Italien runt våren 2008 - en fantastisk resa 

Det har nu gått några veckor sedan vår fantastiska resa runt stora delar av Italien. Förutom allt det vackra vi fick se så fanns det även en chaufför, en guide och över 50 andra bussresenärer med på resan. Chauffören Mathias var en pärla och förtjänar 10 av 10 poäng. Guiden, Isabella, var också mycket bra, men får av mig bara 9 av 10. Anledningen är inte att hon kan för lite, tvärtom. Hon kan på tok för mycket och vill förmedla allt. Det gör att man efter några dagar blir ganska trött på kungar, årtal, personliga omdömen mm. Men i övrigt var hon helt fenomenal. Jag tror dock hon skulle tjäna på att inte prata så mycket om kungar, årtal och vad hon själv tycker. Ibland är det nästan så att hon försökte tala om för oss vad vi ska tycka.  Sen har vi våra medresenärer. Vilket gäng! Vilka treviga norrmän som var med. Vi hade hur trevligt som helst och alla förtjänar 10 av 10.  Jo en sak till innan du läser detta. Jag tog över 700 bilder. Här får du tyvärr bara se ett 20-tal av dessa. 

Katedralen i Milano

Så, nu har vi avhandlat betygen och kan ägna oss åt resan. Vi tog tåget till Malmö och hotellet där. Nästa morgon bar det av mot bussterminalen där alla resenärer som vanligt får leta reda på sin buss. Nu låter det kanske som ett enda kaos, men det är döenkelt. Man går bara av en buss och letar reda på den buss man ska tillbringa 1 eller 2 veckor i. Ingen åker iväg utan dig, så det är ingen anledning till panik. Du kommer med. Bussbolaget vi anlitade visste vad de håller på med. En till 98% klockren resa. Nu undrar du säkert varför det inte blev 100%. Ja, då har vi vår eminenta guide som pratade lite för mycket om både det ena och det andra. Sen har vi ju vädret som inte var med oss till 100% utan "bara" till 95%. Som du kanske redan förstått så lutar det hela åt en kanonresa. Rätt! Här följer nu resten. Nu kör vi...

Efter Milanos katedral så såg vi även tornet i Pisa. Otroligt att det står kvar. Ett av alla italienska "måsten" på en Italienresa. 

Ett annat stopp på vår resa var självfallet Florens. Till höger ser du en av broarna, Ponte Veccia,  som numera även innehåller en hel rad affärer. Tyvärr i stort sätt bara smycken och juveler. Så glöm bort att shoppa. Här kostar det kulor. Men det är kul att ha varit på bron och sett det hela på riktigt. 
Till vänster ser du en av världens bästa busschaufförer, Mathias, till vänster,  samt en av de bästa Italienguider och hennes sambo ( till höger )
Generellt för hela resan har jag följande tips att ge dig. Är ni två som reser så dela upp era pengar. Det finns gott om oärliga personer i de flesta städerna som älska att plocka av dig dina pengar. Överdriv inte rädslan, men ha inga pengar i bak, eller sidofickor. Inte heller några värdesaker i löst hängande axel.- eller handväskor. Ha inte heller din ryggsäck slarvigt hängandes på ryggen. Observera att jag inte vill att du ska vara rädd på något sätt. Men var vaksam och försiktig. På de flesta hotellen har man värdeförvaring på ett eller annat sätt. På något hotell fick man deponera en slant, men den fick man tillbaka när man lämnade tillbaka nyckeln,. Ett mycket bra sätt att slippa bli av med Pass ,Pengar och diverse andra Piletter, förlåt, biljetter.  Men återigen. Var inte rädd, bara lite mer försiktig än du är på en svensk småort. 

Ja, en sak till. Vattnet ! Du kan i regel dricka tyskt och österrikiskt vatten direkt ur kran. Själv drack jag vattnet under hela resan utom på Capri och i Venedig. Och inte blev vi dåliga i magen. Så värna om miljön och minska på inköpen av flaskvattnet om du kan. Dessutom har du i bl a Rom ett antal fontäner/källor som har ett hel utmärkt vatten. Står det inte att det inte är drickbart ät det bara att fylla på din vattenflaska. Så sa bekanta till oss i alla fall före resan och det funkade. Glöm inte att dricka vatten " det är varmt i Italien och det går åt minst 2 liter om dagen om du ska må bra. 

