Hem

Mina resor

Öar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senaste uppdatering 2014-11-01

 

Öar jag besökt

 

 

 

Under våra senaste 10-12 åren har vi besökt en mängd öar och som jag här kort vill sammanställa för att du på ett enkelt sätt kan välja just din favoritö. Jag har kanske inte samma tycke och smak som du, men vill gärna dela med mig av mina intryck och som jag hoppas ger dig en liten vägledning i ditt val av paradisö.  

 

Först ska jag kanske tala om vilka öar jag besökt. Det är Malta, Fuerteventura, Lanzarote, Gran Canaria, La Gomera, Madeira, Azorerna, Menorca, Mallorca, Kreta, Rhodos, Cypern, Gotland, Öland och några andra mindre öar i Sverige. 

Så som du ser har jag varit på en del. Vissa av dom 1 gång, andra minst 30 gånger. Jag ska berätta lite om dessa öar och ordningen blir helt slumpmässig. Bilder kommer att läggas in framöver också. Nedan ser du all text från min tidigare hemsida. Dock inga bilder. Jag ska komprimera texten vartefter jag hinner.

 


 

MALTA

 

Besökt

 

Enda besöket hittills var i maj 2005

 

Jag hade inga större förväntningar om Malta  innan avresan. Men ack vad jag bedrog mig. Den lilla ön i Medelhavet är helt fantastiskt och växer för var dag man är där. Nu ska väl sägas att vi hade tur med vädret, med det tycks oftast vara soligt där.

Vi bodde på  hotell Dolmen i Bugibba på Maltas norra del. Resan hade vi bokat via Solresor. På hotellområdet fanns 3 pooler och en barnpool. Dessutom kunde man gå via en tunnel under den smala vägen för att komma till havet där hotellet hade en egen badplats med bl a solstolar.

Vill du röra dig på ön har du flera möjligheter. Du kan t ex hyra bil. Men det ska du fundera 2 gånger på innan du gör det. Trafiken är tät och dessutom kör man på vänster sida. Du kan även promenera. Från hotellet går det en fin strandpromenad åt båda håll. Mitt favoritfortskaffningsmedel är dock buss. Bussarna är ofta mycket gamla men i mycket fint skick. Att åka från Bugibba till Valetta kostar 0,23 maltesiska lira, vilket är ca 5 kronor. Resan tar mellan 20 minuter och en timme, beroende på trafiken!

Vill du röra dig på ön för att utforska mer har du flera möjligheter. Du kan t ex hyra bil. Men det ska du fundera 2 gånger på innan du gör det. Trafiken är tät och dessutom kör man på vänster sida. Du kan även promenera. Från hotellet går det en fin strandpromenad åt båda håll. Mitt favoritfortskaffningsmedel är dock buss. Bussarna är ofta mycket gamla och i fint skick. Att åka från Bugibba till Valetta kostar 0,23 maltesiska lira, vilket är ca 5 kronor. Resan tar mellan 20 minuter och en timma, beroende på trafiken. Men bussarna går mycket ofta, kostar mellan 5-10 kronor och det är lätt att hitta hållplatser. Ett annat sätt att färdas på är häst och vagn. Vi såg dessa i bl a Mdina, Bugibba och Valetta.

Det vi tyckte var en annan positiv sak med Malta var att man billigt kunde ta bussen någonstans och sedan gå hem. Det går ju bussa åt alla håll.

Kommer man, som vi, i maj så är det grönt och fint. Dessutom ser man mängder av fåglar som häckar. Fast man blir lite avundsjuk när man ser att potatisen blommar i början av maj och att löken redan är flera dm hög.

Något som förvånade mig var all fina byggnader och kyrkor ( det finns 330 på ön ). De flesta får man även besöka. Någon enstaka kyrka tar betalt. Tänk på siestan. Även kyrkan stänger i flera timmar om dagen. Sover Jesus?  Vissa har bara öppet några timmar på förmiddagen. De flesta är mycket duktiga på engelska. Dessutom pratar man maltesiska som är 70 % arabiska och 30 %

I Valetta, som är huvudstaden. finns hur många fina hus mm. Alla som tar bussen till Valetta släpps av vid busstationen som ligger precis utanför stadsmuren. Härifrån leder sedan en stor gata rakt igenom hela det gamla Valetta. Men ett råd är att gå på de mindre parallella gatorna. Det är mycket mindre folk och priserna på restaurangerna är lägre.

Från Valettas stadsmur kan man se ut över t ex Sliema. Just runt Valetta har man byggt ihop flera mindre städer. På tal om städer kan jag rekommendera Mdina som ligger på en höjd där mycket gamla hus är bevarade.  Även Mosta som ligger i närheten är spännande med sin stora katedral. Vi tog bussen till Mdina och gick sedan till Mosta. På så sätt kunde vi även stanna till och titta på glasbruken som ligger mellan dessa båda städer.

