Vår 3:e resa med STS Alpresor

Flyg Alanda-Bydapest , Båt Budapest-Visegrad , Buss Visegrad-Wien , Buss Wien-Melk , Buss Melk-BadGastein , Buss Badgastein-München , Flyg München -Alanda .

Äntligen blev det den 2/8-2000 och vi satte oss tidigt på morgonen på tåget till Arlanda. Förväntningarna på resan var stora. Delvis p g a att tidigare resor med STS varit lyckade och delvis för att vår 1:a semestervecka bestod i en delvis regnig fjällvecka och vecka 2 och 3 bestod i målning, tapetsering och kakling av kök samtidigt som vädret sommaren 2000 inte var så mycket att skryta med på våra breddgrader. Därför börjar här resan mot nya och spännande mål. Välkommen och följ med.

Onsdagen 2/8-2000

Vad hände under dagen
Flyget var en timme försenad. Men det hör väl nästan till vanligheterna för flyget numera. Vädret i Stockholm var svalt på morgonen, vilket gjorde att kroppen reagerade kraftig när vi kom ut från Budapest flygplats där 32 grader och sol strömmade emot alla. Förseningen gjorde att schemat ändrades och vi fick 1,5 timmar för oss själva i Budapest efter att väskorna lämnats på hotellet.
Därefter fick vi en guidad tur i stan. Budapest är väldigt vacker, trots ett något brokigt förflutet. Dock ska man som fotgängare se sig för ordentligt. Att bara kliva ut på övergångsställen och hoppas på att biarna stannar är som att skriva under sin egen dödsdom. Nej, använd tunnlarna eller övergångsställen med ljussignaler. Blir det grön gubbe så "ge järnet" . Det brukar vara regel att det är grönt tills du kommer 2/3-delar över gatan. Då slår det om till röd gubbe. Då ska det ändå sägas att vi brukar vara snabbast.
.
Maten
"Flygmat" på planet. Efter guidningen på kvällen åkte alla till en restaurang där vi bjöds på en gulaschsoppa till förrätt. Sedan fick vi Kalkon med ris och pommes frittes ( ! ). Efterrätten var en äppelkaka med chokladsås ( ! ) .Till allt detta serverades vin samt en aprikossnaps. Efterrätten var i sötaste laget, annars mycket gott. Träffade under kvällen Christer och Ulla som vi sedan träffade regelbundet under hela resan.

Ungersk underhållning

Musiken
Musiken får under första delen av årets resa en egen liten rubrik. Anlednigen märker ni snart. På restaurangen i Budapest hade man ordnat med musik och underhållning. Det var säkert väl menat och säkert även trevligt. Men inte under maten och inte på några meters avstånd . Och speciellt inte när en ungersk äldre dam försöker att sjunga för full hals med mikrofon och förstärkare som skulle få Birgit Nilsson att falla ut i gråt. Man försökte prata när dom bytte folk eller hade några sekunders uppehåll.

Tordagen 3/8-2000

Vad hände under dagen
Checkade ut kl 8 och åkte med bussen till en båt som stod vid Donaus strand. Åkte 3,5 timmar uppströms. Tanken var en båtresa ända till Wien. Dock fick vi ett brev någon vecka innan att den inte blev av. Mycket skog var det längs strändern. Inga motor.- eller segelbåtar, utan folk paddlade eller rodde i kanoter, kanadensare,roddbåtar mm. En trevlig resa om man borter från musiken (se nedan ).Efter båtresan fortsatte bussen i 1,5-2 timmar. Vi stannade och åt lunch.
Väl framme på hotell Astoria gick vi en stund på stan. Eftersom vi bodde mitt i Wien så var det bara några meter till Kärntnerstrasse, som är en stor gågata med massor av folk och affärer. Men se upp vi hittade saker som i en affär kostar 79:- ATS och 199:- i nästa. Så det lönar sig att kolla lite föst, innan man köper något. Hotellet var för övrigt lite gammalt och halvmodern, men OK för 2 dagar.
På kvällen gick alla gäster till en pub och åt och lyssnade på musik ( se nedan ). Efter maten satte vi oss ute på terassen. Efter en stund började det att blåsa och regna kraftigt. Så det var lika bra att gå hem på 5 minuter. Väl på hotellet var det bara att vrida ur alla kläder.

Maten
Underbar ungersk vitlökssoppa till lunch. Till middag bjöds vi på soppa till förrätt och kycklingschnitzel till huvudrätt. Glass var efterrätten. Satte oss sedan ute och tog nån öl innan regnet kom.

