La Gomera 2008 

Nu har Solresor lyckas igen. Nåja, de har ju haft resmålet, La Gomera ett antal år, men jag har tvekat. Men nu kan jag bara säga att vi säkert återkommer.

La Gomera är en av de mindre Kanarieöarna och ligger bara ett stenkast från Teneriffa. Men vilken skillnad! Det som riktigt märks direkt är den våldsamma naturen, lugnet och renheten på gator, stränder och torg. 

Som sagt så är naturen våldsam. Det går upp och ner hela tiden. Det kan vara 1000 meter rakt upp och rakt ner. Slingriga vägar och många mycket fina utsiktspunkter. Till höger ser du Valle Gran Rey-dalen. Närmast havet ligger hotellet. 
Fuktigheten och värmen gör att växter mår bra, även om just dessa blommor fotograferades i ett turistcenter. Hit söker sig inte gapiga ungdomar utan folk som vill ha lugn och ro. Det man gör här är att vandra, åka runt med bil, läser och tar det riktigt lugnt. Inga slagsmål om solstolar här inte. På sin höjd var 25% av hotellets solstolar besatta. Även vid havet var det gott om plats.  
Till höger ser du "babybeach" som ligger snett över gatan från hotellet. Vid lågvatten ser det ut som på bilden. Vid högvatten ser du inte stenarna närmast havet. Då ser beachen ut som en liten vik. Mer om alla stränder nedan. Dessutom har du även en pool vid hotellet.   
Vid ett turistcenter fanns denna fina modell av ön. Valle Gran Rey-dalen ligger nederst på ön. Den största ravinen. Som du ser så är det många raviner och dalar. Att åka bil tar tid, men ger också enormt mycket tillbaka. 

Skillnaden mellan La Gomera och de flesta andra Kanariska öarna är att det är ganska grönt på många håll. Inte så stenig som t ex på Lanzarote. 

Kaktusfikon hittar du lite här och där. Den till höger är inte angripen av de löss som man annars använder sig av för att bl a göra läppstift. Överallt på ön hittar du växter som antingen är naturliga på ön, eller har planterats. Du som gillar växter och blommor får verkligen sitt lystmäte på La Gomera. Det ska finnas över 1000 endemiska djur och växter på ön. 
På i stort sätt kring 1000 meter finns en restaurang, som du ser till vänster. God mat och en fantastisk utsikt över dalen. Ovanför restaurangen har du möjlighet att se hela dalen. 

Utsiktspunkterna är i regel utmärkta på både kartor och vid vägen genom skyltning. 

OBS! Gör som de flesta andra och glöm inget skräp på rastplatser och utsiktsställen. 

På ön finns ett otal små restauranger. Flera av dessa serverar mycket prisvärd Tapas. Det du ser till höger är lufttorkat respektive kokt skinka, tortilla och tonfiskgryta. Därtill öl och bröd gick på ca 18 € för 2 personer. Då blev man proppmätt. För övrigt kan sägas att maten på La Gomera tillhör den bästa vi har ätit på våra resor genom åren. Det var inte bara mycket mat, utan också mycket god och framför allt inte gjort enbart för turister. Här kan man få riktig mat från de kanariska öarna. Mycket fisk i alla former. Även ett stort antal olika rätter av bläckfisk. Dessutom finns det en restaurang bara 50 meter från hotellet som serverar den godaste kanin jag har ätit. 

Matsedlarna är i regel på spanska, engelska och tyska. Inga andra språk förekommer. Det är inte så sällan som personalen bara kan spanska. Men det är inga problem. På något konstigt vis så förstår man varann ändå till slut. 

Att vandra på La Gomera är fantastisk. Allt från enkla promenader till strapatsrika bergsvandringar där du kan klättra 1000 meter under en vandring. Det finns flera olika sätt att påbörja vandringen. Antingen går man direkt från hotellet, tar bussen någonstans eller hyr en bil. 

Vad det gäller bil så rekommendera jag INTE Piñero som Solresor använder sig av. Det står bl a i resebeviset från Solresor var man ska hämta och lämna bilen. Det bryr man sig dock inte om. Det står att man ska lämna bilen vid hotellet. Nästa dag ringde de och hotade med Polis om jag inte lämnade bilen hos dom inom 5 minuter. Hon gapade och skrek både i telefon och när jag kom dit. Nej, det finns minst 3 andra bra alternativ i närområdet kring hotellet. 

