Mogan 2004

Det är nu tredje året i rad som vi har åkt till Puerto de Mogan. Även denna gång stannade vi 2 veckor. Mycket har jag redan skrivit om tidigare år. Så vill hu ha en helhetsbild måste nu också läsa mina berättelser från tidigare år. Ovan ser du förresten öknen i Maspalomas som vi besökte denna gång. Det jag till stor del kommer att ägna mig åt denna gång är att beskriva en del restauranger. 
Det som vi inte gjort tidigare var att åka till Maspalomas och att hyra bil. Så det kommer jag att berätta lite om. Sedan kommer jag att ägna en hel del åt de restauranger som finns i och kring Puerto de Mogan. Om vi startar med Maspalomas så tog vi bussen dit och vandrade med några 1000 personer längs stranden. Kändes lite som Drottninggatan i lördagsrusning, d v s folk överallt. Efter en bits vandring började folk plötsligt att gå nakna omkring. Det visade sig att en sträcka av stranden var avsedd för nakenbad. Ja, jag säger då det. Det myller av folk på den här stranden passade oss inte. Men man bör nog åka hit en gång för att se det. Om inte för folket så i alla fall för den öken som ligger i anslutning och som du ser på bilden ovan.
Nej, då föredrar vi det lugna Mogan med de fina husen och den lilla stranden. Här kan man verkligen stressa av. 

Men det finns också andra platser att koppla av på, om man inte är chaufför vill säga. Vi hyrde en bil och åkte västerut från Puerto de Mogan längs kusten uppåt. Här fanns det inga raksträckor. Jag som förare hade fullt upp att titta på vägen. De andra i bilden sa dock att det var många fina vyer. Vi stannade i en by som heter Puerto de las Nieves och som betyder Guds finger. Anledningen är en klippformation i vattnet, som du ser här till vänster. En trevlig liten by där man kunde äta en tvårätters med kaffe för 5,95 €. Då ingick även en öl och kaffe efteråt. Färden gick vidare norrut till motorvägen som vi sedan tog hem via Las Palmas.

Restauranger i Puerto de Mogan

Kanske ska säga att det kan skilja från år till år lite på restaurangerna. Ibland skiljer det t o m under en och samma semester. Kanske beror det ibland på kocken, eller personalen. Jag vet inte. Men efter totalt 5 veckor på 3 år har vi fått en viss uppfattning om en del restauranger i och kring byn.
En restaurang som jag tidigare pratat om är La Cicala. Är du pastaälskare är det här det rätta stället. Ligger precis ovanför stranden. Men glöm söderkokta svenska makaroner. Här är det PASTA vi pratar om. Dessutom finns en del andra goda rätter. Eller varför inte bara ta en kaffe eller öl. Dessutom har dom en väldig god Irish cofé, om man inte som jag häller den över byxorna. Sånt händer. 
Ett annat kanonställe är Guantanamo. Ja, nu pratar vi inte om den plats på Kuba där amerikanarna håller människor fångna, utan en restaurang ca 15 km från Mogan, riktning Maspalomas. Du tar bussen, och det är i närheten av Playa del Tauro. Buss går i regel mellan 20-30 minuters intervall. Men du måste boka bord via Venecias reception någon dag i förväg. Det verkar vara fullt mest varje dag. Men det är enkelt. Det är bara att gå in på receptionen så ringer dom restaurangen. Här är det spanskt kan jag nästan lova. Du kan t ex äta ca 10 Tapas för 12.95 €. Det är priset för 2 personer. Mycket gott. Gillar du lamm så har du ett himmelrike även för det. Detta är ett måste på din resa. Att åka tillbaka är enkelt. Antingen tar du bussen som går 50 meter från restaurangen eller så tar du en taxi för ca 9 €. 
Nu till en restaurang som jag inte ens har en bild på. Den här är liksom ovanstående riktigt spansk och som ligger i Mogan. Den heter Jack o Negro. Den här missar många, för att den inte ligger på det vanliga ståket. Du går så här: Från receptionen går du över gatan och följer "vägen ut" förbi en kinarestaurang. Strax efter har du en bro som går över den uttorkade floden. Ca 20 meter efter bron på vänster sida har du en ståldörr före klockan 18 ( eller om det var 19 ). Men därefter öppnas dörren till en genuin restaurang som har en hel del fantastiska rätter. Som t ex min favorit , grillad kanin. Säg, inget nu, utan prova. Kanongott !
Ytterligare en restaurang där jag av någon outgrundlig anledning inte har någon bild på. Men ska du äta fisk, som t ex sjötunga så är det här du ska göra det. Jag har ätit sjötunga på många ställen och i många varianter, men frågan är om någon restaurang slår El Capuchino. Var det ligger ? Jo, ca 20 meter bredvid receptionen. Det är även här som STS har informationen en gång per vecka. 
Här är det lite knepigt. Anledningen är att det varierar från otroliga höjder till en del bottennapp. Men ofta har man 3-rättersmenyer för ca 14-15 €. Väl värt att prova en kväll. 
Varför inte spara det godaste till sist.  Tar du helhetsbilden, d v s god mat, god servering och en lugn miljö så är Bistro Carlos ett klart alternativ. Olika menyer till lunch och middag. Jag tog en kväll "Seehecht". Ja, vad är detta ? På engelska heter det Hake, och det tog ett tag efter att jag kom hem innan jag fick reda på att det var kummel. En mycket positiv överraskning. men det är inte bara det. Vi har under 2 veckor 2004 även provat en hel del andra rätter. 
Bistro Carlos serverar även Wienerschnitzel, riktigt hemgjorda frikadeller och potatissallad mm. En hel del rätter som går lite i spansk-österrikiskt stil. T ex har man inbakade räkor med pommes och en gudomlig sås. Eller varför inte en sangria, som jag anser vara Mogans bästa ! Du hittar Bistro Carlos ganska enkelt. Det ligger bredvid läkaren som STS rekommenderar. Mitt i byn. 

Till vänster ser du Thomas som alltid pratar med sina kunder och tar den tid som behövs. 

Och vems är förtjänsten för att jag rekommenderar detta lilla ställe med bara 6 bord ? Ja det är Petra och Karl ( Carlos ) som sköter köket. Nåja, Petra får sköta mycket annat också har vi sett. Som t ex städning, mata alla katter utanför, ställa ut bord mm. Men en av " attraktionerna" är Thomas. Sonen till Karl. Han Kan spanska, engelska och tyska, men tyckas klara det mesta. Eller vad sägs om " Ja, und what ska wie haben to dricka ? " , vilket är något som han kan få ur sig. Här är det kunden först som gäller. Detta är ett MÅSTE tycker jag.  En annan  sak som gör att jag rekommenderar Bistro Carlos är att Thomas köper en svensk kvällstidning varje dag. Så medan du väntar på maten så kan du läsa senaste nytt från Sverige. 
Det finns säkert fler restauranger som är bra. Men som jag skrev tidigare så är det hela en smaksak och dessutom kan skilja sig över tiden och beroende på kock. Då kanske ska sägas att Bisto Carlos och La Cicala har samma kock dygnet runt. Det finns dessutom fler restauranger som har presterat en bra middag, men även en dålig middag. T ex anser vi att restaurangen som ligger längst ute på piren inte bara har ganska tråkig mat, utan i regel även tråkig personal. De har dock en kastiliansk vitlökssoppa som jag tycker ni ska prova en lunch.
Berätta gärna för mig vad ni tycker om hemsidan och även om de restauranger ni äter på. Du har en e-postadress i den vänstra ramen .