Gränderna i Valetta är många och smala. En restaurang kan bestå av en liten dör ner till en källare med god mat och trevlig betjäning. Just människorna på Malta tycks vara väldigt trevliga och hjälpsamma. Även på hotellet är man mycket vaken och alltid hjälpsamma.  Vad kostar det på Malta ? Man säger generellt att man ligger på 0,7 mot svenska priser. Men det varierar kraftigt från vara till vara.

Och överallt är det gamla hus. En sak som inte bara förekommer i Valetta utan i stort sätt överallt på ön är Timeshare. Se upp ! De kör alltid med samma sak. Du vinner på en skraplott och ska följa med för att lösa in vinsten. De arbetar alltid 2 och 2. Strax efter att du vunnit kommer person 2 in och frågar hur det går. Mitt förslag är att du viftar bort dom så fort de börjar prata. Då är det inga problem.

Hur är det med maten ? Jo tack, mycket bra. I Bugibba finns hur många restauranger som helst. Har du tagit halvpension på hotell Dolmen kan jag nästan garantera en god vecka. Här försöker man verkligen att variera middagarna, så det kan jag rekommendera. En dryck du bör prova är Kinnie. Alkoholfritt och lite åt det beska hållet. Mycket bra törstsläckare.

Det finns inte så många riktiga sandstränder. Mellieha Bay är dock ett undantag. Inte bara en smal sandremsa, utan riktigt långgrund. Annars är det ofta sten.- eller klippbotten. Men det går bra att gå i där ocks

Man kan också ta bussen norrut för att ta färjan till Gozo eller Comino. På den lilla ön Gomino finns den blå lagunen med fantastiskt fint och klart vatten.

Sen har vi solen. Smörj dig ! Tro inte att du klarar dig utan solkräm. Och då gärna uppåt 20 i solskyddsfaktur. Solen är mycket stark och allt för många såg ut som kräftor. Helt onödigt.

 

 

 

Azorerna

Besökt

I april 2001 gjorde vi vår första resa till Azorernas huvudö St Miguel och 2003 vår andra.  Resorna skedde med Solresor.

Allmänt

Azorerna är 9 vulkanöar som ligger mitt ute i Atlanten mellan Portugal och Amerika. Huvudön är störst och ca 7 mil lång och 6 km smal på det smalaste stället. Öarna tillhör Portugal och man pratar således en dialekt av portugisiska. Engelskan var inte så utbrett 2001, men har kommit starkt på senare år. Sen går det ju alltid med gester att få det man vill. Man använder sig av Euron och pratar portugisiska. En öl (33 cl ) i varuhus kostade 2003 ca 0,5€ och en middag för 2 kostar mellan 15 och 35€, lite beroende på vad och var du äter. En flaska Bacardi kostar ca 10-11 € och en Maltwhiskey 20-50€, d v s ca hälften av vad det kostar hemma. Om du hyr bil och tittar på kartan så tänk på att alla krokiga vägar gör att det tar mycket längre att förflytta sig än man anar.

Gågatorna i huvudstaden Ponta Delgada är i regel stenlagda med vita och gråsvarta stenar. Så även trottoarerna. Olika mönster på olika gator, vilket gör gatorna trevliga.

 

Lämplig restid och temperatur

 

Bästa tiden att besöka öarna är april-september. Deras vintersäsong innebär en hel del stormar och regn, med temperaturer runt 10-15 grader. April har en temperatur på ca 18-22 grader. Under sommaren ökar temperaturen ytterligare några grader. Vattnet är ca 18 grader i april och 22-24 under juli-augusti.

Floran

Här är det ett eldorado för alla vänner av blommor, buskar och träd. I April blommar azaleorna. Och då menar jag ”blommar”. Av någon anledning så ser öborna till att väggrenar och rastställen hålls mycket fina genom klippning. Därför ser man överallt liljor och azaleor. Lite senare på året kommer det enorma mängder av hortensior att avlösa azaleorna i blomningen. I april är dock hortensiorna bara 5-15 cm höga. De rastplatser som finns , speciellt de längs kustvägen mot Nordeste är enormt vackra och fina. Ser nästan ut som små parker.

 

Värt att se

För den naturälskande finns massor att se. Otaliga kratrar och mängder av blommor och träd. Eukalyptusträdet är mycket vanligt här. Du bör besöka Tvillingsjöarna som är två sjöar i en vulkankrater. P g a ljuset ser det ut som om de hade olikfärgat vatten. Det bor även folk nere i kratern och man kan både äta där och ta sig en öl.

Vägen till Nordeste är också en mycket vacker väg att åka på med vackra vyer. Ja, vyer är något du inte kan få nog av på ön.

Ta dig till Capelas som liger på öns norra del. Här finns en restaurang som heter Moby Dick. Utmärkt lokal mat kan du äta här. Vi tog in fem enorma rätter samt öl och läsk för 300:- kronor ( år 2001 )

Vi tog lokalbussen ( 1,90 € / person år 2003) till ett soligt och varmt Rivera Grande. En ort på öns norra sida. Vågor på över metern och ca 20 grader gjorde badandet ganska trevligt.

