Madeira hösten 2004

Denna gång åkte vi sista septembervecka till Madeira. Boendet skedde på Ajuda Star. Hotellet ingår i en mindre kedja av hotell. Detta innebar att vi fick en tvårumslägenhet på hotellet, men fick äta mat på huvudhotellet Jardins d´Ajuda. Detta gjorde dock inget. Det var riktigt skönt att ta en liten bensträckare på 100 meter innan frukost och middag. Hotellet erbjöd mycket fräsch buffé till både frukost och middag. 

Vi hade tur med vädret. Hela veckan låg det på över 25 grader. Inte en regndroppe. Vilket dock en del växter inte tyckte speciellt mycket om. Det var ganska torrt i naturen.
En av dagarna gick vi från hotellet ner till Funchal. På vägen hittade vi en Madeiratillverkning där man fick gå in och titta samt provsmaka. Imponerande att se fat som innehåller över 6000 liter Madeiravin. 
Vi följde med STS buss på en rundtur på öns västra sida. Här åkte vi på mycket smala vägar. I resan ingick det lunch. Vi åt Espada i Sao Vicente. Restaurangen snurrade långsamt så att alla förr eller senare hade sjöutsikt. Vi passade även på att doppa oss i Porto Moniz som har ett fint havsbad med havspoler.
Bra med hotellet var också att det ingick en hotellbuss som körde oss till och från Funchal. Vi tog bussen en dag och fortsatte sedan med en lokalbuss till den botaniska trädgården. Mycket fina växter hittar du här.
Vem har inte haft en Monstrera hemma någon gång. Här på Madeira blommar de också. Dessutom är frukten i blomman ätbar. Den ska först bli grön och nästan lika stor som en banan. Går du in på marknaden i Funchal får du smaka på den. Prova.
Från hotellet går en väg ner till strandpromenaden som sedan går åt både öster och väster längs havet. Följer du vägen österut går du mot 2 havsbad, bl a Lido. Går du västerut har du länga klapperstensstränder, en skaplig strand med lavasand, en lång tunnel att gå igenom samt en mycket bra fiskrestaurang mitt i promenadstråket. Här kan du även passa på att bada i havspooler.

Ett måste på Madeira är linbanan upp till Monte och en levadavandring. Om du gör det kan du kombinera båda eftersom det utgår levador från Monte. Om du går åt höger när du kommer ur linbanan har du en hissnande levadavandring framför dig. Först är det ganska enkel vandring eftersom det tar 10-15 minuter innan du kommer till levadan. Sen gäller det dock att inte vara höjdrädd. Titta på den vänstra bilden. Ser du människorna ? Det är inte mer än några decimeter att gå på om man inte vill ramla ner i levadan eller nerför stupet. Lycka till !
Till höger ser du hur "bred" ytan är som du går på. Med andra ord ca 30 cm . Till höger om betongmuren bara ett stup på ibland över 100 meter.

Att ha med sig en stav underlättar vandringen. Sen är det ju så att det finns levador som är både lättare och svårare. 

Till vänster ser du en blommande kanonviska. Det finns mängder av dessa på Azorerna. Här på Madeira har man dock försökt att utrota dom eftersom man anser det som ett elakt ogräs. Blomman är dock ca 15 -20 cm stör och mycket vacker.
Går man vägen från den botaniska trädgården mot Funchal i ca 20-30 minuter så går det en "trappväg" ner som förkortar din vandring mot stan. Dessutom Är det mycket att se på vägen er. Bilden till höger visar bara en liten, liten del av trappan.
Bara några 100 meter från hotellet byggs just nu ( hösten 2004 ) nya hotell och ett stort affärscentrum. Dessutom öppnas fler och fler restauranger i närheten. Så området är mycket bra. Nära till allt. Inklusive centrum. Hotellet ligger visserligen 4 km från själva kärnan, men det är enkelt att gå dit. Dessutom finns både hotellbussen och lokala bussar ( 1,30 € ) som går ofta ner till stan. Strandpromenaden och havet lockar också mycket.
Till höger ser du en väg på den norra sidan av ön.

Vill du veta mer om Madeira kan du läsa om min förra resa.
Du kan också gå in på www.sts.se som har resor hit.