Holland 2006

I början av April åkte vi med Scandorama till Holland. Vårt mål var Nunspeet där hotellet låg. Ett charmigt hotell med många konstiga gångar p g a alla tillbyggnader under åren. Man utger sig för att vara 4-stjärnig, men det är väl ändå att ta i. Men OK, ett bra 3-stjärnig stämmer väl mer.
I Holland har man också träskor. Men form och mönster skiljer sig lite från våra svenska skor. 
En utflykt under vårt besök gick till ett diamantsliperi. Efter en del information om slipning och diamanter fanns det möjlighet att köpa smycken till riktigt bra priser. 
Här ser du bussen som tog oss runt hela resan. Mycket tack vare Pertti som lugnt körde bussen. Betydligt bättre än den chaufför som körde oss förra året Schweiz runt
Till höger ser du några av Amsterdams många hus längs kanalerna. husen är i regel endast några meter breda, men ofta mycket långa.
Ibland kan man se lite konstiga saker på kanalerna. Som denne man som har både orgel och klockspel på båten. Samtidigt spelade han trumpet.
Rembrandt var en mycket känd målare. Bl a målade han nattvakten. Här till höger har man återgivit målningen i normalstora statyer, som du kan titta på i Amsterdam.
Framför husen ser du blomstermarknaden
På blomstermarknaden kan du finna det mesta i blomsterväg och lökar. Vad sägs om 50 st fina tulpaner för sådär 40-50 kr. 
En av Hollands verkliga nationalrätter är.....Pannkaka. Men inte vilken pannkaka som helst, utan med olika pålägg. Allt från sirap och sylt till korv, skinka, tomater och annat som man normalt har på pizza. Kul att prova, men inte mer. Pizzan till höger består av tomat, salami och ost och var ganska fet. 
Till höger ser du Carina. Hon var vår guide på resan. Vi har, som du säkert sett rest en hel del. Carina kommer på topp 3 över bra guider. Första gången som hon öppnade mun i bussen kom det en rad förmaningar och regler och vi tänkte " hur ska det här sluta". Men det tog slut där. Sen var det bara ett rent nöje att följa henne under resan.  Å andra sidan finns det alltid folk på en sådan bussresa som behöver en hel del regler. Alla har inte ett medfött folkvett. hur som helst. Ett mycket stort plus för Carina. Men glöm inte heller Pertti som var en mycket lugn och bra chaufför. 
Keukenhof var ett självklart mål under vår tripp. Här finns allt i tulpanväg du kan tänka sig. Tyvärr var denna vår inte vad den borde vara, så allt var inte utslaget. men så är det ibland. 
Förutom tulpaner fanns även en del paviljonger med andra blommor. Som t ex orkidéer. Titta på den till höger. Vilket exemplar !
Självfallet finns det väderkvarnar i Holland. Dom har dock minskat mycket och ersatts av vindkraftverk.
Tulpaner, tulpaner tulpaner. I alla dess former och färger.
Ska du köpa souvenirer eller tulpanlökar ? Gör det inte här. Allt som finns här kan du t ex köpa i Amsterdam till lägre priser.
Resan gick ganska bra, trots nästan 80 mil från Malmö till Nunspeet. Maten ingick i Nunspeet. Vi hade förmånen att dela bord med 6 mycket trevliga medresenärer. 2 var från Skåne och 4 från västkusten. Ett härligt gäng som höll ihop ända till Malmö. Ni har vår adress. Hör gärna av er igen !
Ett sista avsked från Holland med dessa fantastiska tulpaner.

Bästa restid tycks vara från ca 10 april och någon månad framåt. Tyvärr stämde det inte helt detta år, men vädret kan man aldrig rå på.