Puerto de Mogan december 2007

Nu har vi återigen varit i Puerto de Mogan på Gran Canaria. Denna gång de 2 veckorna innan jul. Och vad ska man skrivit som man inte skrivit förr? Jag funderade länge och kom då på att det kanske är bra med ett litet komihåg och en liten FAQ, d v s frågor som resenärerna jag pratar med ofta frågar. Efter att nu ha varit 11 veckor på Mogan under 6 år så tror jag mig kunna en del om byn och dess omgivning. På så vis blir det ju en liten hjälp för dig som vill resa till Kanarieöarnas Venedig. Solresor har nu egna plan. Till vänster ser du ett av dom. Nya och fina. Tyvärr strular tidtabellen fortfarande en del.
BAD: Du har en fin liten strand mitt i byn. Piren utanför gör att du nästan alltid kan bada, även om det blåser lite utanför. Det tar inte mer än 1-2 minuter från de flesta lägenheterna att ta sig till stranden.
RESTAURANGER:

Det finns en uppsjö av matställen av varierande klass i byn. Många gör det enkelt för sig med hamburgare mm direkt ur frysen. Men jag har följande förslag:

Bästa Pasta: La Cicala ( se bilden till höger )

Bästa Pizzan: La Cicala

Bästa Fisken: El Capuchino ( till höger om receptionen )

Bästa Tapas: Guantanamo  ( ca 15 km med buss eller Taxi )Du får ett 10-tal rätter till en kostnad av 14 €. Då räcker det till 2 personer. Tar du lite vitlökbröd till så är man nästan mätt. Eller Acaymo i Mogan ( Buss eller taxi ca 7-8 kom in i landet. Det går att gå hem och tar då ca 2 timmar) ( 2012 kostade 7 Tapas på en tallrik ca 17 €. Räcker gott åt 2 peroner. )

Bästa Spanska maten : Guantanamo

Bästa grillade kaninen: Jack el Negro ( en liten plåtdörr vid en av broarna i byn )

Bästa övrigt: Bistro Carlos som har mycket goda rätter ( mitt i lägenhetsbyn ) ( Borta 2012, Wo bist du Carl. Schreib ein mail )

Bästa personalen: Samtliga restauranger ovan

Till vänster: Restaurang El Capuchino fångar nästan all fisk själv med båten till vänster. Reser du med Solresor brukar man ofta få ett kort som ger 10% på allt man förtär.

 

 

Nedan: På andra sidan gatan snett emot receptionen finns en liten spansk restaurang. ägaren spelar och sjunger varje kväll spansk musik. Han är mycket bra. Tyvärr så är maten inte av samma höga klass.

VATTEN: Rekommenderas inte som dricksvatten. Du kan borsta tänder, använda som pastavatten, tvätta grönsaker och koka kaffe på det. Vi gör det. Men i övrigt är det bättre med köpt vatten. En 8-liters dunk kostar ca 1 €. Anledningen är i regel inte att du blir riktig sjuk utan att det är så mycket kemikalier i vattnet att smaken inte är den bästa.
DRICKS: Du ska alltid ge 8-10 % dricks i restauranger. Även Taxichaufförer förväntar sig dricks. När man lämnar lägenheten är det brukligt att man ger ca 5 €/vecka i dricks. Den dricksen läggs på t ex bordet.

KYRKA: Finns en liten lokal där man har mässa och andakter vissa dagar. I regel hör man en klocka ända till stranden. Lokalen ligger ca 30 meter från stranden och restaurang "Tu Casa"

Till vänster: En Red Snapper för två personer som du kan få på El Capuchino. Mycket gott.

JAZZ: Varje december spelar en grupp traddjazz i två veckor varje kväll. Riktigt kul och välbesökt. Man spelar mitt på det lilla torget där många av restaurangerna finns.

KÖPA MAT: Det finns en del mindre s k Minimercados i närområdet. Därutöver finns en SPAR-affär ca 5 min från lägenheterna samt en Hyper Dino ca 15 min från lägenheterna. SPAR är den jag rekommenderar. Bra priser, bra utbud.

TOALETTER: Du har gratis toaletter i huset intill rondellen, ca 1 minut från stranden. Kan ju vara skönt och veta när man ligger på stranden.

 

MARKNAD: Varje fredag är det marknad i byn. Du behöver inte leta, den är överallt. Men pruta. Det finns några få som har fasta priser, men de flesta kan du pruta upp till 70% på. Dra dig inte för det.

GRÖNSAKER och FRUKT: På marknaden, om du går mot piren, har du i regel ett stånd som bara säljer grönsaker och frukt. Du får en kasse för ca 5 €. Fräscht och mycket gott. Här prutar man dock inte. I övrigt har SPAR mycket frukt och grönt.

IS I DRINKAR: Många är rädda för isen i drinken. Jag vet inte, men tror de gör den på flaskvatten. Hur som helst har jag aldrig blivit dålig av den.

FÄRSKA GRÖNSAKER PÅ RESTAURANG: Jag har alltid ätit det som ser fräscht ut. Jag tror inte du blir mer sjuk här än hemma.

VIND FRÅN AFRIKA: Några gånger per år kommer det in varm luft från öster. Tyvärr medför den också mycket fin sand som lägger sig överallt. Spännande första gången. Därefter bara irriterande. Men det händer inte så ofta. Men kan ju vara bra att veta.

BUSS: Går från torget, 30 sekunder från SPAR. Men se upp, de går, men inte alltid enligt tidtabellen. Till restaurang Guantanamo 1,10 € och till Las Palmas ca 15 €. Förseningar på uppemot 30 minuter är inget ovanligt.

TRAFIKEN: De kör som dårar. Tutar mer än bromsar. Om du vill ut och gå så försök inte att gå huvudvägen mot Tauritodalen i tro att du ska få fina bilder på Mogan. Det är självmord. De enda bilder du får är av himlen när du hamnar där.

Till vänster: Ser du vägen högt uppe på klippväggen?

VANDRA OCH PROMENERA: Om du vill vandra så ta serpentinvägen. Du ser den på din vänstra sida om du följer vägen ut ur byn. Det står från tid till annan att det är förbjudet att gå där, men ingen bryr sig. På söndagen, då trafiken är lite mindre kan man också gå på vägen till själva byn Mogan. Men se dig för hela tiden. Vägarna är inte breda. I övrigt så kan man gå mycket bra i själva Puerto de Mogan, som har mycket plana ytor utan trafik.

REGN: Vi har nu totalt tillbringat 11 veckor i Mogan under ett antal år i november december. Totalt har vi haft 2 dagar då det duggat och en som det riktigt regnat. Förutom det kan det vara molnigt någon dag/vecka. Så det är mestadels sol.

Till höger: Tapas för 2 på Restaurang Guantanamo !

SKOR: Det finns en skoaffär nära SPAR. Bra priser på moderna och bra skor.

BROTTSLIGHET: Som överallt, så ska du se dig för. Jag har aldrig hört något, men man vet ju aldrig. Att hyra ett säkerhetsskåp som finns på rummet är en bra försäkring trots allt.

BÖCKER: Det finns ett antal böcker på olika språk i receptionen för utlåning. Ta med dig någon/gra böcker du har läst hemma och byt mot en liknande. På så vis har alla något att läsa. Också veckotidningar kan du lägga där.

Till vänster: Handstöpta ljus som du bl a kan köpa i hamnen. Men se upp. De är mycket vackra, men rinner och slår gnistor ganska mycket.

Ja, det var väl det hela för denna gång. Vill du veta mer så skriv gärna ett mejl. Vill du vet mer och boka så vänd dig till . Trevlig resa!