Cypern med Solresor maj 2007

Maj 2007 åkte vi på Solresors premiärtur till Cypern. Och vad ska man säga annat än att Solresor har lyckats igen att hitta ett fantastiskt resmål. Vårt hotell, Paradise village,  låg ca 3-4 km från Agia Napas centrum. Det var mindre hus med 6-8 lägenheter i varje. Många husen låg direkt intill poolen. Skönt vid varma dagar ( vi hade 25-32 grader mest hela tiden). Rummen var stora och praktiska. 

Innan jag skriver vidare vill jag bara nämna Micke, guiden från Solresor. Han har arbetat för annat bolag på Cypern innan. Därför är han en mycket bra och kunnig guide. Påläst och alltid med glimten i ögat.

Att ta sig till Agia Napa var enkelt. Antingen kunde man gå eller ta bussen och följa stora vägen eller så tar man den fina strandpromenaden som sträcker sig åt båda hållen från hotellet. Den kallas för E4 och går minst till Cap Greko som är en klippa öster om Agia Napa. Du tar dig enkelt dit genom att gå mot stan och hyra en cykel. Men se upp. Du får betala allt från 2-6 £ ( cypriotiska pund = 16 SEK ) per cykel. Vi gick förbi de 2 första uthyrarna och stannade vid en herre som hyrde ut fina cyklar för 2£/dag. Sen var det bara att trampa på. Cykelvägar finns det gått om. De är både breda och i bra skick. 
Hotellet hade 2 pooler. En pool med ett djup upp till 1,5 meter och en mindre för de små. Poolen var mycket snygg genom att den inte var en fyrkantig balja, utan slingrade sig fram i området. Ett flertal broar korsar poolen. Allt, både i och kring poolen var mycket rent och fint. Man städade verkligen ordentligt. Enda minus där var väl att man envisades med att torka golven i matsalen lagom till frukost. 

I poolområdet pågår det flera gånger per dag olika aktiviteter för både barn och vuxna. Kul avbräck i solandet. Det kan vara Dart, vattenpolo, Pingis, Volleyboll och mycket annat. 

Till vänster en kaktussort som även finns på andra öar nere i varmare trakter. Kaktusen växer i 15 år. Därefter skjuter det upp en blomma på 5-10 meter varefter den vissnar ner och dör. Blommor och växter finns det överallt på ön. Dessutom såg vi några ödlearter och en orm. Det fanns även en hel del fåglar. kring hotellet dock mest gråsparvar, pilfinkar och svalor. 
Hur var det med maten vi åt ute? Jo tack, mycket bra. Prova t ex Haloumiost i pitabröd med skinka och sallad. Kanongott. Överlag var det fräscht, mycket och gott vad och var man än åt. Man verka lägga ner omsorg även på den enklaste rätten. Tyvärr var det väl lite dyrt. I regel kring svenska priser. 

Ska du handla vatten eller annat så finns en mycket liten affär på hotellområdet. Annars har du 2 mataffärer på 5 rep. 10 minuters gångavstånd från hotellet.  

I Agia Napa finns ett kloster, väl värt ett besök. Delvis ligger klostret i berget. Annars är Agia Napa mest en stor turistfälla. Genom bra trottoarer samt bra cykelleder är det enkelt att gå i stan. Ca 200 meter från klostret finns turistinformationen. Tyvärr lite i skymundan. De har dock mycket bra kartor över Cypern och en del order på ön. Dessutom en del broschyrer. Allt var gratis. Väl värt ett besök. 
Och vattnet är precis så blått som det sägs i reklamen. Stränderna är förvånansvärt rena från skräp. Riktigt kul att gå på stränderna och se att det inte ligger en massa skit överallt. En av stränderna låg 2 minuter från hotellet. Ganska långrund fin sandstrand.
Fortfarande livnär sig en del på Cypern av fiske. Om du vill se mer av ön än bara Agia Napa så kan du följa med Solresors utflykter. På Cypern tycker jag man har en av de bästa programmen Solresor har överhuvudtaget. Till exempel går det bussutflykt till Nicosia och Famagusta. Dessutom en rad andra spännande mål.
Du kan hitta stora stränder på ön. Men även små som den här som bara ligger 6 minuter från hotellet. Det är bara att följa strandpromenaden så hittar du en strand som passar dig. Från hotellet är det ganska platt åt båda hållen vilket gör det enkelt för dig som har barnvagn eller har lite svårt att gå att förflytta dig. 
Delvis har hotellet en parkliknande atmosfär. Vi hade halvpension, vilket jag kan rekommendera. Man hade olika teman varje kväll. Tema på Cypern, Medelhavet, Italien, Grekland mm hade man den veckan vi var där. Alltid mycket fräsch mat. Lagom mycket till både vuxna och barn. Sallad och annat grönt var alltid fräscht och fint. Inget gammalt här inte.

Så jag kan verkligen rekommendera Cypern och Paradise Village. Bokas via www.sts.se