Turkiet ( Kemer och Antalya )

 

Besökt

1 vecka i september och även en vecka i april med Solresor.

 

Vädret

Vädret i Kemer på hösten var det dryga 30 grader varje dag med en topp på ca 38 grader vissa dagar. Luften var fuktig vissa dagar och torr andra. Så smörj dig och/eller ligg i skuggan. Solen tar enormt, även i september.

På våren låg vi ca 5 km öster om Antalya. Vädret var mycket växlande. Från härligt sommarväder till åskar och regn. Omslagen kunde ske på nån timme, även om det mest åskade nattetid. Tempen låg mellan 20 och 25 och det var max 20 i vattnet.

 

Hotellet

Vårt hotell i Kemer hette Ambassador och bestod av 5 byggnader. Vi bodde i en byggnad precis framför entrén.  Därför fick vi gå över gatan varje gång vi skulle till huvudbyggnaden och poolen. Trafiken på gatan var dock väldigt liten och inte störande. Hotellet och även gatan utanför var mycket rent. Städning skedde under hela dan. Personalen var lite blandat. Det fanns de som var mycket trevliga och de som var mindre trevliga. Se till exempel upp när du ska köpa eller betala i receptionen. Är ”fel” personal där så vill de ha uppemot 50 € för lunch och middag på söndag fast det bara kostar 15. Stå på dig och hämta Solresepärmen och visa dom i s f.  Dessutom är det inte så många som kan engelska. Men det brukar lösa sig med ord och fingrar.

Det enda som jag annars kommer på är att jag tycker att det är för mycket folk från gammal östblocket ( speciellt Ryssland ). Jag uppskattade dessa till ca 70% av gästerna.

Hotellet Orient Palace ligger ca 5 km öster om Antalya och personalen var betydligt ärligare och trevligare än i Kemer. Tyvärr var vi där en av de första veckorna och säsongen hade inte kommit igång riktigt. Men hotellet var fräscht och rummen städade. På Orient Palace hade man även en bättre blandning av gäster från betydligt fler länder. Detta gjorde att vi trivdes betydligt bättre än i Kemer där kanske 75% var ryssar.

 

All inclusive

Att ha all inclusive betyder att det ingår frukost, lunch och middagsbufféer. Dryck är vatten, Cola, Fanta och liknande samt kaffe, öl, rött och vitt vin, vodka, raki ( turkarnas variant av grekernas Ouzo) samt en dryck som ska påminna om vår gin. That´s it. Övriga drycker kostar extra.  Men so what? Det räcker ju.  Serveringen i Kemer reslpektive Antalya var dock ganska olika. I Kemer fick man gå fram till baren och beställa. På Orient Palace fanns också den möjligheten. Dock kunde du även ligga kvar till poolen. Kyparna kom förbi allt som oftast och fixade det du ville ha. Bra och trevliga var de dessutom.

Observera att det fanns en strandbar i Kemer som dock inte var gratis. Den som tillhörde Orient Palace hade dock gratis läsk, öl och kaffe samt lite mackor, vilket ingick.

 

Maten

Maten på hotellet var mycket bra. Den som klagar ska nog stanna hemma. Visst, det var lite annan mat än vi är vana, men det är ju en av anledningarna till att vi reser utomlands.  I hotellet i Kemer fans det  hur mycket sötsaker som helst till alla 3 rätter. Dessutom gott om grönsaker. Det fanns alltid 6-8 kött - och fiskrätter till middag. Något som de var mycket bra på att tillaga var deras får i alla former. Det var kanongott!  Nej som sagt, maten var inte vad vi äter hemma, men vissa av rätterna hade jag gärna tagit med mig hem. Det enda jag saknade var bacon på morgonen.

Även Orient Palace hade mycket bra mat. Här såg det dessutom lite trevligare ut, kanske beroende på att det just denna vecka var ca 250 gäster och att det fr o m påföljande vecka skulle bli 1250 gäster. Så vi hade väl tur med det.

Vad du ska prova på är allt turkiskt. Skit i potatis och annat du har hemma utan frossa i den turkiska maten. Du kommer att bli glatt överraskat.

 

Bad

På hotellet i Kemer fanns det en pool samt en jacuzzi dessutom ett barnbad i direkt anslutning till poolen samt en pool vid ett annat hus tillhörandes hotellet. Polerna höll en behaglig temperatur av 26-27 grader.

Havet låg ca 100 meter från hotellet. Där hade hotellet egna, gratis stolar för sina gäster. Stranden bestod av runda stenar på max någon dm. Jag föredrar badskor som finns att köpa nära hotellet.  Det finns även en sandstrand ca 15 minuter från hotellet. Dit tar man sig enkelt genom att följa stora gatan eller strandpromenaden.  Sandstranden heter Moonlight beach. Jag tror du kan fråga vem som helst ifall du inte skulle hitta.

Glöm inte att ställa klockan på 6,15. Gå ner till havet, se soluppgången som i september var vid ca 6,40. Passa också på att bada. Det är ca 26-27 grader på morgonen vilket inbjuder till bad. Jag har aldrig sett så många badare före 7 på morgonen.