Staden Furnas måste du bara se. Det puttrar och ryker lite här och var på orten från den underliggande vulkanen. Du kan även bada i ungdomens källa, som dock mer ser ut som brunt skitigt vatten. Det är dock mycket varmt och behagligt i vattnet, som värms upp av vulkanen. Källan ( som mer ser ut som en fyrkantig pool ) ligger i Tera Nostra parken.

 

"Hål i väggen"

Kommer du till ett samhälle så är det inte säkert att de har en affär. Det är sällan troligt att de ens har en kiosk. Det som dock alltid är säkert är att de har ett café/pub/bar. Dessa små barer är många gånger inget annat än ett "hål i väggen". Det är ofta bara en dörr med en liten reklammarkis ovanför. Där innanför kan det sedan finnas allt från en liten bardisk och 2 bord till en riktig fin, liten restaurang. Ta t ex Villa Franca som ligger nära hotellet. Här fanns det en mataffär, en affär med mat och lite allt möjligt samt ytterligare några mycket små enkla affärer. Men det fanns säker 50 barer/restauranger av alla de slag. Verkar som om varje by med fler än 20 hus och lite självaktning har minst en liten bar. Dessutom finns det alltid gäster ( 95 % män ) i dessa barer.

Så åker du hit så är dessa hål ett måste. Du äter både billigt och gott och träffar den verkliga öbefolkningen. Du riskerar dock att matsedeln bara är på portugisiska, vilket dock gör det hela spännande.

 

Maten

Maten på de små barerna eller små restaurangerna var alltid mycket god. Ofta t o m godare än på hotellet. Öborna är ju väldigt korta och oftast också mycket smala. Men här får man oftast enorma portioner. Det är sällan vi orkade äta upp luncherna. Av någon anledning bestod flera rätter förutom kött eller fisk av både kokta och råa grönsaker och av både kokt potatis, ris och pommes frites.

Hotellets mat bestod av en förrätt som antingen var en sallad eller en soppa. Sedan fick man välja på en huvudrätt som antingen var fisk eller kött/kyckling. Efterrätten körde man fram på en vagn varje dag och bestod förutom fruktsallad även av någon pudding och diverse kakor och var i regel mycket söta och goda.

En dag bara pekade vi på menyn. Vi fick 2 fiskrätter och 3 kötträtter samt öl och läsk. Allt för ca 350:- kronor ( år 2001 ). Det var mycket billigt.

Något du bara måste prova är Espada. En fisk som är vanlig på borden på Madeira och i Japan. Den är över metern lång, men nästan lika smal som en ål. Utmärkt fisk, som ibland serveras med banan (!).

Vi rekommenderades restaurang London. Men akta er! Tråkig mat, betjäning och lokal. Dessutom mycket dyrt.

Ca 50 meter från en Shellmack finns en mexikansk restaurang. Utmärkt mat som avslutas med ”Tequila med knack”. Det innebär att de kommer fram efter maten och serverar dig en liten Tequila. Den dricker du som en snaps och slår ner glaset hårt i bordet.

Ett ”måste” är att du tar bussen från huvudstaden till Lagoa. Här hittar du Borda d’Aqua, som är en restaurang som alla fisk.- och skaldjursälskare bara måste besöka. Utifrån ser den inte mycket ut för världen. Den är kaklat i små blå kakel och har bara några små fönster. Men väl inne i restaurangen serveras utmärkta havsdelikatesser. Haj, sjötunga, tonfisk mm. Tänk bara på att det är stora portioner. Jag såg att lokalbefolkningen tog in en portion åt gången och delade på dessa. Smart om man vill prova lite fler rätter. Priserna är mycket låga också, vilket är konstigt med tanke på den goda maten. Följande fick vi för 30  € ( år 2003 ) : 1 öl,  glas vin, 1 glas Cola, förrätt med 2 sorters lokala ostar och bröd, 1 varmrätt bestående av 3 stora skivor svärdfisk samt mycket potatis, 1 varmrätt hajstek bestående av 3 stora grillade köttbitar av haj. Därtill ett stort fat fräscha grönsaker samt ett fat med inlagd lök, inlagd hel paprika samt oliver. Som avslutning en tårtbit. Och allt var  mycket gott. Men ska ni äta lunch eller  middag så var där runt 12.30 resp. 19.00. Sen blir det snabbt fullt där.

Bussen ut kostar ca 1,50 Euro/person. Taxi går ju också bra. 

Vill du ha en enkel lunch prova gärna Sopa&Sopa. Du får en  utmärkt mustig soppa ( finns flera att välja på ) samt en öl för 2-3 Euro/person.

O Corisco ( Rua Manuel da Ponte 28 ) ligger ca 5 minuter från hotellet vi bodde på 2003.  Ingången var så liten så man knappt så den. Innanför hade de förutom mycket god mat även mycket bra service och mycket bra priser.