Helen, vår trevliga STS-guide


Musiken
Satt under en högtalare på båten och hörde wienervals i 3 timmar. , samma låt. Nåja, det lät så i alla fall. Fruktansvärt att höra den musiken i en högtalare som mer lämpar sig för att anmäla hållplatser mm.
På kvällen hade vi oturen att sitta 2 meter från ett piano och fiolspelande par. Var nästan omöjligt att prata med gästerna vid samma bord. De som satt längre bort i lokalen tyckte att det var någorlunda lagom ljudnivå.

Fredagen 4/8-2000

Vad hände under dagen
Lite duggregn och ca 20 grader på förmiddagen. Vi var på en tre-timmars rundvandring i Wien och åkte även buss ut till Slottet Schönbrunn. Själva slottet är stort, men inte så bra skött. Däremot sköter man trädgården och planteringarna mycket bra. Men se upp ! Kliv inte på gräsmattan. Då kommer det en cyklande vakt med en visselpipa och lever om. Var ganska kul att se honom jaga bort alla japaner som ville ta kort.
Eftermiddagen gick åt till att handla. Vi var även på det berömda Café Sacher. Och det är sant ! Sachertårtan
är godast här. Å andra sidan, smakar det så kostar det. 
Klockan 19 åkte alla med bussen till en Heurigen. Det är ett ställe som ägs av en bonde och där han får sälja mat och dryck med någon slags skattereduktion. Vi åt och drack vin och hade mycket trevligt. Var tillbaka ca 22,30, vilket var i tidigaste laget tycker jag.

Parkanläggningen vid slottet Schönbrunn

Maten
Lunch bestod i Rösti, surkål och Bratwurst på ett av Wiens många små krogar. Mycket gott.
Sachertårta till kaffe.
Middagen på Heurigen kallades för Bauernschmaus. Det var en tallrik med blandat österrikisk mat. Vi fick en ostsmörgås till förrätt och persikor till efterrätt. Genomgående drack vi deras egna vin i glasmuggar. De som ville ha vinglas fick be om det. 


Musiken
Musiken var för en gångs skull på lagom ljudnivå. Kanske berodde på att de inte stod så nära bordet.

Lördagen 5/8-2000

Vad hände under dagen
Klockan 9,15 åkte vi från Wien ( som vi säkert åker tillbaka till någon gång ). Vi stannade till vid Klostret i Melk, där vi också åt lunch. Det började regna just när vi kom fram till Melk, så vi såg bara lite av klostret. Där finns också en kyrka som var otroligt vacker.
Vi kom till Badgastein kl 17.


Maten
I Melk provade vi på en "Kleinen Gulasch" respektive "Herrengulasch". Den lilla gulaschen var i stort sätt ett antal köttbitar på en tallrik och lite bröd till. Såg mest ut som kalops. Var dock fint kött. En Herrengulasch bestod av knödel, korv, ägg gurka.
Till middag fick vi Rumpstek. Många blev lite besvikna eftersom ryktet gick att vi skulle få Wienerschnitzel. Men , men, så kan det bli. 


Musiken
Ingen !

Vy över gasteinerdalen

Söndagen 6/8-2000

Vad hände under dagen
Vi gick via Böckstein till Radeckalm, där vi åt lunch. När vi kom tillbaka till Böckstein var det bondmarknad. Vi tog en öl och gick sedan tillbaka till hotellet. Efter middagen gick vi med Ulla och Christer till Böckstein i tron att vi skulle få höra lite bumpa-bumpamusik ( se nedan ). 


Maten
Lunch på Radeckalm var en mycket god potatisgulasch med potatis, korv och paprika.
Till middag fick vi förrättsbuffé, kokt Lax med svamprisotto och till efterrätt en nougatmousse. 

Vattenfallen i Prossau

Musiken
Vi trodde det skulle bli Österrikisk Bumpa-Bumpa på kvällen eftersom vi lyssnade på det på dan. Det var dock ett mycket dåligt coverband som förstörde låtarna med dålig sång och komp samt alldeles för hög volym.

Måndagen 7/8-2000

Vad hände under dagen
Vi åkte med Christer och Ulla med tåg till Salzburg. Där gick vi "som vanligt" på Getreidegasse och shoppade. Fortsatte efter lunch med att gå på andra sidan ån som rinner genom Salzburg.  Även här finns många trevliga affärer. Tyvärr så missar nog många turister denna stadsdel. 

Maten
Korv till lunch. Finns ett korvstånd på marknadsplatsen där man kan välja på en mängd roliga korvar.
Middagen bestod idag av förrättsbuffe, Hälleflundra med pestostuvade bandspagetti ( ! ). Dagens soppa var en mycket god kålrabbisoppa. Efterrätten var en typ av rulltårta med fruktkräm.


