Kreta maj 2006

 
Förlåt alla kretensare och kretensiskor ! Det där med grekiska öar har vi haft våra fördomar om. Och som du vet ska man vårda sina fördomar ömt. Här har dom dock kommit ordentligt på skam. Solresor har i hotell Sirios, ca 4 km från Chania, hittat ett riktigt kanonställe. I resan ingick även frukost- och middagsbuffé. Frukosten bestod inte i en mängd olika pålägg, utan var ganska begränsad. Det var dock alltid minst 5 sorters bröd och deras mycket goda yoghurt, som ska ätas med lite honung på toppen. Det bästa var att allt var mycket fräscht. Till middag fanns det alltid ett antal rätter att välja på. Det som kanske saknades var vanlig kokt potatis. Å andra sidan fanns det pasta i stort sätt varje dag, till alla barns stora förtjusning. Rätterna var dessutom till stor del från Kreta och Grekland. På förrättsbordet fanns det alltid mycket olika sallader och deras Fetaost, som du inte får jämföra med den du köper i Sverige. Den Fetaost du äter nere på Kreta är mycket godare. Jag lovar.
Det stora poolområdet med 2 stora och 2 barnpooler ligger i Hotellbyns centrum. Om du bor här kan du bo i hotellet eller i någon av alla hus ( se bilden nedan ) som finns i området. Att husen ligger utspridda gör det hela luftigt och mycket trevligt. Ett stort plus även till personalen som var mycket trevliga. En annan sak som slog mig var att hotellet var rent och snyggt överallt. Man lägger ner mycket arbete på att städa, inte bara rummen utan även poolen och poolområdet. I bortre änden av poolområdet finns poolbaren. Varje kväll har man Happy hour, vilket innebär att du får 2 drinkar till samma pris ( 3,5-5 € ) som en.
Som du redan märker är vi ganska positiva till detta resmål. Vi har letat och letat för att hitta några minus och kommit fram till följande: Det är mer än 400 meter till havet. Det tar ca 20 minuter i lugn takt. Å andra sidan var det rätt bra att få denna promenad varje dag, med tanke på den goda maten man stoppar i sig. Ett annat minus är att duschen bara var 60 x 60 cm. Med mina dryga 100 kg blir det inte mycket till vändradie. Och när vi ändå är i badrummet så har jag det lite svårt för att toapappret inte får kastas i toan, utan i en hink bredvid. Men så är det tydligen på många håll i Grekland. Ett sista minus är alla dessa människor som ska passa "sina" solstolar redan innan de äter frukost. När man säger så, så säger folk ofta att det är fransmän eller tyskar. På det här hotellet bodde det dock övervägande danskar och svenskar..... ! Skärp er !
Ta dig gärna till Chania en dag. Antingen som vi, genom att gå, eller med buss. Tänk dock på att bussarna inte har nummer. Det är tydligen färgen på bussen som avgör. Blåa går till Chania och gröna till Platania som ligger åt andra hållet. I Chania ligger bl a en rolig marknad, som du bara inte får missa. Chania förresten skrivs ibland även Xania eller Hania. Det verkar av ortsbefolkningen dock oftast uttalas "Hania".
Att leta efter matställen i Chania tar inte lång tid. De finns i överflöd. Dessutom har de både god mat och trevlig personal. Överhuvud taget verkar Kretensarna trevliga på restauranger. Jämför man med andra länder ligger de högt upp vad det gäller gästvänlighet.
Stränderna ! Går du neråt mot havet från hotellet når du 4 stränder inom loppet av 25 minuter. Allt från 2 stora till 2 mindre stränder. Samtliga är ganska långgrunda och har fin sand och rent vatten. Perfekt för barnfamiljer. Du kan gå längs några stränder ända till Chania åt ena hållet och till Platania åt det andra. Går du till Platania måste du dock gå på vägen i en kvart. Men det är härliga promenader.
Vad är detta ? Det simmade förbi mig en dag. Det gick inte speciellt fort. Vad det än är så var det ca 20 cm långt. Huvudet har snett upp och till vänster. Vet du vad det är så hör gärna av dig.
Man odlar mängder av frukter och ännu mer oliver på Kreta. Till vänster ser du en apelsinodling. Du måste absolut prova apelsiner på Kreta. Mycket saftiga och goda.
När vi ändå pratar om att äta så måste jag nämna restaurangen till höger. Den ligger på den vänstra ( av dom 4 stränder som ligger närmast ) stranden. precis där den börjar. De har mycket god mat.
Dessutom har du en mycket fin utsikt från restaurangen, som du kan se på den vänstra bilden.
Så här i maj är det ett otroligt fågelliv. Från morgon till kväll. Så om du har fågelintresse bör du kunna få ditt lystmäte här.
Förutom fåglar kan Kreta visa upp en otrolig flora. Det sägs dock att den blir ganska brun under högsommaren. Men så här i maj var den fantastisk. Dessutom tycks kretensarna ha en förkärlek för att odla rosor i sina trädgårdar. Så gillar du blommor och växter ska du passa på och bege dig hit på våren.
Och var inte rädd att öl och vin inte ska smaka. De har både gott vin och god öl. Och ät nu inte hamburgare och annat som du kan äta hemma. Prova det grekiska köket. Det var en klar positiv överraskning för oss.
Som du ser till vänster så finns det många restauranger i området. I just denna korsning har man satt upp skyltar på de närliggande restaurangerna. Från hotellet och ner till havet går du förbi många restauranger. Närmast ligger förresten en grekisk restaurang som ägs av en grek och en svenska. Så har du språkproblem så löser det sig här.

Ska du handla så finns det även massor av affärer. Glöm dock inte att det finns en affär på hotellområdet, som faktiskt är ganska billig.

Det kanske är lite svårt att se på bilden här intill, men du kan se Kretas snöiga berg från stranden. Snön sägs ligga där till juni.
I övrigt så kan jag väl bara säga: Prova själv ! Som du vet har vi rest en hel del och till Kreta kommer vi säkert tillbaka till. Vi har bara sett en ynka liten del än så länge. Men det räckte för att övertyga oss. Dessutom måste jag prova fler grekiska rätter.