Från Orient Palace till badet var det något längre. Det tog ca 20-25 minuter att gå eller att ta hotellets gratisbuss till havet. bussen kommer och går varje timme mellan 9 och 17. Men att gå dit är enkelt. Bara raka spåret nerför backen och vänster vid stora gatan. Den får du antingen ta dig över eller under ( det finns gångtunnlar ). Efter fotbollsplanen tar du vänster och du är framme vid stranden. Ganska stenig strand, men det var betydligt bättre plats än vid Kemer strand.

 

Shopping

I Kemer et finns en enorm marknad ca 5-7 minuter från hotellet. Den finns där på tisdagar. Du tar höger, höger från hotellentrén och följer sen gatan. Då kommer du in mot affärerna. Där är också marknaden. Det du ska göra där är att pruta.  Jag köpte t ex 3 par shorts. Han ville ha 120 Lira ( x 5 = 600:- SEK ) men prutade ner de till 45:- TL ( x5= 125= 225:- ). Det var då ett typiskt ”reapris” i Sverige. Så om du inte prutar blir du lurad.

Att pruta hör till Turkiet. Du ska även inte dra dig för att pruta på gågatan som ligger i stort sätt där marknaden brukar vara på tisdagar. Speciellt kvällstid är det kul att titta in i alla affärer. Här verkar det dock vara enda stället där du inte kan titta ifred. Direkt kommer det någon och vill ge ett pris ”bara för dig”.

Nedanför hotell Orient Palace går en väg där det finns några affärer. That´s it. Ska du shoppa måste du ta dig till Antalya. Men det är enkelt. Gå förbi affärerna i backen, ner till vägen. När det kommer en minibuss ( Dolmus ) så vinkar du bara. I stort sätt alla ska till Antalya. Det är bara att hoppas på. Betalar gör du under färd. Kostar ca 1,5 € för 2 personer. Billigt. Åk hela vägen till busstationen så vet du vart du ska gå på sen. Kring busstationen finns en mängd affärer där du kan göra slut på dina sita pengar....

Jag säger bara pruta, pruta, pruta. Se ut som om han har skämt ut dig. Säg åt hon att du tycker han bär sig respektlös ut.  Men gör inte så att du skämmer ut honom.  Innan du lämnar ett bud ska du fundera ut vad ditt maxpris är. Dras inte med av budgivningen. Det finns alltid fler som säljer samma vara. Tänk också på att mycket inte är original, även om det står ett fint märke på jackan eller skorna.

KÖP ALDRIG parfym. Det är sällan det rätta i. Inte nog med att doften försvinner när du kommer hem, du kan också få utslag och liknade av skräpet. Så akta dig!

 

Hamam, Spa, bastu

Turkarna har något som heter Hamam. Beroende på vad du betalar så ingår bastu, peeling, foaming, ansiktsmask mm. Det hela avslutas med att du får dricka fruktte och varva ner. Du måste bara prova det och bilda dig en egen uppfattning.  Själv imponerades jag väl inte så mycket, men det kanske beror på att jag inte tycker speciellt mycket om att någon annan ska tvätta mig. Bastun ligger i Spaavdelningen och är gratis. Hamam kostar dock. I Spaavdelningen finns även ett gratis gym samt lite pingis och biljard. Biljard kostar dock.

Själv tyckte jag dock att Hamamen på Orient Hotell var betydligt bättre än i hotellet i Kemer. Men det kan ju vara en smaksak.

 

Show, dans och uppträdanden

Två kvällar i Kemer var det uppträdanden och dans på hotellet. En kväll spelade en kille på synt, vilket så småningom övergick till turkisk dans med personalen. Det var fullt på det lilla dansgolvet vid poolen.

Andra gången var det en duktig magdansös som dansade och även tog upp några i publiken för att prova på det hela. Därefter övergick även detta i allmän turkisk dans som uppskattades av många.

På Orient Palace var det divere små uppträdanden, tävlingar mm på kvällarna. Det hela hade inte kommit igån där riktigt.

 

Allmänt intryck

Jag får nog revidera mitt tyckande om Turkiet efter 2 besök. Maten är mycket bra på de två All inclusive hotell vi besökt. Värmen under sommaren och hösten kan dock vara lite jobbig. Det gäller att smörja sig!

När man gått ner mot havet från orent Palace ser man på höger sida Antalya och till höger om stan ett berg. Den omgärdas av en stadsmur och har en borg på toppen. Tar du bussen till busstation är det ganska enkelt att hitta dit. Det går en ca 4-5 km lång serpentinväg upp mot borgen ( kostar ca 4-5 € i entréavgift ). Det går dock att minska sträckan eftersom det på flera ställen finns genvägar i form av trappor. Så det är inte så märkvärdigt att gå  till ingången av borgen. Själv gick vi inte in.  Det tog oss 2 timmar att gå till entrén och tillbaka till busshållplatsen. Mycket fin utsikt över Antalya kan utlovas. 

Vi hade våra fördomar om Turkiet och vi har väl några kvar, som detta eviga prutande och alla inkastare. Dock är det också många som kommit på skam som t ex den goda maten och det allt som oftast fina vädret.