Resa med STS Solresor till Azorerna , april 2001


Hotell Bahia Palace

Den 3/4 till 10/4 åkte vi med STS Solresor till Azorernas huvudö St Miguel. Planet flög iväg vid 8-tiden på morgonen och landande vid 14,30-tiden lokal tid , som är två timmar efter svensk.


Utsikt från hotellet.

Allmänt

Nu först lite allmänt om Azorerna. Det är 9 öar som ligger i Atlanten mellan Portugal och Amerika. Huvudön är störst och ca 7 mil lång och 6 km smal på den smalaste stället. Eftersom landet tillhör Portugal pratar man portugisiska. Det finns folk som förstår engelska, men inte så många. Men det går ofta bra med gester också. Det är  ju det som gör resandet lite spännande också.


Hotell Bahia Palace, baksidan

Lämplig restid och temperatur

Bästa tiden att besöka öarna är april-september. Deras vintersäsong innebär en hel del stormar och regn, med temperaturer runt 10-15 grader. April har en temperatur på ca 18-22 grader. Under sommaren ökar temperaturen ytterligare några grader. Vattnet är ca 18 grader i april och 22-24 under juli-augusti.

Det syns kanske lite dåligt på bilden till vänster, men man ser från denna plats faktiskt öns norra och södra strand, eftersom det just här bara är 6 km.


Kraftiga vågor kommer in mot stranden.

Floran

Här är det ett eldorado för alla vänner av blommor , buskar och träd. Just nu i April blommade azaleorna. Och då menar jag blommar. Av någon anledning så ser öborna till att väggrenar och rastställen hålls mycket fina genom klippning. Därför ser man överallt liljor och azaleor. Lite senare på året kommer det enorma mängder av hortensior att avlösa azaleorna i blomningen. Just nu hade hortensiorna fått 5-15 cm långa årsskott, så det dröjer nog 1-3 månader innan dessa blommar för fullt. De rastplatser som finns , speciellt de längs kustvägen mot Nordeste är enormt vackra och fina. Ser nästan ut som små parker.

 


Överallt ett överflöd av blommande Azaleor.


Också ett sätt att hänga tvätt

"Hål i väggen"

Kommer du till ett samhälle så är det inte säkert att de har en affär. Det är sällan troligt att de ens har en kiosk. Det som dock alltid är säkert är att de har ett café/pub/bar. Dessa små barer är många gånger inget annat än ett "hål i väggen". Det är ofta bara en dörr med en liten reklammarkis ovanför. Där innanför kan det sedan finnas allt från en liten bardisk och 2 bord till en riktig liten restaurang. Ta t ex Valla Franco som ligger nära hotellet. Här fanns det en mataffär, en affär med mat och lite allt möjligt samt ytterligare några mycket små enkla affärer. Men det fanns säker 50 barer/restauranger av alla de slag. Verkar som om varje by med fler än 20 hus och lite självaktning har minst en liten bar. Dessutom finns det alltid gäster ( 95 % män ) i dessa barer.

Så åker du hit så är dessa hål ett måste. Du äter både billigt och gott och träffar den verkliga öbefolkningen.

Maten

Maten på de små barerna eller små restaurangerna var alltid mycket god. Ofta t o m godare än på hotellet. Öborna är ju väldigt korta och oftast också mycket smala. Men här får man oftast enorma portioner. Det är sällan vi orkade äta upp luncherna.

Hotellets mat bestod av en förrätt som antingen var en sallad eller en soppa. Sedan fick man välja på en huvudrätt som antingen var fisk eller kött/kyckling. Efterrätten körde man fram på en vagn varje dag och bestod förutom fruktsallad även av någon pudding och diverse kakor och var i regel mycket söta och goda.

