Det märktes i Venedig att hon klarade att hantera italienarna bra i knepiga situationer ( som t ex gondoler och båtar som inte höll tiden ). Venedig i över 25 grader och strålande sol. Vi tog taxibåt in till själva stan, korsade Markusplatsen och vidare till en liten gränd varifrån gondolerna gick som vi hade bokat. Det tog ett tag att reda ut bokning mm med italienarna. Det är vid dessa tillfällen bra att ha en duktig reseledare. En gondolfärd är ett måste. Vår gondoliär hade dessutom en hel del humor

 

 

En "måste" i Venedig - En gondolfärd

grand.JPG (13461 bytes)

rialtobron.JPG (9334 bytes)
Rialtobron

Efter färden i kanalerna gick vi på den största "gatan" i Venedig, Mercieran. "Gatan" var inte bredare än gränderna i Gamla stan i Stockholm. Mycket, mycket folk och massor av affärer. Att se prislappar över 100.000:- är lite ovanligt. Som tur är så är det i Lire. Eftersom guidning i Venedig endast får utföras av speciellt utbildade guider så gick alla själva i stan. Vi hamnade så småningom på en liten restaurang och fick ett gott vin och en riktig italiensk pizza. Det är inte samma pizza man får hemma. Vi hann även med ett besök på Rialtobron som går över Canal Grand.
Återresan påbörjades med taxibåt. Därefter tillbaka förbi vindruvsodlingar över Dolomiterna och till det väntande biltåget som tog oss 12 minuter genom alpberget i stället för 2 timmar runt det. Bussen fick precis plats på den smala tågvagnen. Vi kom tillbaka vid 22-tiden och fick " Eine kallte Platte" att äta. Och tur var väl det. En 4-rätters hade väl ingen orkat så sent.
 

TORSDAG

På torsdagen åkte en del till Salzkammergut och Wolfgangsee där man spelade in "vita hästen" samt Saltgruvorna. Själva fördev vi dagen genom att ta linbanan upp till Stubnerkogel på  2246 meter. Därifrån gick vi runt Tischkogel till Unterer Bockhartsee till Bockharthütte. Här åt vi samt fick höra musik bestående av dragspel och sked. Sedan bar det snabbt nerför till Nassfelt ( Sportgastein ). Vidare längs en underbar stig som följde Nassfelder Ache. Efter ett tag fanns som på beställning den obligatoriska " Raststätte". Kaffe och kaka. Mums. Dagens vandring var närmare 3 mil. Men tack vare vi åkte lift upp var det mestadels plant eller nerför. Det tog visserligen ett antal timmar, men vilka vyer...

 

Vy över Gasteinerdalen

utsikt1.JPG (11674 bytes)
grossglockner.JPG (12991 bytes) FREDAG
Nu gjorde vi resan till Grossglockner. Via 27 hårnålskurvor på Grossglockner Hochalpenstrasse somär en av världens vackraste vägar tog sig bussen först till ett "bergsmuseum" och sedan vidare till ca 2500 meter. Härifrån såg vi både Grossglockner samt dess glaciär och en hel del andra toppar. Vi träffade även på de trevliga murmeldjuren. De var så tama så en del kunde mata de.Här fanns även gott om mat till bra priser för oss resenärer.

I mitten ser du glaciären. Grossglocknertoppen finns i vänster bildkant.
Spänning saknades inte heller. Mitt under lunchen kom en del av berget ner och la sig på glaciären. Det fanns människor bara ett 10-tal meter från raset, som bestod av grus och stenar större än en människa. Som tur var kom ingen till skada. Jo, vägen/stigen. Den försvann.