 

Trafiken

Den kräver ett eget kapitel. Vägarna är mycket smala och krokiga. Det är ofta dålig asfalt. På vissa håll sticker brunnslocken upp 5-6 cm vilket ökar risken för punktering. Man kör i regel på 2:ans och 3:ans växel eftersom man som förare också vill titta åt sidan ibland. Man har dock väldigt lite tid till det eftersom vägarna svänger ideligen. Dessutom möter man bussar och lastbilar vilket gör att man ibland får panikbromsa och backa 10 meter så att de tyngre fordonen kommer fram. Sedan finns det både hästar och åsnor med kärror, kor, folk och parkerade bilar ganska ofta på vägarna. Vill man parkera så gör man det utan att bry sig om trafiken eller vägbredden. Och alla acceptera det utan att tuta eller leva rövare.

Det finns t ex inte många riktiga busshållplatser. Det enda som skiljer en busshållplats från en vanlig väg är en skylt på sidan om vägen. Där stannar bussen och den bakomvarande trafiken få snällt vänta, eller försöka sig på en omkörning. Bered dig på en spännande bussfärd. Full rulle och hög musik samt öppna fönster är inget ovanligt. Dessutom lyckas man klämma in fem personer i bredd i s f fyra. Mellan sätena har man dessutom ett ”armstöd” i form av en järnböj.

Att gå i städerna eller på landsväg kräver att du är vaken. Det är full fart på bilarna hela tiden. Trottoarerna, om det finns några, är ofta bara 2-4 dm breda. Det konstiga i det hela är att man respekterar övergångsställena. Där tvärnitar bilarna och lämnar fotgängarna företräde.

 

Utflykter

Följde med Solresor på en busstur 2001 till bl a Furnas där de bl a har en fantastik park med mängder av träd, blommor och buskar. I parken finns också ungdomens källa i vilken man får bada. Efter en (för ) kort vandring i parken åkte vi till den närbelägna vulkansjön. Vid stranden rök och puttrade det från jordens inre. Här hade man även grävt ner stora kastruller med mat. Dessa kastruller var nergrävda i ett par timmar och innehöll korv, blodkorv, olika köttdelar, vitkål, potatis, vinblad mm. Efter upptagandet åkte vi till en restaurang där vi åt oss mätta på denna goda mat som för övrigt heter Cozidos. Till det serverades portvin, vitt vin, rött vin och likör till kaffet.

Delar av Furnas "doftar" mer eller mindre som ruttna ägg. Men efter en stund brydde man sig inte mer. Orsaken till doften är det svavel som sipprar ur alla hål i byn från den underliggande vulkanen.
Efter maten och ett kort stopp vid ett annat ställe i Furnas åkte vi till en teodling där vi även fick köpa te från orten . Samma te är dock några kronor billigare i varuhus och affärer i Ponta del Gada.

 

Vädret

En sak att tänka på är att det runt kusten oftast är fint väder, men att det på höjderna mitt på ön ofta kan vara moln och dimma. Så om du hyr en bil så finns det alltid en risk at du inte ser någonting om du åker upp mot topparna. Just en dag vi hade hyrt bil var sikten max 10 meter och vi fick snällt åka ner igen. Dagen efter var det dock helt klart.

 

Golf

För de som tycker om att spela golf så finns det 2 banor på ön. En av dessa ligger dock rätt högt och kan därför bara spelas vid rätt väder. Jag spelar inte själv men har låtit mig sägas att den ska vara mycket bra och vacker.

 

Boende

Första gången 2001 bodde vi en bit bortanför stan. Ett hotell ( Bahia Palace )utslängt vid kusten intill en badstrand med svart sand. Andra gången 2003 bodde vi dock bara 6-7 minuter promenad från centrum på hotell Sao Miguel Park. Du har centrum åt ena hållet och ett stort varuhus ( Modelo ) åt andra hållet. Här kan du göra billiga inköp.

 

Dricksvattnet

Vattnet i kranarna smakar både svavel och mycket klor. Går i nödfall att dricka, men rekommenderas ej. I Furnas rinner det ut vatten ur berget på ett ställe. Dricker du det vattnet smakar det nästan som Vichyvatten. Men fyll inte din vattenflaska med detta vatten. Efter ett tag börjar det luktar ruttna ägg om vattnet. Lokalbefolkningen hämtar vatten här också.

 

Vandringar

Det finns en hel del leder på ön. Vissa gånger har Solresor speciella vandringsveckor som är utmärkta att använda sig av. Annars kan man skaffa sig en bra karta och ta bussen till en plats och vandra vidare till en annan hållplats. Men tänk på att de inte är speciellt noga med tidtabellen här. Bussarna kan gå både före och efter tidtabellen. Å andra sidan är taxi tillbaka relativt billig också.

En vandring på kraterkanten runt tvillingsjöarna och sen ner till byn i kratern är en bra dagsetapp. Det finns t o m en pub i byn.

