Kryssning med Birka Paradise Stockholm-Mariehamn-Tallinn-Visby-Mariehamn-Stockholm

Normalt skriver jag ju inget om kryssningarna på Östersjön. Ska dock göra ett undantag. Vi har många gånger kryssat med Birka Princess till Åland, Bornholm, Gdansk, Visby, Åbo och Tallinn. Jag har dock aldrig skrivit om dessa. Båten avgår klockan 18. Du tar dig dit själv, eller med någon av Birkas alla bussar som trafikerar stora delar av Mellansverige.
Stockholm visar sig från sin bästa sida redan här vid terminalen. Siluetten från Gamla stan är vacker.
När man kommer ner i hytten så är den ren och fräsch. Trots att vi denna gång inte hade fönster i hytten, ser det så ut.
Lördag morgon är du i Tallinn. Normalt stannar båten i hamn mellan 11 och 19. Ja, om du tagit med dig passet vill säga. Annars kommer du inte ens på båten i Stockholm. Så glöm inte passet. Pengar kan du växla på båten.
Härliga hus överallt i gamla stan. Runt stora torget kostar maten mest. Går du in på en sidogata 100 meter från torget betalar du mindre för lunchen. Dessutom får du maten oftast snabbare.
Stadsmuren omgärdar nästan hela den gamla delen av Tallinn.
Om du tycker att du inte gått tillräckligt i Tallinn eller Visby kan du alltid ta dig en runda på däck 11 där du har en löpslinga på 200 meter. Annars kan du även boka en tid i båtens SPA. Här finns massor av möjligheter från massage till bastu, jakutsi och olika behandlingar. Helskönt.
Söndag morgon är du i Visby. I regel stannar båten mellan 10 och 18 i hamn. Du hinner med att titta på både den gamla stan innanför muren och även shoppa eller äta lite.
Strax utanför terminalen i Visby, på andra sidan gatan, kan du hyra cykel. 70:- kostar en heldag på en 3-växlad cykel. Eftersom det mesta är platt så räcker 3 växlar. Nu kan du ta dig en tur bort mot Snäck, där du även kan hyra lägenhet när du inte åker med Birka vill säga.
Kryssningsvärden Mats ser till att alla trivs. Ställer upp i alla lägen, sjunger och spexar.
På hemvägen sätter man sig på akterdäck och lyssnar på bl a Mats och tittar ut över öar, skär och båtar. Har du tur kan du få en bild på en 100 år gammal båt samtidigt på en hypermodern trimaran.