Kanske svårt att se på hemsidan, men skylten fann jag på båten till Capri och den säger " FALLING WEIGHTs CAN KILL". M a o har italienarna fattat att det kan medföra risk med at tappa vikt. Skämt åsido. Jag fattar inte hur man kan hålla sig smal på Pasta, pizza, vin och urusel frukost.  
På Capri får du inte åka med egen bil, utan hänvisas till buss eller taxi. Två av öns bussar, som rymmer maximalt ca 20 personer, och som möts är ett rent äventyr. Branta stup och hårnålskurvor upp till hotellet gör att Gröna Lund eller Liseberg bleknar med sina berg och dalbanor. Speciellt den kvinnliga delen av resenärerna tycks ha mycket roligt åt åkturen upp till vårt fantastiska hotell. 
Man kan inte direkt klaga på utsikten från hotellet och dess enorma terrass. Det du ser till höger är själva Capristad och dess hamn. Vi bodde 5 km från hamnen vilket gjorde att vi hamnade på ett kanonhotell med utsikt över både havet, hamnen och på kvällen även de fina ljusen från fastlandet. Går du från hotellet mot byns centrum finner du snart linbanan som för dig mot toppen av ön. En fantastisk resa över ett enormt  fint landskap. 
Och på kvällen uppstod ju självfallet frågan om vår prins extraknäcker som servitör eller om han har en bra "Look a like". Men det togs hur som helst en hel del kort på kraken.
Vesuvius till höger var orsaken till att hela Pompeji lades under aska. Själv trodde jag att Pompeji var lite stenar man hade grävt fram. Men ack vad jag bedrog mig. Det var ju hu mycket byggnader som helst. Det är ju 2000 år sedan. Vad gjorde vi i Sverige för 2000 år sedan? Pompeji var ju en storstad med affärer, hantverkare, hyreshus, palats mm. Helt fantastiskt.
Får det vara några jättecitroner? Vid det här ståndet kunde man både köpa frukt, men också få en färsk juice på valda frukter. Man gör ju en citronlikör i Italien. Den är stark men god. Utmärkt att blanda i sommardrinken.
Nu undrar du säkert vad jag tagit kort på. Men Pompeji hade inte bara affärer, hantverkare mm, utan även horhus, eller bordeller om man så vill. För att sjömännen skulle hitta hit enkelt hade man lagt en del stenar med penisar i gatan. De visade riktningen till bordellerna. Tänk så fiffiga dom var redan på den tiden.
När vi sedan kom till Rom så fanns det ju hur mycket som helst att titta på till vänster ser du en liten, liten del av Peterskyrkan. Ett helt enormt byggnadsverk. Visst fick man stå i kö innan man kom in, men det var det värt. Helt ofattbart att man byggt detta enorma hus med alla fina målningar och skulpturer.
Spanska trappan är ett annat "måste" i Rom. Ganska trångt att ta sig ner bland alla som sitter ner och alla blommor. Dessutom fanns det många försäljare på trappan. Plötsligt kom civila poliser. Då sprang alla nasare med sina grejer nerför trappan. Det såg ganska kul ut. helt plötsligt blev det gott om plats på trappan.
Fontana di Trevi. Enormt finns. Men varför är det så mycket folk överallt. Sen får man ju inte bada där heller, som Anita Ekberg gjorde i en film för många år sedan.
Rom är ju en mycket stor stad. Det innebär att många måste tjäna pengar för att kunna leva. De flesta har vanliga arbeten. Sen har vi t ex ficktjuvar och väskryckare som i de flesta storstäder. Och sen har vi dom som tar livet lite enklare. Han till höger hade målat både sig och sina pinaler helt rött och bara satt där och väntade på att pengarna skulle hamna i bägaren framför honom.
Självfallet var vi också i Colosseum. Vilken byggnad! Det är bara att gå in och blunda. Med lite fantasi kanske man kan föreställa sig hur det en gång var. Man kunde döda mer än 1000 djur på bara en förmiddag. Allt från strutsar, harar, kameler, krokodiler och lejon. Bara för dödandets skull. Framåt lunch hängde man folk som begått ett eller annat brott och senare på eftermiddagen började gladiatorspelen. Djuren som dödades gav man ofta till stans fattiga.
Flera kvällar hade man ordnat med diverse uppträdande till maten. Riktigt italiensk sång hade vi flera kvällar. I Rom stannade vi 3 nätter. Så det hann bli många intryck från denna historiska stad. Ska man ta kort på alla historiska vackra hus får man nog bygga ut sin dator först. Det finns hur mycket som helst att se. På 3 dagar hinner man bara skrapa lite på ytan.
Vi bodde även 2 nätter i Venedig. Vi har ju varit där 2 gånger tidigare. Därför var det skönt att denna gång kunna gå lite avsides från de värsta turistfällorna. Något vi dock inte hade sett förut var Santa Lucia som ligger i en av Venedigs alla kyrkor.
Det är inte många städer som slår Venedig med tanke på orginalitet och skönhet. Alla kanaler, båtar, affärer. Du kan välja att gå på livfulla gator eller små gränder där knappt en människa finns att se. Jag tror jag skulle kunna åka tillbaka dit 100 gånger.
Och tänk att du fortfarande kan se en Fiat 500. inte mycket större än en ryggsäck. Däremot undrar jag var alla lyxsportbilar fanns. Jag så inte en enda italiensk sportbil. Tyvärr.
Efter många fina dagar i Italien var vi så på väg tillbaka. Färden gick dock först till Innsbruck och därefter till ett liten hotell några Km utanför staden. Utsikten från hotellfönstret kunde man ju inte direkt klaga på.

Som du väl redan förstått så var detta en fantastisk resa. De jag berättat här är bara en liten, liten del av alla intryck vi fick under resan. Alla trevliga människor, all god mat, alla fina vyer och vackra städer.  En resa man lever länge på.