Eldsjön är ett annat bra vandringsmål. Du kan ta bussen österut till hotell Bahia Palace och gå därifrån om du klarar 600 höjdmeter…

Vandringen till dom gömda och glömda sjöarna är också mycket sevärd. Det är en rad

kratersjöarna i närheten av tvillingsjöarna. Miljön är snarlik de svenska fjällen och på flera ställen ser du både den norra och södra strandlinjen av havet. Under hela vandringen ser du 12 sjöar.

 

Fest och Festivaler

Från april till september pågår det fester på olika platser på ön. Det kan t ex vara en gata eller en by. Detta kan märkas på olika sätt. T ex så smäller man av 3 smällare som hörs ganska bra. Detta gör man för att ”väcka gud” så han ser festen och beskyddar den. Du ser det också på utsmyckningar i den aktuella byn eller gatan. Du kan även se det när det plötsligt kommer ett antal små Van med vinfat, kött och vilt skrikande och skjutande människor.

Vill du vara med på en fest så ta någon av de 2 som finns i huvudstan. En av festen är till för ungdomarna med högmusik och disco. Den andra går av stapeln på ett torg bredvid en kyrka. Här kan du köpa en drink eller en öl samt lokal mat i de olika bodarna. Sen är det bara att sätta sig där det finns plats. Snart märker du att du är mitt inne i ett samtal du inte förstår, men där det går lika bra med gester och i vissa fall engelska. Folket är mycket gästvänliga här.

 

Madeira

Vi har besökt Madeira två gånger, 2002 och 2004 och det är från dessa resor jag berättar här. Vid bägge tillfällen åkte vi med Solresor.

 

Allmänt

Huvudstaden heter Funchal. Ön kan väl närmast jämföras med Huvudön på Azorerna, dock med betydligt fler turister. Madeira tillhör Portugal, man pratar således portugisiska och använder sig av Euron. Här existerar också det eländiga fenomenet Timesharing, vilket i korthet innebär att de via vinstlotter eller annat lockar dig till någon ny lägenhet som du förväntas köpa. Skriver du på ett kontrakt är du bunden och dessa personer är mycket påstridiga. Händer att de slänger ut folk som inte skriver på och som sedan får ta sig tillbaka för egen maskin. Så se upp för dessa till synes vänliga människor.

Det bor ca 300.000 personer som har anknytning till Madeira i Sydafrika, vilket är fler än på själva Madeira. I hela världen bor det ca 1 miljon f d Madeirabor. De är stolta för att vara just Madeirabor och vill inte kallas för portugiser. Medellönen är ca 6000:- kronor efter skatt och låglönerna ligger på hälften. Alla vuxna får ca 3000:.- även om de inte har något jobb eller är pensionärer som inte haft något arbete. Det finns både privata och kommunala skolor. De kommunala är gratis, men man måste köpa sina läroböcker. Man går i skift, d v s vissa barn går från 8-13 och andra från 13-19. Sjukvården är i stort sätt gratis. Mediciner bekostas dock bara till en viss del av staten. Alla hus i Funchal ska vara ljusa och ha röda tak. Avvikelser kostar mycket pengar i form av avgifter. Man importerar i stort sätt all mjölk , ofta från Azorerna. De få kor man har stor i små hus på bara några kvadratmeter. Där står de hela livet och deras enda uppgift är att producera gödsel. Vissa saker är mycket billiga, som t ex vin och en del mat. Annat, som t ex skor och bensin, ligger i stort sätt på svenska nivåer.

 

Jämför Madeira och Azorerna

Visst finns det en rad likheter. Inte minst floran. Madeira har varit en turistö betydligt längre vilket innebär att du klarar dig bättre med engelskan. Själv störs jag av Madeiras alla turistbussar och hela turistcirkusen, vilket saknas på Azorerna. Än så länge… Hotellen är också betydligt större och fler på Azorerna.

 

Sevärdheter

Cabo Girão är en klippavsats som går spikrakt 580 meter ner till havet. Häftigt att stå intill räcket och titta nästan 600 meter rakt ner.

Halmhusen i Santana visar hur husen kunde se ut förr i tiden. Färglada vita, röda och blåa hus med halmtak

 

Trafiken och att köra bil

Trafiken och att köra bil. Att köra bil på Madeira är inget för den med svagt hjärta. Bromsa gör man bara i nödfall. I regel försöker man lösa det med att tuta. Kör man t ex in i en högerkurva utan sikt så tutar man först och bromsar bara om det är absolut nödvändigt. Bryr man sig dock inte om detta och dessutom inte har svindel kan du få en underbar resa genom otrolig miljö med fantastiska vyer. Annars råder samma trafikregler som på Azorerna. D v s heldragna linjer och stopptecken tycks bara vara rekommendationer. Övergångsställen och rödljus gäller dock till 100 %.