Jag skrev ovan om babybeachen. Till höger ser du stranden som ligger ca 5 minuter från hotellet. En nästan 1 km lång strand med ren fin svart lavasand. Verkar som om man sållar bort alla stenar med jämna mellanrum, för det var riktigt skönt att gå där. Om det skulle blåsa för mycket kan du prova stranden som ligger 5 minuter åt andra hållet från hotellet istället. Med andra ord finns det 3 stränder på nära avstånd till byn. Går du ca 20 minuter från hotellet har du ytterligare en stor strand. Tyvärr inget som framgår av Solresors katalog. En annan sak som inte heller framgår är att det på ett avstånd av 10 minuter finns minst 10 Supermercado, d v s mataffärer. Den största är Spar och ligger ca 5 minuter från hotellet. Går du 15-20 minuter når du säkert 20 sådana affärer. Dessutom finns det små affärer lite överallt kring hotellet och bort mot Valle Gran Rey, som du ser till höger längs bort på stranden. Så mat och dryck kommer du inte att ha några problem med. Men glöm att åka hit bara för att solbada. Vädret skifta mycket, vilket dock är positivt. Man tröttnar aldrig på något verkar det som. 
Hur ligger det till med priserna? 

Ja restaurangmaten är i de flesta fall billigare än på Gran Canaria. Du får ypperlig fisk, speciellt på CHARCO DEL CONDE som ligger 50 meter från hotellet, för 7-12 €. Kollar du priserna lite i alla Supermercado som finns kring dig så ser du snart att priserna kan skilja mycket, men att även det oftast är billigare än på t ex Gran Canaria. 

Vi såg för övrigt inga inkastare. När man väl hade valt matställe så var dom dock mycket vänliga och trevliga. 

La Gomera är som sagt en frodig ö. Även om många växter som den enorma julstjärnan till höger är planterad. 

Ska du vandra så tänk bara på att ta med bra skor framför allt tröja och regnkläder. Uppe i nationalparken kan det vara 8-10 grader när det är över 20 nere vid stranden. Men inget som ska avskräcka dig. Tvärtom. Det är en fantastisk upplevelse att gå bland alla mossbeklädda träd. 

På La Gomera serveras "El Gomeron" som är en blandning av sprit och palmhonung. Prova det på CHARCO DEL CONDE. Där får du ett glas som det till höger för 3€. Inte alls dum smak heller. 

I övrigt är det humana priser. En stor öl kostar 2-2.50 €. 

Vattnet i kran duger att borsta tänder eller koka kaffe på. Att dricka det direkt ur kran bör man inte göra. Du kan dock köpa vatten överallt. Men kolla priserna. Du kan få betala 2 € för 1,5 liter eller 8 liter. Beror på var du köper vattnet. Räkna med 2-4 liter per person och dag för att må bra. Speciellt du som solar eller vandrar ska dricka mycket. 

Jag har tidigare hört att man bara har levador på Madeira. Men så är det inte. Här på ön använder man sig av samma system, förutom att man inte så ofta har vandringsleder bredvid dom. Via levadorna bevattnar man alla odlingar man har. La Gomera är känd för alla sina terrassodlingar. Mycket bananer och avokado odlas. Dessutom kokar man något som heter palmhonung av palmer. Honungen är mycket god till glass, puddingar mm. Det måste du bara prova. 
Vyerna är otroliga. Att ställa sig vid en utsiktspunkt och titta 1000 meter ner är hissnande. Serpentinvägarna slingrar sig längs med branterna, men det är bara att ta det lugnt. Det är väl värt att hyra en bil. Det finns några byar på ön och de är värda ett besök. Att beställa något ätbart på en spansk matsedel är hur kul som helst. Och så gott det är sen.... 
Det finns knappt en plan fläck på ön som du ser på modellen jag har en bild på ovan. Det går upp och ner hela tiden och säkert 1 miljon kurvor. Men trafiken flyter mycket bra och lugnt. När du tar dig upp mot nationalparken så ligger snitthastigheten på 30-50 km/timmen. Men ön är ju liten, så man ser det mesta på 3 dagar med bil, utan att stressa.
Det fina är också alla hus som går i vitt, gul och jordig röd. Alla färger är lite jordigt dova. Husen är oftast i mycket gott skick, rena och fina. Verkar som man verkligen bryr sig om sina bostäder. Att bo här en eller två veckor är inte att leva bland en massa turister. Det finns minst lika mycket lokal befolkning i din närhet, vilket ytterligare förstärker en känsla av att du verkligen befinner dig på en annan plats på jorden. En plats som är ganska nära paradiset.

Det här är en ö du bara måste se och framför all uppleva. Det här är verkligen 7-14 dagars upplevelse.

Havet, byarna, maten, det växlande vädret, den trevliga personalen i alla restauranger, lugnet, renheten, ja allt, allt, allt. En ö vi säkert återkommer till flera gånger. Besök den du också. Vi använde oss av:

 

Gör det du också.