En av alla vackra rastplatser på resan till Nordeste

En del negativt som står här nedan om hotellet beror på att hotellet för denna tid saknade management p g a diverse problem. Detta gjorde att den ekonomiansvarige inte fick göra slut på mer pengar än absolut nödvändigt. Detta ska dock ordnas upp inom en månad.
Trafiken

Den kräver ett eget kapitel. Vägarna är mycket smala och krokiga. Det är ofta dålig asfalt. På vissa håll sticker brunnslocken upp 5-6 cm vilket ökar risken för punktering. Man kör i regel på 2:ans och 3:ans växel eftersom man som förare också vill titta åt sidan ibland. Man har dock väldigt lite tid till det eftersom vägarna svänger ideligen. Dessutom möter man bussar och lastbilar vilket gör att man ibland får panikbromsa och backa 10 meter så att de tyngre fordonen kommer fram. Sedan finns det både hästar och åsnor med kärror, kor, folk och parkerade bilar ganska ofta på vägarna. Vill man parkera så gör man det utan att bry sig om trafiken eller vägbredden. Och alla acceptera det utan att tuta och leva rövare. Det finns t ex inte många riktiga busshållplatser. Det enda som skiljer en busshållplats från en vanlig väg är en skylt på sidan om vägen. Där stannar bussen och den bakomvarande trafiken få snällt vänta, eller försöka sig på en omkörning. Att gå i städerna eller på landsväg kräver att du är vaken. Det är full fart på bilarna hela tiden. Trottoarerna, om det finns några, är ofta bara 2-4 dm breda.

Tisdag

Ganska soligt och 18-20 grader. Hotell Bahia Palace ligger en dryg halvtimme från flygplatsen och huvudstaden Ponta del Gada. Cirka 50 meter från stranden och det öppna havet. Eftersom vi gick upp ganska tidigt för att åka till Arlanda och Azorerna ligger 2 timmar efter tidsmässigt så var det tungt att vänta till kl 19.30 då matsalen öppnade. Att det sedan nästan tog en timme att få förrätten gjorde inte saken bättre.

Maten: Potatissoppa som förrätt och fisk eller kyckling som huvudrätt samt eftersätt.


Efterrättsvagnen kom varje kväll med allt från fruktsallad till tårtor

Onsdag

Vi gick till Villa Franca de Compo som var det närmaste samhället. Det tog ca en timme att gå dit. Hittade först ett hål i väggen där vi tog en öl och en macka. Senare på dan hittade vi en trevlig liten restaurang vid hamnen där vi åt fisk. Eftersom min portugisiska inte existerar så var det bara att peka i menyn. Jag fick 9 strömmingsstora rosaaktiga fiskar, skalpotatis och grönsaker. Vi 5 åt olika rätter och tog öl eller läsk till maten. Detta kostade ca 350 kronor, vilket var mycket billigt. Till middag på hotellet fick man antingen lamm eller svärdfisk till huvudrätt.


Vissa rastplatser är som små välskötta miniparker

Torsdag

Mycket sol och 19-23 grader. Vi tog linjebussen till Ponta del Gada. Vilken färd ! Full rulle på de små vägarna så att man flög som en vante i sätet. Dessutom hög portugisisk musik i högtalarna. Väl framme gick vi till ett stort varuhus som låg ca 5-10 minuter från hamnen. Alltid lika kul att kolla in varuhus. De hade bl a en enorm stor och fin fiskdisk som bara den är värd ett besök. Hittade en stökig pizzeria ( ! ). Eftersom pizzor brukar smakar olika i olika länder så provade vi dessa här. Och mycket riktigt. De var helt annorlunda. Bl a så förstod de att man inte bara ska servera deg med tomatsås och ost utan även lägga något på degen. Här var pizzorna mycket välfyllda och goda. Annars är inte huvudstaden så mycket att se på. De mycket smala gatorna och all trafik tar dock musten ur en. Hotellet serverade på kvällen fisk och kyckling.


Ännu en av en lång rad fina rastplatser på vägen mellan Ponta del Gada och Nordeste

Fredag

Följde med STS på en busstur till bl a Furnas. I Furnas har de bl a en fantastik park med mängder av träd, blommor och buskar. I parken finns också ungdomens källa i vilken man får bada. Efter en (för ) kort vandring i parken åkte vi till den närbelägna sjön. Vid stranden rök och puttrade från jordens inre. Här hade man även grävt ner stora kastruller mes mat. Dessa kastruller var nergrävda i ett par timmar och innehöll korv, blodkorv, olika köttdelar, vitkål, potatis, vilblad mm. Efter upptagandet åkte vi till en restaurang där vi åt oss mätta på denna goda mat. Till det serverades portvin, vitt vin, rött vin och likör till kaffet. Delar av Furnas "doftar" mer eller mindre som ruttna ägg. Men efter en stund brydde man sig inte mer.
Efter maten och ett kort stopp vid ett annat ställe i Furnas åkte vi till en teodling där vi även fick köpa te från orten . Samma te är dock några kronor billigare i varuhus och affärer i Ponta del gada. På återresan hoppade vi av i Villa Franco för att promenera tillbaka i stället i den fina solen. Till middag fick vi sedan griskött på azorisk vis eller fisk. Till förrätt var det för övrigt sallad med lök eller kycklingsoppa.