 

Hotell

Första gången bodde vi på hotell Cabixo som var mycket bra. Man har inne- och utepool, ett mindre gym, bastu ( tyvärr fick bara 4 plats samtidigt ), gott om solplatser för den som vill det, god mat, ljusa luftiga ytor, 3 mindre affärer i hotellet, fina och rena rum, en trevlig bar med uppträdande nästan dagligen. Endast några få meter från havet. Papegojan Rita som satt i receptionen gladde alla gäster dagligen.

År 2004 bodde vi på Ajuda Star. Hotellet har egna bussar som du gratis kan ta dig till och från Funchals stadskärna.

 

Naturen

Här är det backigt. Upp och ner överallt. Helt underbara vyer kan vänta bakom nästa hörn. Eukalyptusträden står ståtligt längs levadorna och kämpar med bl a Mimosaträden om utrymmet. Tyvärr gör Eukalyptusen att djurlivet inte är så stort. Insekter trivs inte i dess närhet och detta reducerar t ex fågellivet. Detta år ( 2003 ) hade det varit mycket varmt i början av året vilket gjorde att många blommor som skulle blommar i april redan hade blommat klart. Trots detta fanns det mycket vackert att se på. Fuchsia och flitiga Lisor är bara 2 av alla dessa fina blommor du hittar på ön.

Vem har inte haft en Monstrera hemma någon gång. Här på Madeira blommar de också. Dessutom är frukten i blomman ätbar. Den ska först bli grön och nästan lika stor som en banan. Går du in på marknaden i Funchal får du smaka på den. Prova!

 

Levador

 

De flesta kommer hit för att prova på en levadavandring. De tre vi gick 2003 var ganska enkla eftersom vi gick medströms, d v s neråt. Eftersom det hade regnat en hel del var dock en vandring lite blöt. Här går man bredvid levadan i lugn och ro och bakom nästa kurva har du levadan på ena sidan och 100 meters stup på den andra. Räcken saknas nästan genomgående. Du kan gå i tät skog såväl som i öppet landskap med fantastiska vyer. Detta är ett måste för varje Madeiraresenär. Ta gärna med dig en eller två stavar. Dessa är bra som ”extraben”. Tänk på att många levador inte har en gångyta som är bredare än 30 cm och att det kan finnas stup på 100-200 meter på ena sidan och själva levadabäcken på den andra.

 

Maten

Ja, maten på hotell Cabixo var det då inget fel på. Det var frukost med färskt bröd och rikligt med pålägg mm varje dag. Dessutom kunde du avsluta varje frukost med mousserande vin. Till middag tog vi buffé varje dag. Fanns även där gott om varianter dagligen. Till lunch åt vi någon gång på hotellet, men mestadels ute på mindre restauranger. De 2 dagar vi var med på guidad levadavandring höll Solresor med ett mindre matpaket. Det kan vara OK att äta detta en dag. Vi åt det 2 dagar, och det var en dag för mycket. De som var på 4 resp. 6 vandringar tyckte att det var eländigt att äta samma lunch i 6 dagar, och det håller jag med om.

Är du på Madeira måste du prova på Espada med banan. Detta är en djuphavsfisk som tydligen bara äts i Japan och på Madeira. Vi har dock även lyckats äta den på Azorerna. Den var mycket gott.

Prova på att äta på Sao Vicente. Restaurangen snurrade långsamt så att alla förr eller senare hade havsutsikt. Restaurangen ligger på öns norra del.

 

"Måsten"

 

Det finns en del "måsten" på Madeira. Ja, sådant man inte bör missa.
* En levadavandring. ( Se ovan )
* Espada med banan är en helt underbar rätt.
* Poncha ( se nedan )
* Linbana till Monte innebär en fantastisk utsikt över Funchals hus och bakgårdar.
* Kälkåkning från Monte. Man sitter 2 i en kälke och bakom dig stor två som ansvarar för farthållning och broms. Observera att detta sker på vanliga gator nerför berget, vilket innebär att du kan få möta bilar…
* Guidad busstur gör att du ser mycket under kort tid. T ex Monte, halmhusen och en korgtillverkning.
* Färd med lokalbuss 1-3 mil. Det skumpar och far, dörrarna är ibland öppna och det är aldrig tyst.
* Frukt.- och grönsaksmarknaden ( Mercado ) i Fuchal
* Lokal mat från Madeira är mycket god

 

Poncha

Ja, vad är en Poncha ? Det är en dryck på sockerrörsbrännvin, passionsfruktssirap, citron/limesaft och honung. I regel gör varje liten krog med anseende den själv. Därför kan den smaka olika, beroende på var du smakar den. Alkoholhalten ligger på ca 25 %. Men prova inte en Poncha utan prova den på två olika ställen just för att den kan smaka på lite olika sätt. Men du bara måste prova denna dryck.

 

Funchal

En livlig huvudstad. Men det finns trots allt gott om plats. Att åka bil på egen hand har dock sina sidor eftersom många gator är enkelriktade och ett felbeslut kan resultera i en stor omväg. Många som affärer och en del köpcentra gör det trevligt för den köpbenägne. Enkelt att ta sig in till Funchal via billiga ( ca 1 EUR/ mil ) lokalbussar.