 

 

 

 

 

 

 

Stenraset. Ca 10 meter till vänster står 5 människor ( syns ej i bild ) Ca 300 meter längre ner ligger glaciären dit hela raset var på väg.

stenras.JPG (24663 bytes)
På hemvägen från Grossglockner stannade vi till i Heiligenblut som av österrikarna utsetts till en av Österrikes vackraste platser och tydligen även en av de mest fotograferade. Byn ligger i en dal med Grossglockner som bakgrund. Byn har också en underbar vacker kyrkogård runt den vackra kyrkan. Fotot här bredvid gör tyvärr inte rättvisa åt denna mycket vackra viloplats

 

 

 

 

Kyrkogård i Heiligenblut

Heiligenblut.JPG (17915 bytes)
LÖRDAG

Tidigt upp för frukost och hemfärd. Vi tar adjö av Badgastein och säger "Grüss gott" eller " Grus ä gott". Vid Ingolstadt i Tyskland tar en ny picknick vid. Det bjuds på bl a korv, potatissallad och vin. Övernattar gör vi i Göttingen där vi också intar resans sista riktiga middag i goda vänners lag.
 
SÖNDAG


Sista långa resdan från Göttingen via 2 danska färjor till Helsingborg. Därifrån till Husqvarna där vi åt en enklare middag. Vi släppte av en del passagerare i bl a Jönköping ( bl a ett mycket trevligt par som vi hade mycket "sköj" med ) , Norrköping ( Hej Lasse med fru, och tack ) . Själv gick vi av i Södertälje för Taxitransport hem. Vi var hemma strax före kl 24 tack vara Östertälje Taxi.

TACK
Jag skulle kunna skriva mycket mer med stannar väl här. Jag vill samtidigt tacka alla resenärer. Att vara över 50 personer på 20 kvadratmeter under så lång tid kräver en del. Jag vill också speciellt tacka Leif som under större delen av resan körde vår buss och reseledare Carina Carlsson som så fantastisk bra tog hand om oss under resan. Tack också till bl a reseledare Mia och Linda, köket och personalen på Salzburger Hof. Till sist tackar vi Roland och Liljan som med sitt positiva och glada sätt gjorde resan oförglömlig. Vi hörs och ses.

TIPS
Lite snabbt bara några tips om någon tänker åka på denna resa ett annat år:
Kosta på er några kronor extra och ta in på Salzburger Hof i stället för de andra hotellen.
Drick inte vattnet i Prag.
Drick vattnet i Badgastein, kanongott.
Handla i Taxfreeaffären mellan Tjeckien och Österrike.
Håll hårt i värdesakerna i Prag samt Venedig.

Ät pizza i Venedig, en upplevelse
Åk gondol i Venedig.
Gå och titta på delikatessavdelningen på KaGeWe i Berlin. Våning 6. Helt otroligt.
Glöm inte att det går åt en hel del pengar på/i bussen för picknick, öl, kaffe mm
Vill du vandra så köp en karta i Badgastein. Lederna är inte bra märkta överallt.
Finns 2 mindre "varuhus" i Badgastein som säljer det mesta du letar efter.
Behåll skjortan på i Salzburg
Att äta lunch samt ta en öl är billigt i Österrike
.
I Berlin, Prag, Venedig så får du bra kartor av reseledarna.
I Badgastein finns en bra stadskarta att få på hotell Salzburger hof.
Det är brant nerför om du ska gå ner till stan. Det är lite jobbigt tillbaka till hotellet.
Hyr en hytt om ni tar färjan Trelleborg-Rostock så kan du vila ett tag och klarar kvällen.

Resor blir aldrig som man planerar och tänkt sig. Den blir oftast bättre.
Sprit i hotellets bar är dyrt.
Ät lunch på små "Raststätte" och beställ in österrikisk mat. Mat och öl kostar i regel under 100:- Kr.
Har du problem med uppförsbackar ? Ta lokalbussen till Sportgastein och gå tillbaka till hotellet.
Man ger ca 8 % i dricks. Både till serveringspersonal, barpersonal samt hotellets städpersonal.

Vill du veta mer så går till STS hemsida somdu hittar här: STS-Alpresor

Kommer jag på något mer så skriver jag det så småningom.
Ni som var med på resan eller har gjort den en annan gång, hör gärna av er.

OBS ! Du som hamnade på denna sida och saknar frames ( ramar ) på vänster sida samt ovanför denna sida klicka här : START

Hälsningar Peter och Maritha