Danmark juni/juli 2004

Vi gjorde en bilresa genom delar av Jylland. Anledningen var att jag skulle jobba en vecka på olika orter på Jylland. Vi åkte söndag-söndag, vilket gav några lediga timmar även för mig. Den enda tid som blev var lördag samt några kvällstimmar. Flera bilder har Maritha tagit då hon var ensam under dagarna. Därför blir också denna reseberättelse lite annorlunda. 
Vi tog färjan Göteborg-Fredrikshamn. Om man tar katamaranen tar det bara 2 timmar. Det jag inte förstår är att många köper sprit och öl på båten, när det är mycket billigare i Danmark.
Jyllands västkust bjuder många och långa stränder. Stugor finns att hyra bakom dynorna.
Skagen, en liten idyll. små fina hus, men som vanligt en hel del turister. Härifrån är det bara en kort bit till grenen .
Grenen är Jyllands yttersta spets där Nordsjön och Östersjön möts. Du kan åka fram till en parkering och går därifrån i ca 20 minuter ut till grenen. Orkar du inte att gå så kan du ta sandormen. För en ringa peng åker du ända ut.
Mötet mellan haven innebär ett spännande vågspel.  Här ute vid grenen får man inte bara. Men du behöver bara åka några km så har du Nordstrand där bad är tillåten.
Språket är ju bara "nästan svenskt". Lyssnar man noga så klarar man det mesta. Dock finns en del ord som inte har samma betydelse som i Sverige, vilket ibland kan roa en del. Eller är det så att man kan köpa "reservdelar", ifall man inte är nöjd med det man har ?
Många stränder är fyllda med snäckor. Till glädje för barnen och ibland till förtret för pappa som ska fylla bilen med snäckskal.
Norr om Fredrikshavn ligger ett antal mindre stränder. På en av dom har man planterat palmer, vilket gör att man för en liten stund känner sig som om man hade åkt till varmare öar.
Fisk och båtar är självklarheter i Danmark. Själv levde jag nästan på 2 saker under veckan. Smörrebröd till lunch och fisk till middag. Ät rödspetta ! Har du ätit rödspetta i Danmark så äter du inte djupfryst rödspätta hemma mera. Jag åt ett antal spättor under veckan. Härligt gott.
Eftersom Danmark bl a saknar vattenkraft så litar man till sina vindmöllor. Du hittar dom överallt. Speciellt på västkusten, där det blåser ofta. Många tycker att dom är fula, men jag lider inte av dom.