Musiken
Hotellets.

En av ca 300 kor som för tillfället stod i Salzburg. Alla var olika. 

Tisdagen 8/8-2000

Vad hände under dagen
Fint väder. Växlande molnighet och 14 grader på morgonen och ca 25 grader på dagen. Vi gick Höhenweg till Hofgastein coh Achenweg tillbaka. Kul att se böndernas trädgårdar på Höhenweg. 

Maten
Lunch på Café Gamskar som ligger på Höhenweg. De hade en mycket god vitlöksoppa.
Till middag fick vi bl a sjötunga och ris. Dagens soppa var en vattning, tråkig oxsvanssoppa. Frågan är väl om kocken läst fel i kokboken.


Musiken
Hotellets.

 

En liten del av Höhenweg. Inget för höjdrädda

Onsdagen 9/8-2000

Vad hände under dagen
Växlande under dagen. Från sol till några små regnskurar. Vi gick till Prossau. Tog i lite idag, så vi kom dit på under 2 timmar. Fortsatte efter lite enkel mat till vattenfallen som ligger ca 10 minuter från Prossau. Fortsatte sedan tillbaka till Himmelwand för lunch.

Maten
I Prossau åt vi en efterrätt som var ett mellanting mellan ost.- och äggkaka med glass, grädde och ägglikör. Något nytt och gott. 
Åt knödel, kraut och gulaschsoppa till lunch. Till middag kunde man välja mellan Oxbringa med potatis och gräddspenat eller forell med svartrötter. Till detta som vanligt både förrättsbuffé, soppa samt en god efterrätt.

Prossau

Musiken
Hotellets.

Torsdagen 10/8-2000

Vad hände under dagen
Sol- växlande molnighet och 20-25 grader. Åkte 9,10 buss till Sportgastein. Gick en bit genom dalen och fortatte sedan upp till liftens mellanstation. Därifrån gick vi  tillbaka till Nassfeldt alm där vi åt lunch. Vidare längs ån till Astenalm för fika och vidare till hotellet. Efter middagen gick vi till Kaiseralm för att ta en öl och lyssna på musik. Kul med österrikarna . De går ut på kvällen, tar någon öl, lyssnar på musik och går sedan hem mellan 21-22.

Maten
Lunch: Nudelsoppa respektive Kapresskäsknödel.
Fika: Öl, kaffe och Bauernkrapfen som är en jättemunk med sylt.
Middag: Österrikisk buffé. Äntligen. Vilken mat. Man skulle ha större mage.

Denna ko gick före oss från Nassfelt till liftens mellanstation. 

Musiken
Österrikisk livemusik på Kaiseralm. Ett tvåmanna "dansband". Trevligt.

Fredagen 11/8-2000

Vad hände under dagen
Sol och 20-29 grader. Vi tog linbanan upp till toppen. Gick framför Tischkogel mot Hirschaukogel. Brant och smalt på båda sidorna. Gick förbi mellanstationen till Stubner Alm där vi åt en mycket trevlig och annorlunda lunch. Gick tillbaka till mellanstationen. Därifrån till Bellevue Alm, där vi fikade. Vi var tillbaka strax efter 16 på hotellet.

Maten
Lunch: "Gemischte Platte" som var en träplatta med allehanda hemlagad korvar, skinka, ostar, grönsaker samt bröd. Det skulle fler prova på.
Fika: Provade en Radler. Ska tydligen vara en öl blandat med saft. Mycket friskt. Vi delade också på en Kaiserschmarren. Det är en massa skuren pannkaka med grädde, sylt/kompott och en mängd fluorsocker.
Middag: Bl. a inbakad gös med sesampotatis, fransk löksoppa och en bärig efterrätt.

Långt nedanför ser man järnvägsstation i Böckstein.

Musiken
Hörde bara lite inspelad musik på Bellevue Alm.

Lördagen 12/8-2000

Vad hände under dagen
Gick några timmar i Badgastein. Åt lunch på Echocaféet. Klockan 13 tog vi bussen till München. Därifrån flög vi tillbaka till Stockholm.

Maten
Jättestor Wienerschnitzel till lunch. Lite korv på flygplatsen samt flygplansmat på flyget hem.

Musiken
Nix

 

Salzburger Hof

Ännu en trevlig semester är tillända. Vill du själv prova på att åka med STS någon gång ? De har förutom alpresor på sommaren även bl a skidresor på vintern samt en del andra semestermål . Se vidare HÄR