Italien juni 2005

Eftersom det var dags att fylla 50 för mig beslöt vi oss för att rymma. Jag bjöds på en resa till Cattolica i Italien. Orten ligger några km söder om Rimini. Researrangör var för första gången Apollo och vi låg på trestjärniga Panorama. Hotellet var väl värt sina 3 stjärnor. En liten pool intill receptionen samt en bastu fanns det också. Rummen var mycket små, men vad gör det när man mestadels sitter ute. Personalen på hotellet var också mycket trevliga.

Gillar du italiensk mat så passa på att frossa. Hotellet bjuder på en hel del ( se nedan ) men mer finner du ute. Pizzor och pasta i långa banor. Gillar du t ex musslor så tycks dom finnas överallt. Antipasti likaså. Prova även gärna Pianini , som är ett slags lokalt bröd, med t ex Mozarella och tomater. Jag tycker att man på nästan alla ställen la manken till för att få fram bra mat.
Vi tog denna gång halvpension ( 400:-/person och vecka ). Annars brukar vi försöka att äta ute, men med det priset så gick det bara inte. Och maten kan man verkligen inte klaga på. Förrättsbuffe med en rad verkligen italienska rätter. Därefter 2 varmrätter, som man bokade kvällen innan. Man fick för varje varmrätt välja på 3 olika. Till sist var det en mindre efterrättsbuffe. Och som sagt så var maten mycket bra. Jämför du med en pizza ute så kostar den ca 5-7 € så kan du räkna ut resten själv.
Det ska vara ca 40 km sandstrand sägs det. Just vid Cattolica är det det ca 2 km. Det skrivs ibland om att det kostar att bada. Så är dock inte fallet. Däremot måste du precis som på andra ställen betala för solstol. Vill du inte ha det måste du ligga på någon smal remsa. I Cattolica fanns det 3 remsor. Du får inte lägga dig på en filt bland stolarna. Däremot är det OK att lägga ner dina saker en stund medan du tar dig ett dopp. Vattnet i juni var ca 23-24 grader. Vågbrytarna och långrunda stränder i Cattolica gör det enkelt att bada, även för de små.  
Fontäner ser man på många håll i Cattolica. Ävenså har man en hel del rabatter med fina blommor. Det går en strandpromenad om du skulle ha lite svårt at gå. Ja, det mesta i Cattolica är ganska plant.
Från Cattolica kan du ta buss 125 till Riccione och därifrån vidare till Rimini med buss nr 1. Är mycket enklare än man tror. Men kliv inte av för tidigt. Då har du många km kvar till Riminis gamla stad. P g a trafiken och mängder av hållplatser tar det dock sin lilla tid. Passa på att ta ett dagkort som kostar 3 €.Då kan du åka 24 timmar. Åker du t ex kl 10 till Rimini kan du nästa dag åka till Riccione kl 9 och gå hem längs stranden. Busskorten köper du antingen på järnvägsstationen eller i någon tobaksaffär. Inte på bussen.
En dag tog vi en utflykt till San Marino. Det vi såg var den gamla delen. Vi gick mellan de tre tornen och hade utsikt över hela det lilla landet. Vi såg ända bort till det Adriatiska havet. Det vi såg av själva huvudstaden var en gammal del med fina små gränder. Tyvärr, som på många andra håll såldes det även en hel del skräp. Men eftersom du bara bor 3-4 mil från San Marino måste du bara passa på. Men allt snack om Taxfree och låga priser ska du ta med en stor nypa salt.

Vissa dagar står det en typ av segelbåtar vid stranden. De åker till olika platser varje dag. Allt från 50 minuter till flera timmar. Det lönar sig att kolla vart dom åker och vad dom tar betalt. Det brukar ligga mellan 5-7 €. Väl värt ett besök.

Till höger ser du förresten utsikten från San Marino ända mot havet.

Ha, vad ska man handla ? Beror helt på din plånbok. Är den mycket tjock ska du besöka Riccione där du har den verkliga shoppinggatan med alla de fina märken. Vi andra kan passa på att handla billiga viner, som är helt OK. Dessutom finns en uppsjö av olika badkläder, främst till tjejerna. Det finns en större supermarket. Bor du på Panorama är det gratis att låna en cykel. Med den tar du dig dit ganska enkelt. Du cyklar en bit på gågatan och tar sedan höger. Kör under järnvägen vidare tills du ser affären på vänster sida.

Sammanfattningsvis kan man säga att Cattilica passar äldre och barnfamiljer mycket bra. Vill du ha håll i gång är det dock kanske fel place. Priserna är i många fall som i Sverige, dock med en del undantag. Se upp när du går över gatan. Vitrandiga övergångsställen är inget som ger dig mer rätt i Italien. Du är dock en perfekt måltavla för bilar och en miljon Vespor. För min egen del så är jag glad över att ha varit där. Dock inget ställe jag skulle åka till årligen. Men det tycks vara många som gör det. Du behöver inte kunna italienska. Det underlättar dock. Dom är i regel inte speciellt bra på annat än just italienska. Men man har ju fingrar och armar också....Jo en sak till. Det finns miljoner snäckskal. Dina barn vill nog gärna ta med alla hem.