 

Vädret

Väder är det alltid på Madeira. Du kan gå upp på morgonen, titta ut utan att se ett enda moln. Du går ner och äter frukost, kommer tillbaka och det är mulet. Efter ytterligare 15 minuter regnar det och en timme senare skiner solen igen. Det kan säkert vara annorlunda under andra tider på året, men regnade det inte lite då och då fanns det säkert inte heller så många blommor som det gör. Vi åkte även året efter i september och hade bara tryckande värme. Så jag lovar dig inte ett speciellt väder. Det blir som det blir.

 

Madeiravin

 

Åker du till Funchal finns det en vinaffär på en av huvudgatorna, just bredvid en park. Här får du prova Madeira innan köpet. De vanliga sorterna är gratis. Vill du dock t ex prova på årgång 1905, eller varför inte 1955 så kostar det fler 100 kronor bara för ett enda litet glas.

En av dagarna gick vi från hotellet ner till Funchal. På vägen hittade vi en Madeiratillverkning där man fick gå in och titta samt provsmaka. Imponerande att se fat som innehåller över 6000 liter Madeiravin. 

 

Att köpa

Beror lite på vad man är intresserad av så finns det trots allt vissa saker som både är billiga och roligt att ta med sig hem. En flaska Madeira förstås. Och varför inte en flaska Poncha. Hamnar du i korgfabriken så köper du säkert både en och två korgar med dig hem. Det finns olika kakelarbeten till salu. Vidare finns det en mängd lokala ( portugisiska ) bordsviner för 1-2 EUR ( 9-18 SEK ) som går mycket bra att dricka om man inte ställer kraven för högt. De madeirianska bananer måste du prova. Små, söte och mycket goda. Vill du ha något eget med dig hem kan du köpa en stickad mössa med öronlappar som många på Madeira bär. De är inte vackra, men varför ska de vara det ?

 

Flygplatsen

 

Det ryktas om att just Madeiras flygplats ska vara otroligt kort mm. Det tillhör dock det förgångna. Man har i omgångar byggt ut landningsbanan så att det i stort sett motsvarar Arlandas. Skillnaden är att den delvis startar i havet, så piloten ska vara ganska skicklig.

 

Parker

 

På flera platser på Madeira finns det parker. Visserligen är nästan hela Madeira en stor park, men dessa parker är ändå värt ett besök. Flertalet i Funchal är gratis. Här ser du Kapokträd, palmer, Chakaranda och en mängd andra träd, buskar och blommor. Uppe i Monte finns det en park som en privatperson har byggt upp och består bl a av många växter från Sydafrika ( det finns fler Madeirabor i Sydafrika än på Madeira ! ). Där tar man inträde och det ingår då ett glas Madeiravin. Här ser man Clivior i mängder, enorma fuchsior, liljekonvaljeträd på 3 meter ( ! ) och mycket annat.

När du varit i parken i Monte så går du vägen ner i ca 20-30 minuter. Håller du utkik så kommer då en trappa att finnas på vänster sida. Den tar 5-10 minuter att gå nerför, reducerar dock din vandring tillbaka till Funchal med kanske 30 minuter.

 

Bad

De få badställen som finns har i regel svart lavasand. Om du går från hotellet vi bodde på 2004 mot havet och sedan västerut hamnar du på en stig och genom en gångtunnel. I andra änden finns en fin strand. På vägen längs med havet finns även en utmärkt fiskrestaurang. Enkelt att hitta, eftersom de har en uppdragen båt på tomten, precis vid havet.

Du kan ju även bada på Lido som har både vanliga pooler och havspooler. Kostar inträde, men är riktigt kul en dag.

 

Puerto de Mogan ( Gran Canaria ) Senaste uppdatering 2012-11-10

Ett av våra verkliga favoritplatser under 2000-talet är Puerto de Mogan som vi har besökt ett antal gånger, totalt 13 veckor och alltid under perioden november till januari utom 2012 då vi åkte i oktober. Inför första resan sa vi att vi aldrig skulle till Kanarieöarna efter allt vi hört om dessa. Efter den första resan ändrade vi dock vår uppfattning totalt.

Var

Puerto de Mogan ligger sydväst på Gran Canaria. Det är den turistorten som ligger längst bort av alla. Platsen har utsetts som en av världens bästa platser för människan med tanke på miljö, luft, väder mm för några år sedan. Det går en väg in, norr om själva området. Inom hela området är det förbud för motorfordon, vilket gör dessa små gränder fantastiskt rogivande.

Arrangör

Solresor ordnar resor till Mogan.

