Madeiraresa april 2002

Under ett antal år har Madeira stått på vår önskelista. Nu blev resan äntligen av. Dessutom var det just denna vecka blomsterfestival i Funchal, vilket bl a resulterar i fina blomsterarrangemang på Funchals gator.
 

Resan

Eftersom vi gjorde denna resa ett år efter vår resa till Azorerna tänkte jag denna gång inte så noga redogöra för vad vi gjorde dag för dag, utan mer berätta vad jag tyckte om olika saker på Madeira och även försöka mig på en jämförelse Madeira - Azorerna.

 

 

Står på världens näst högsta kippa ( 580 m ö havet ) i Cabo Girão och tar kort mot Funchal.

Turism

Båda öarna tillhör ju Portugal. Madeira är ganska exploaterat för turism, medan Azorerna fortfarande är ganska oförstörd. Sedan är det ju lite upp till var och en att ta ställning till vad man föredrar. Själv störs jag av alla turistbussar och den mängd turisthotell som har vuxit upp på Madeira. Men gillar man detta så finns det massor av "turistfällor". Dessutom har tyvärr även Timesharing nått hit

Halmhus i Santana

Vägnätet och trafiken

Att köra bil på Madeira är inget för den med svagt hjärta. Bromsa gör man bara i nödfall. I regel försöker man lösa det med att tuta. Kör man t ex in i en högerkurva utan sikt så tutar man först och bromsar bara om det är absolut nödvändigt. Bryr man sig inte om det och dessutom inte har svindel kan du få en underbar resa genom otrolig miljö med fantastiska vyer. Annars råder samma trafikregler som på Azorerna. D v s heldragna linjer och stopptecken tycks bara vara rekommendationer. Övergångsställen och rödljus gäller dock till 100 %

Hotellet

Hotellet i Canixo var mycket bra. Här fanns pool både inne och ute, ett mindre gym, bastu ( tyvärr fick max 4 plats ) , gott om solplatser för den som vill det, god mat, ljusa luftiga ytor, 3 mindre affärer i hotellet, fina och rena rum, en trevlig bar med uppträdande nästan dagligen. Endast några få meter från havet. Papegojan Rita som satt i receptionen gladde alla gäster dagligen.

Naturen

Här är det backigt. Upp och ner överallt. Helt underbara vyer kan vänta bakom nästa hörn. Eukalyptusträden står ståtligt längs levadorna och kämpar med bl a Mimosaträden om utrymmet. Tyvärr gör Eukalyptusen att djurlivet inte är så stort. Insekter trivs inte där och detta reducerar t ex fågellivet. Detta år hade det varit mycket varmt i början av året vilket gjorde att många blommor som skulle blommar i april redan hade blommat klart. Trots detta fanns det mycket vackert att se på.

Levador

De flesta kommer hit för att prova på en levadavandring. De tre vi gick var ganska enkla eftersom vi gick medströms. Eftersom det hade regnat en hel del var dock en vandring lite blöt. Här går man bredvid levadan i lugn och ro och bakom nästa kurva har du levadan på ena sidan och 50 meters stup på den andra. Räcken saknas nästan genomgående. Du kan gå i tät skog såväl som i öppet landskap med fantastiska vyer. Detta är ett måste för varje Madeiraresenär.

Levada med fucia.- och flitiga lisabuske

Maten

Ja, maten på hotellet var det då inget fel på. Det var frukost med färskt bröd och rikligt med pålägg mm varje dag. Dessutom kunde du avsluta varje frukost med mousserande vin. Till middag tog vi buffé varje dag. Fanns även där gott om varianter dagligen. Till lunch åt vi någon gång på hotellet, men mestadels ute på mindre restauranger. De 2 dagar vi var med på guidad levadavandring höll STS med ett mindre matpaket. Det kan vara OK att äta detta en dag. Vi åt det 2 dagar, och det var en dag för mycket. De som var på 4 resp. 6 vandringar tyckte att det var eländigt att äta samma lunch i 6 dagar, och det håller jag med om.

Är du på Madeira måste du prova på Espada med banan. Detta är en djuphavsfisk som tydligen bara äts i Japan och på Madeira. Det var mycket gott.

"Måsten"

Det finns en del "måsten" på Madeira. Ja, sådant man inte bör missa.
* En levadavandring
* Espada med banan
* Poncha
* Linbanan till Monte
* Kälkåkning från Monte
* Guidad busstur
* Färd med lokalbuss 1-3 mil
* Frukt.- och grönsaksmarknaden ( Mercado ) i Fuchal
* Lokal mat


Utsikt från hotellbalkongen
Poncha

Ja, vad är en Poncha ? Det är en dryck på sockerrörsbrännvin, passionsfruktssirap, citron/limesaft och honung. I regel gör varje liten krog med anseende den själv. Därför kan den smaka olika, beroende på var du smakar den. Alkoholhalten ligger på ca 25 %. Men prova inte en Poncha utan prova den på två olika ställen just för att den kan smaka på lite olika sätt. Men du bara måste prova denna dryck.

Kälkåkning från Monte

Funchal

En livlig huvudstad. Men det finns trots allt gott om plats. Att åka bil på egen hand har dock sina sidor eftersom många gator är enkelriktade och ett felbeslut kan resultera i en stor omväg. Många som affärer och en del köpcentra gör det trevligt för den köpbenägne. Enkelt att ta sig in till Funchal via billiga ( ca 1 EUR/ mil ) lokalbussar.

