Bad Gastein 2006

     

"Grüss Gott !" Ja, du undrar du varför jag skriver det. Men det är ganska enkelt. I de österrikiska alperna så säger man detta så fort man möter varann. De har ju så många höga berg, och någon dör varje år. Antingen genom dumdristighet när man åker off-pist på vintern eller p g a till exempel skogshuggning i de branta sluttningarna. Dessutom händer det ju även att laviner ställer till det. Detta sammantaget gör att man ska "hälsa gud" om man så att säga, kommer upp först. Därav hälsningsfrasen. Nog om det.

Eftersom vi ett flertal gånger varit på Salzburger Hof tänkte vi denna gång testa Hotell Post som ska ha helrenoverats för ca 2 år sedan. Efter en vecka kan jag varm rekommendera hotellet. Fina  och tysta rum med mycket bra service. Speciellt i matsalen, som till skillnad från stora Salzburger Hof bara rymmer ca 50 gäster. Dagligen serveras 5-rätters middagar av Malin och Goran som arbetar de flesta av veckans dagar. 

Förresten ska jag kanske på en gång nämna övrig STS-personal på orten. De var alla mycket bra och verkligen till för gästerna. Själv klarar vi oss oftast bra själva, eftersom vi har varit där ett antal gånger, men man hör av gästerna att de är mycket nöjda med samtliga. Mycket bra !

Blommar så här i juli tycks det finnas ett överflöd av. Av någon anledning lyser blåa blommor speciellt mycket på hög höjd.

"Nere" i Bad Gastein, som ligger på 1000 meter finns flera trevliga små affärer. En del klädaffärer tycks dock tro att gästerna är miljonärer. Här finns även ett Casino för den som har lite pengar över.

Är du nere för första gången rekommenderar jag dig att även besöka Venedig och Salzburg ( se våra tidigare resor 1998-2000 )

Vattenfall ser du överallt. Just detta rinner genom själva orten. Trots att det hade regnat mycket litet den senaste tiden fanns det en del vatten i fallen. Vatten som för övrigt följer dig nästan vart du än går i dalen.

Till vänster ser du en liten bit av den ravin som du måste passera on du går Höhenweg till Bad Hofgastein. En enkel vandring med fantastisk utsikt över dalen. Dessutom går du flera gånger rakt igenom bondgårdar och kan se vad de odlar. Ravinen var tidigare lite osäker. Man har dock nu lagt ner en hel del arbete på att göra den säker, vilket gör att du kommer att njuta av varje meter.

Tidigare var märkningen av vägen lite si och så. På senare år har man dock lagt ner mycket pengar på nya märkningar. Trots det rekommenderar jag en bra karta.

Till höger ser du större delen av Bad Gastein. En smal dal som ovanför byter namn till Böckstein och sedan Sportgastein/Nassfeld. Nedanför kommer du snart till både Bad Hofgastein och Dorfgastein. Du kan ta både buss och tåg från de flesta platserna. Det gäller dock att kolla när bussar och tågen går.

De som tar utflykten till Venedig kommer att åka med detta tåg 8 km genom berget till Kärnten och därifrån vidare till Italien. Detta tåg minskar restiden med åtskilliga timmar. Tunneln startar i Böckstein. Du kan ganska enkelt även gå hit och även fortsätta till Radeckalm, som har servering öppet lördag - tisdag.

Har ni en dag över måste du prova på Heilstollen. Du kan ta bussen från järnvägsstationen. Vissa bussar går ända fram. Andra stannar vid vägen och du får gå 5-10 minuter. Ja, vad är nu Heilstollen. Jo, tisdagar har man en "prova på tur" ( Schnupperfahrt )  för 25 €. Du anmäler dig innan. Hotellet hjälper dig gärna att ringa dit. Sedan tar du dig dit. Du får genomgå en liten läkarundersökning, vilket i stort är att man tar blodtryck och puls. Dessutom ska du besvara en del frågor. Sedan får du byta om ( ta med dig badrock, badkläder och en handduk ) och se en film om detta samt få lite info. Därefter sätter sig alla i ett tåg och åker 2,5 km in i berget. Efter ca 15 minuter stannar tåget 1,5 km in där det är ca 37 grader samt en luftfuktighet på 75 %. Dessutom är det Radon i luften. Här får du nu ligga i ca 30 minuter och svettas. En full behandling tar ca 3 veckor och du tillbringar totalt 10 x 1 timme i berget. Det ska hjälpa mot t ex rygg- och hudbesvär av alla de sorter. Man säger att 90 % av gästerna som genomgår en full behandling blir bättre.

Här ser du Salzburger Hof till vänster. Hotellet sträcker sig från vänster till höger. Du ser även Hotell Wildbad ( rosa ), som nyligen köpts av STS, samt i det högra nedre hörnet hotell Post som gömmer sig lite bakom tallarna. Du kan enkelt gå ut genom entrén och in i Salzburger Hof på andra sidan gatan. Där tar du hissen till hotellets bad, bubbelpooler och bastu.

Efter en 2 timmars vandring kommer du till Prossau. En lugn och fin oas mitt i skogen. På vägen har du bl a passerat Himmelswand som jag också skrivit om. Du kan t ex gå efter frukost till Prossau där du tar en öl eller kaffe. Sedan går du till Himmelswand och äter lunch. En lagom vandring som inklusive raster tar ca 5-6 timmar om du tar det lugnt och njuter av varje meter.

Tittar man från Bad Gastein neråt i dalen ser man först Bad Hofgastein. Skillnaden är att denna ort ligger lite mer platt. Till skillnad från Bad Gastein som är lite mer upp och ner.

Vyer kan du få hur många du vill. Den till höger är söderut, där en del toppar ligger kring 3000 meter.

Här ser du en Gems. Tyvärr ingen äkta. För att se en äkta krävs nog en hel del kunskaper. Går du från hotellet till Himmelswand, som är en fin liten restaurang inte långt från hotellet, så kan du äta "Gamswurst", som är Gemskorv med riven pepparrot till. Mycket gott. Du tar dig till Himmelswand genom att gå mot och förbi Grüner Baum. En mycket enkel promenad.

Många hus har mängder av blomlådor med fina blommor. Detta hus är dock ett av de finaste vi kunde hitta och ligger ca 1 timme från hotellet på väg till Angertal.

Och till sist, inte att förglömma. Felsenbad ! Badet ligger ca 3 minuter från hotellet. Här finner du en rad bubbelbad, vanliga bassänger, rutschkana mm, både inom som utomhus. Bassängerna har temperaturer från ca 24 till 40 grader. Riktigt skönt. Du köper biljett redan på Salzburger Hof, vilket reducerar priset för 3 timmar med 2 €. Pris per vuxen är därför ca 14 € och väl värt sina pengar.

Så vill du veta mer kan du läsa övriga resor vi gjort till dalen och/eller kontakta STS Alpresor.