Almuñécar , Spanien

När

Vi var där 2 veckor oktober-november. Som jag förstått det hela så är det lagom varmt fram till maj och från september. Under sommaren är det varmt och torrt.

Resebolag

Vi reste med Grand Tours som specialiserar sig lite på äldre resenärer. Vi hade en kanonguide i Roberto som var en klippa i alla lägen. Han fanns oftast till hands och var även ute på diverse vandringar i närområdet. Dessa mindre vandringar anpassade han till de gäster han hade just för dagen.  

Hotell

Vi bodde på Chinasol. Ett trestjärnigt hotell precis vid stranden. Detta är ett lägenhetshotell vilket innebär att du har tillgång till ett litet pentry med spis, kyl och diskmöjligeter. OK, det skulle behövas lite lagningar här och där, men så är det i de sydliga länderna. Man har blivit van och immun mot detta. Personalen på hotellet är dessutom mycket vänliga och trevliga. Tänk dig dock för när du beställer en Whisky eller drink. Det är MYCKET sprit för 3€.

Bad

När vi kom var det fortfarande 20 grader i vattnet. När vi åkte hade det dock blivit 2 grader kallare. Det var dock oftast så varmt i luften att vi badade ändå. Här är det inte långgrunt utan blir djupt redan efter 3-4 meter. Stranden är ca 3-400 meter lång. Sen kommer det en klippa och därefter kommer nästa strand. Går du åt andra hållet har du flera mindre stränder samt en nudiststrand. Sanden är grov, men helt OK.

Det finns 2 mindre pooler på hotellet. De har vi dock inte provat. Havet var mer inbjudande.

Maten

I vår resa ingick frukost och middag. Bra frukost och oftast bra middag som bestod av 4 rätter. Många uppfattade maten som lite smaklös och att det oftast saknades grönsaker till huvudrätten. När jag kom hem pratade jag om det med en vän som har lägenhet i Nerja. Han säger att det generellt är svagt kryddat i Andalusien.

Beställer du in en öl på en bar eller restaurang får du nästan alltid in en gratis Tapas. Det är dock något som bara förekommer i och kring Almuñécar. Ganska kul att få prova på lite olika Tapas. En öl kostar i regel 1,5-2€ och kaffe 1-1,5€. Du kan också beställa en Maracillo ( uttalas marachiljo ). Det är ett litet glas expresso med Brandy. Väldigt gott och kostar ungefär som kaffet.

Att äta lunch ute är kul. Det finns hur många barer och restauranger som helst från hotellet och österut. Jag kan rekommendera Francisco 1 som ligger i gamla staden. Det finns en Francisco 2 också. Skillnaden är att 1:an är lite mer likt en spansk bodega och 2:an mer en flott restaurang och ca 10-20% dyrare. Prova kanin i champinjonsås. Helt underbart gott.

Göra mat själv

Vi brukar göra egen mat vissa dagar. Inte p g a kostnaden utan bara för att få köpa färska grönsaker och frossa. Advokado som säljs är helt under bara. Om du vill vara säker på att kunna äta den samma dag frågar du bara " Comer par hui ?". Då tar dom fram perfekta advokadon. Men sen har du ju tomater, paprika och annat som smakar mycket mer här nere. Du kan handla i grönsaksaffärer eller i Saluhallen som ligger ca 15 minuter från hotellet. Du går bara strandpromenaden österut tills du passerat en liten bro. Där följer du den ofta torra flodfåran tills du nästan är frmma vid nästa bro. Då ser du en gata som går åt höger och en bit in ett rödbrunt större hus. Eller så går du över första bron vid strandprommenaden och ca 100 meter till. Där får Europagatan in till vänster. Följ den fram till Saluhallen. Om vägskylten säger något annat så bry dig inte. De är till för bilarna. Här har du saluhallen med massor av fisk, kött och grön. Passa på att köpa den dyraste skinkan de har. Kostar 99:-€/kg. Du behöver dock bara ca 50 gram per person och väl värt att prova på.

Att handla

Utanför hotellet har du en liten supermercado samt en brödbutik. Båda kan dock ha Siesta mellan 13 och 17, vilket för övrigt många affärer har. Annars kan du gå strandpromenaden över första bron. Där tar du vänster och följer den torra flodfåran tills du kommer till nästa bro. Där tar du höger. Efter ett litet tag ser du en rödbrun busstation. Bakom ligger Lidl, samt ytterligare 2 större mataffärer. Den som ligger längst bort är absolut störst och har en enormt utbud.

Att titta på

Själv gillade jag Akvariet som finns precis vid saluhallen.
Gammal stan är trevlig med affärer och restauranger i gränderna. OBS tänk på att affärer har Siesta 13-17. Strandprommenaden
Slottet/borgen
Går du ut genom huvudentrén på hotellet och tar höger uppför backen i ca 2-3 minuter ser du ett hus som byggts precis som en båt.

Ja det finns massor att se här.

Att åka till

Granada och Alhambra är ett måste för många
Gibraltar är kul att ha varit i. Titta på aporna och droppstensgrottan samt åka en tur med tokiga chaufförer i en minibuss. Dessutom kostar 1 liter Absolut samt en Famouse Grouse totalt ca 170:- gronor. På hemvägen stannar bussen till i Marbella där du kan se världens flottaste båtar ligga i hamnen.
Nerja har också grottor. Vi var dock inte där. De ska dock vara större än de på Gibraltar.

Åka tillbaka?

Om vi kommer att åka tillbaka? Det är jag övertygad om att vi gör. Troligen redan inom ett år.