Vy mot Funchal

2 timmars vandring från Funchal

Personalen

Hotellets personal var mycket trevlig och tillmötesgående. Guiden Tony som är Madeirabo och som följde med oss på levadavandringarna var mycket trevlig och framförallt mycket kunnig och kunde öns växter på flera språk, bl a svenska. STS personal var dock lite upp och ner. Vi fick en information första dagen som sedan visade sig innehålla flera felaktigheter. Föreberedelsen var inte heller bra, vilket man felaktigt skyllde på hotellets personal. Men det kanske uppvägs av den glasögon.-  och skäggprydde guiden som guidade oss i bussen runt öns östra sida. Han dök även upp på hotellet vissa dagar. Ingenting tycks vara omöjligt för honom. Det kallar jag serviceanda ! Men, speciellt levadavandringar och utflykter saknade lite av förberedelse.

Utflykter

Vi åkte bara på en bussutflykt denna gång. Tyvärr kändes det lite stressigt eftersom mycket skulle ses på kort tid. Bl a såg vi halmhus i Santana och en korgfabrik där man tillverkade ca 800 olika korgföremål. Tyvärr blev det bara 15 här och där. Lite uppvägdes det dock av en utmärkt STS-guide och en god lunch.

Korgföremål

Vädret

Väder är det alltid på Madeira. Du kan gå upp på morgonen, titta ut utan att se ett enda moln. Du går ner och äter frukost, kommer tillbaka och det är mulet. Efter ytterligare 15 minuter regnar det och en timme senare skiner solen igen. Det kan säkert vara annorlunda under andra tider på året, men regnade det inte lite då och då fanns det säkert inte heller så många blommor.

Linbana Funchal - Monte

Madeiravin

Åker du till Funchal finns det en vinaffär på en av huvudgatorna, just bredvid en park. Här får du prova Madeira innan köpet. De vanliga sorterna är gratis. Vill du dock t ex prova på årgång 1905, eller varför inte 1955 så kostar det fler 100 kronor bara för ett enda glas.

Ibland kan en levadavandring vara lite i blötaste laget

Att köpa

Beror lite på vad man är intresserad av så finns det trots allt vissa saker som både är billiga och roligt att ta med sig hem. En flaska Madeira förstås. Och varför inte en flaska Poncha. Hamnar du i korgfabriken så köper du säkert både en och två korgar med dig hem. Det finns olika kakelarbeten till salu. Vidare finns det en mängd lokala ( portugisiska ) bordsviner för 1-2 EUR ( 9-18 SEK ) som går mycket bra att dricka om man inte ställer kraven för högt. De madeirianska bananer måste du prova. Små, söte och mycket goda. Vill du ha något eget med dig hem kan du köpa en stickad mössa med öronlappar som många på Madeira bär. De är inte vackra, men varför ska de vara det ?

Efter att gå i dessa gränder med trappor i 10 minuter kommer nu ner till Funchal.

Flygplatsen

Det ryktas om att just Madeiras flygplats ska vara otroligt kort mm. Det tillhör dock det förgångna. Man har i omgångar byggt ut landningsbanan så att det i stort sett motsvarar Arlandas. Skillnaden är att den delvis startar i havet, så piloten ska vara ganska skicklig.

Parker

På flera platser på Madeira finns det parker. Visserligen är nästan hela Madeira en stor park, men dessa parker är ändå värt ett besök. Flertalet i Funchal är gratis. Här ser du Kapokträd, palmer,Chakaranda och en mängd anra träd, buskar och blommor. Uppe i Monte finns det en park som en privatperson har byggt upp och består bl a av många växter från Sydafrika ( det finns fler Madeirabor i Sydafrika än på Madeira ! ). Där tar man inträde och det ingår ett glas Madeiravin. Här ser man Clevior i mänder, enorma fuxior, liljekonvaljeträd på 3 meter ( ! ) och mycket annat.

Lite kort om Madeira

Det bor ca 300.000 personer som har anknytning till Madeira i Sydafrika, vilket är fler än på själva Madeira. I hela världen bor det ca 1 miljon f d Madeirabor. De är stolta för att vara just Madeirabor och vill inte kallas för portugiser. Medellönen är ca 6000:- kronor efter skatt och låglönerna ligger på hälften. Alla vuxna får ca 3000:.- även om de inte har något jobb eller är pensionärer som inte haft något arbete. Det finns både privata och kommunala skolor. De kommunala är gratis, men man måste köpa sina läroböcker. Man går i skift, d v s vissa barn går från 8-13 och andra från 13-19. Sjukvården är i stort sätt gratis. Mediciner bekostas dock bara till en viss del av staten. Alla hus i Funchal ska vara ljusa och ha röda tak. Avvikelser kostar mycket pengar i form av avgifter. Man importerar i stort sätt all mjölk , ofta från Azorerna. De få kor man har stor i små hus på bara några kvadratmeter. Där står de hela livet och deras enda uppgift är att producera gödsel. Vissa saker är mycket billiga, som t ex vin och en del mat. Annat, som t ex skor och bensin, ligger i stort sätt på svenska nivåer.

Hoppas denna sida hjälper dig i ditt semesterval nästa gång. Vill du veta mer får du gärna e-posta till mig.

Bokning via

www.sts.se