Malta maj 2005

Jag hade inga större förväntningar om Malta innan avresan. Men ack vad jag bedrog mig. Den lilla ön i Medelhavet är helt fantastiskt och växer för var dag man är där. Nu ska väl sägas att vi hade tur med vädret, med det tycks oftast vara soligt där.
Vi bodde på  hotell Dolmen i Bugibba på Maltas norra del. Resan hade vi bokat via STS. På hotellområdet fanns 3 pooler och en barnpool. Dessutom kunde man gå via en tunnel under den smala vägen för att komma till havet där hotellet hade en egen plats med solstolar.
Vill du röra dig på ön har du flera möjligheter. Du kan t ex hyra bil. Men det ska du fundera 2 gånger på innan du gör det. Trafiken är tät och dessutom kör man på vänster sida. Du kan även promenera. Från hotellet går det en fin strandpromenad åt båda håll. Mitt favoritfortskaffningsmedel är dock buss. Bussarna är ofta mycket gamla och i fint skick. Att åka från Bugibba till Valetta kostar 0,23 maltesiska lira, vilket är ca 5 kronor. Resan tar mellan 20 minuter och en timma, beroende på trafiken
Bussarna går mycket ofta över hela ön och kostar mellan 5 och 10 kronor. Det är också enkelt att hitta dom.
Ett annat sätt att färdas på är häst och vagn. Vi såg dessa i bl a Mdina, Bugibba och Valetta.

Det vi tyckte var en annan positiv sak med Malta var att man billigt kunde ta bussen någonstans och sedan gå hem. Det går ju bussa åt alla håll.

Kommer man, som vi, i maj så är det grönt och fint. Dessutom ser man mängder av fåglar som häckar. Fast man blir lite avundsjuk när man ser att potatisen blommar i början av maj och att löken redan är flera dm hög.
Något som förvånade mig var all fina byggnader och kyrkor ( det finns 330 på ön ). De flesta får man även komma in i. Någon enstaka kyrka tar betalt. Tänk på siestan. Även kyrkan stänger i flera timmar om dagen. Vissa har bara öppet några timmar på förmiddagen. De flesta är mycket duktiga på engelska. Dessutom pratar man maltesiska som är 70 % arabiska och 30 % latin.
I Valetta, som är huvudstaden. finns hur många fina hus mm. Alla som tar bussen till Valetta släpps av vid busstationen som ligger precis utanför stadsmuren. Härifrån leder sedan en stor gata rakt igenom hela det gamla Valetta. Men ett råd är att gå på de mindre parallella gatorna. Det är mycket mindre folk och priserna på restaurangerna är lägre.
Från Valettas stadsmur kan man se ut över t ex Sliema. Just runt Valetta har man byggt ihop flera mindre städer. På tal om städer kan jag rekommendera Mdina ( se bilden nedan ) som ligger på en höjd där mycket gamla hus är bevarade.  Även Mosta som ligger i närheten är spännande med sin stora katedral. Vi tog bussen till Mdina och gick sedan till Mosta. På så sätt kunde vi även stanna till och titta på glasbruken som ligger mellan dessa båda städer.
Gränderna i Valetta är många och smala. En restaurang kan bestå av en liten dör ner till en källare med god mat och trevlig betjäning. Just människorna på Malta tycks vara väldigt trevliga och hjälpsamma. Även på hotellet är man mycket vaken och alltid hjälpsamma.  Vad kostar det på Malta ? Man säger generellt att man ligger på 0,7 mot svenska priser. Men det varierar kraftigt från vara till vara.
Och överallt är det gamla hus. En sak som inte bara förekommer i Valetta utan i stort sätt överallt på ön är Timeshare. Se upp ! De kör alltid med samma sak. Du vinner på en skraplott och ska följa med för att lösa in vinsten. De arbetar alltid 2 och 2. Strax efter att du vunnit kommer person 2 in och frågar hur det går. Mitt förslag är att du viftar bort dom så fort de börjar prata. Då är det inga problem.
Hur är det med maten ? Jo tack, mycket bra. I Bugibba finns hur många restauranger som helst. Har du tagit halvpension på hotell Dolmen kan jag nästan garantera en god vecka. Här försöker man verkligen att variera middagarna, så det kan jag rekommendera. En dryck du bör prova är Kinnie. Alkoholfritt och lite åt det beska hållet. Mycket bra törstsläckare.
Det finns inte så många riktiga sandstränder. Mellieha Bay är dock ett undantag. Inte bara en smal sandremsa, utan riktigt långgrund. Annars är det ofta sten.- eller klippbotten. Men det går bra att gå i där också.
Man kan också ta bussen norrut för att ta färjan till Gozo eller Gomino. På den lilla ön Gomino finns den blå lagunen med fantastiskt fint och klart vatten.
Sen har vi solen. Smörj dig ! Tro inte att du klarar dig utan solkräm. Och då gärna uppåt 20 i solskyddsfaktur. Solen är mycket stark och allt för många såg ut som kräftor. Helt onödigt.

Vill du veta mer eller har frågor så tveka inte att skicka mig ett mail.

 

Vi du boka din resa kan du gå in på STS-Solresor´s hemsida