Menorca maj 2004

En ny bekantskap för oss blev Menorca. Just den vecka vi var där var väl inte vädret det bästa, men eftersom vi inte har behovet att bara jäsa vid poolen så blev det ändå en bra vecka.  Vi åkte med STS och bodde på den sydvästra udden, Cala en Bosc,  på hotell Sol Elite Falco. 

Mycket växter, blommor och buskar gör det trevligt även för den som vill vandra på Menorca. Från hotellet är det ca 150-200 enkla meter till havet varifrån man kan följa havet åt öster. Naturen likar här en blandning av Gotland och fjällen, fast utan fjäll. 
Ca 20-30 minuter från hotellet invid havet hittade vi ett litet vitt hus. Bakom huset en låg mur som gömde en trappa ner till en grotta som fortsätter ut till havet. Grottan använder man tydligen till at ta in båtar och lyfta upp upp dom för att rengöra dessa på undersidan. När det inte blåser går det bra att bada här. 

En dag gick vi till närmaste större stad, som heter Ciutadella och som en gång i tiden var Menorcas huvudstad. Staden låg ca 10 km från hotellet. Bred landsväg med klar väggrensmarkering gjorde vandringen ganska säker. Tillbaka tog vi bussen som kostade 1,10 €. Ska du till Ciutadella eller någon annan stad så kom ihåg att man ofta har Siesta då affärerna är stängda i flera timmar. 
Vad som hände dock var att det blåste in sand från Sahara som färgade både himlen och allt på marken rött av sand. Till höger ser du ett gigantiskt sandmoln med Saharasand. 

Vi följde med STS på en Sightseeing en dag. Bl a var vi nere i grottorna vid Cova d'en Xoroi. Här nere har man disco vissa dagar. Andra tider får man gå ner och titta. Här finns även en bar som är öppen. 
Från parkeringen går det ca 100 steg ner till den större grottan, där man har servering mm. 

Följer man bed utflykten bjuds man både på inträde samt något att dricka. Varför inte öns "nationaldryck" Pomada, som består av gin och läsk. 

Under samma bussresa var vi också i Binibequer Vell. En liten by med vita hus och mycket smala gränder. 
Det sägs att arkitekten ofta var onykter och gjorde smala gränder för att hitta hem på nätterna. 

Det är sällan långt till havet eftersom ön är 5 mil lång och mellan 1 och 2 mil bred. 
El Toro är Menorcas "högsta" berg. Dryga 300 meter. Dock med en fin utsikt, som vid rätt väder sträcker sig ända till Mallorca. 

Här till vänster ser då åt sydväst. Just denna dag var det lite disigt, men det ska vara Mallorca i fjärran. 
Något som finns precis överallt är murar. Hela ön har tydligen varit full av sten, och för att kunna använda jorden var man tvungen att samla ihop stenar. På så sätt fick man både brukbar jord och mur. 

Det händer t o m att du kan se hela hus tillverkat av denna typ av sten. 
Ja, vad ska man äta på Menorca ? Just på denna resa ingick buffé på kvällen. Buffén var helt fantastisk. Här fick vi smaka en rad maträtter från Menorca och Spanien. Man ändrade också menyn varje dag. Därför blev det aldrig tråkigt. Bara väldigt kaloririk.
Just maten gör att det borde vara väldigt lämpligt för barn. Här kan de verkligen prova på och sedan avsluta med efterrättsbordet med allt från frukt, tårtor, bakelse till glass.

Man höll också för fullt med att färdigställa en barnvänlig miljö för barn med familjen flinta mm.

En kostig sak man kunde se på några få platser var en Taula. En 2-3 meter hög stenstod som ingen egentligen vet varför den står där. Det har funnits fler a100 på ön. nu finns det bara ett fåtal kvar.
Vatten att dricka bör du köpa för att vara säker på att inte få magproblem. Dessutom smakar det bättre. 5 liter kostar ungefär mellan 0,70- 2 €. En halv liter burköl mellan 0,53-1,5 €. En liter Skotsk Whisky, eller Baccardi 10-14 €. Det man dock inte kan göra här är att bada bastu. Hotellet hade ingen bastu. Dock fanns det möjligheter i närheten till en kostnad av 12-27 € !!!
Cala en Bosc var annars större än vad man befarade. Ganska många restauranger och en hel drös med Supermercados ( matvaruaffärer ). Det fanns också mycket att gå , både i byn och utanför.
Det fanns ett antal badstränder i närheten. På Menorca är de dock sällan stora. Den som vi tyckte bäst om låg ca 1,5-2 timmars promenad österut längs havet. Där fanns Platges de Son Saura. En stor strand väl värt ett besök. Om du följer havet ser du efter ett bra tag en grind på vänster sida. Det står på grinden att du inte får gå in där. Men strax bortom grinden går en lite bredare stig, vilket förkortar och förenklar din vandring till stranden.
Så vi kan rekommendera just denna plats för både barnfamiljer och äldre. Vill du ha nattliv och disco kanske Mallorca eller Ibiza passar bättre. Det är relativt platt i hela byn, vilket borde lämpa sig även för dig som har lite svårt att gå. Från hotellet går det en plan promenadväg ända ner till havet.

Vill du boka eller läsa mer kan du gå in på www.sts.se .

Du är också välkommen att skicka mig ett mail.