Så här så maten ut när den kom ur jorden.

Lördag

Vi hyrde bil, som de lämnade vid hotellet. Vi åkte först till Ponta del Gada där vi provianterade i varuhuset. Sedan fortsatte vi över till den norra sidan av ön och därifrån till Lugo de Fugo ( eldsjön ). Det var dock en enorm dimma så vi såg ingenting. Bitvis var siktet 10 meter. Väl ner igen hade vi picknick i det gröna. Vi åt färsk bröd och korv samt frukter. Tycks vara en främmande sysselsättning på ön , eftersom alla som for förbi bara glodde. 

Synd att vi inte såg något när vi åkte upp till sjön, men så är det tydligen ibland på denna ö. Det var klart längs kusten och dimma och regn högre upp. Med tanke på att ön just i höjd med sjön är smalare än 10 km känns det lite konstigt att det är skapligt längs med kusten och så väldigt tjockt bara någon km in i landet.

Till middag på hotellet fick vi idag en mycket god svärdfisk alternativt kött samt fisksoppa eller sallad som förrätt.


Matupptagning

Ungdomens källa

Golf

För  de som är golfintresserade finns 2 banor på Azorerna. En av dessa ligger i närheten av Furnas. Enligt de vi pratat med ska det så gott som aldrig finnas köer till banorna. 


Det bubblar ur jordens inre


Ännu en fin rastplats

Söndag

Vi tog bilen till Nordeste. Enormt fina rastplatser låg vid vägen. Oftast även med utsikt över havet. Vägarna är mycket smala och krokiga här. Men väl värda en tur. I Nordeste provade vi öns hamburgare i en liten bar. Nu kanske någon tycker att man inte bör äta mat som man har hemma. Men har man provat denna rätt på denna bar ändrar åsikt. Hamburgaren kan inte jämföras med våra. Stor köttbit som ligger mellan två brödbitar. Köttet tycks dock vara kokt först. Dessutom lök och någon slags dressing/ketchup. Inte jämförbar, men mycket god och mättande.

Väl hemma igen blev det det ordinarie doppet i havet och sedan i poolen.

Till middag fick vi en grön soppa och en typ av schweizerschnitzel.


Blommor, blommor, blommor. Överallt ett överflöd av blommor.

Måndag

Sista hela dan på ön tog vi bilen till Ponta del gada och vidare till tvillingsjöarna. Det var mycket, mycket blåsigt från den övre utsiktsplatsen ner mot sjöarna. Färden gick på slingriga serpentinvägar. När vi kommer ner fortsatte vi till Capelas. Här fanns en liten bar som hette Mobby Dick. Intill bardelen fanns en restaurangdel. Vi tog in något som hette regional biff och revbenspjäll. Enorma portioner med mycket grönsaker och väldiga köttstycken. Här har nog hotellet en del att lära sig. Dessutom kostade maten inkl dryck endast 300 kronor. Helt otroligt !

Färden fortsatte till Eldsjön , som vi inte såg för några dagar sedan. Nu hade vi bättre tur. På nervägen ser man både den norra som den södra kusten , eftersom ön bara är ca 6 km bred just där.


Tvillingsjöarna. Den första är grön  och den andra blå. 

Tisdag

Allt har sin ände, så även denna resa. Trots en del missöden på hotellet, p g a ägarbyten återkommer vi säkert till denna ö. Då blir det dock på hösten, för att se hur floran ser ut i augusti - september.

Flyget försenades 1 timme. Sedan var det 5 timmars flygning hem och den vanliga väntan på att bilderna skulle bli framkallade.


Små bananer odlas lite här och var på ön


I Furnas ryker det lite här och var från jordens inre.  

Vill du veta mer om STS och dess olika resor klicka HÄR.

Vill du veta mer om resan och få några tips kan du maila till mig.


Alla murar och stenrösen var fulla av små, ca 10-15 cm långa ödlor.