Mat

De lägenheter som finns är till för  självhushåll. Men närmaste restaurang ligger bara "runt hörnet". Mängder av bra restauranger ligger max 200 meter från lägenheterna. Om du vill göra lite mat själv eller äta din frukost hemma finns det snabbköpet Spar, som är en större matvaruaffär cirka 5 minuter från lägenheterna. Cirka 12-15 minuter från lägenheterna hittar du Hippodino som också är en stor matvaruaffär. Förutom dessa har du några Supermercados ( små mataffärer ) inom någon/gra minuter från köket. Vädret här gör dessutom att du kan äta alla mål ute. Vi har under alla 13 veckor ätit 2-3 mål inomhus. Frukosten äter man enkelt ute på terrassen även i december.

Mat du bör smaka på restaurang är:

Katalansk vitlökssoppa i restaurangen längst ute på piren. Men se till att alla äter den, för du kommer att lukta vitlök.

Paella är ju ett måste. Men ta en restaurang som endast serverar Paella om man minst är två. För den ska vara färsk. Ät inte någon dussinvara som serveras av några restauranger. La Tortuga är ett bra alternativ.

Tapas som bäst avsmakas på Restaurang Guantanamo som ligger ca 16 km från Mogan. Du åker enkelt dit med buss från busstationen eller med taxi. Detsamma gäller Acaymo som ligger i Mogan. Själva Mogan ligger 7-8 km in i landet. Du tar dig enkelt dit med både buss och taxi. Bussen kostar en dryg €. Det är sedan enkelt att gå hem. Det tar ca 2 timmar och är i stort sätt bara nerför hela vägen. Du passerar 9-10 byar på vägen. Mycket trevlig.

 

Restauranger

Det finns hur många som helst i själva Puerto de Mogan. Du hittar säkert dina favoriter. Här några av mina.

Acaymo ligger i själva Mogan som ligger ca 7-8 km från Puerto de Mogan. Se ovan. Guantanamo och Acaymo har samma ägare.

Ca 1,5 mil utanför Mogan på vägen riktning Puerto Rico finner du restaurangen Guantanamo. När du kommer från flygplatsen ligger den på vänster sida och ser inte mycket ut för världen. En riktig spansk restaurang med enormt god mat. De har t ex 10 tapasrätter för ca 13 €. Priset är för 2 personer! Ta bussen, den stannar 200 meter från restaurangen vid en plats som heter Playa del Tauro. Den har ca 20 minuters intervall. Dock tycks den inte alltid följa tidtabellen. Ta buss ( 30 meter från restaurangen )eller Taxi hem. Du blir inte besviken. Observera att restaurangen från utsidan inte ger en rättvis bild av den fantastiska maten. Du bör även boka bord via Venecias reception ( lägenhetsreceptionen där du bor), eftersom det ofta är fullt på kvällarna.

Bristro Carlos Finns tyvärr inte mer.

El Cappuchino ligger till höger om receptionen. Det är här de har informationen också när du kommer. Klart bästa fiskrestaurangen. Man fångar sin fisk själv vilket gör att de alltid har färsk fisk. Älskar du fisk älskar du El Cappuchino. Åk inte härifrån utan att ha ätit sjötunga. De gånger vi har varit där har vi som Solresekunder också fått 10%. Så kolla det när ni är på informationen.

La Cicada är en liten italiensk restaurang ovanför badstranden. Perfekt både till lunch och kväll. Pastan görs efter beställning och är riktig ”al dente”. Ägarinnan kan sju språk, varav ett är svenska. Hennes man står i köket och lagar allt från pasta till Pizza. Allt i förträfflig kvalitet. Du kan också slinka in på en kopp kaffe eller en öl. Nåja, ”slinka in”. Här sitter man ute förstås och ser ut över havet. 2012: Nu är restaurangen dubbelt så stor som 2007 och maten är utmärkt. Likaså serveringen.

Jack y Negro är en riktig spansk restaurang och inte tillrättalagt för turister. Restaurangen är lite svår att hitta, men ligger vid en av de små broarna som går över flodfåran som för övrigt för det mesta är torr. När restaurangen är stängt ser man bara en gammal sliten ståldörr. Finns ingen riktig skylt heller, utan restaurangens namn står skrivet med färg direkt på väggen.  I regel öppnar man klockan 19. Från receptionen går du över gatan och följer "vägen ut" förbi en kinarestaurang. Strax efter har du en liten gångbro som går över den uttorkade floden. Ca 15 meter efter bron på vänster sida har du ståldörren. Har du aldrig ätit grillat kanin är det här du ska göra det. Säg, inget nu, utan prova. Kanongott. 2012: Restaurangen har delvis bytt stil och vi tyckte inte den var lika bra.

Tortuga: Trevlig restaurang där det ofta är mycket gäster. Speciellt bra brukar deras trerätters middagar för ca 15 € vara. 2012: Restaurangen lever fortfarande och har bra mat till bra priser.

La Lonja: En restaurang med hur många rätter som helst. Ligger vid lilla torget. Förutom många kötträtter kan du här också få stekt/grillad tonfisk, svärdfisk och mycket annat. Ett måste. 2012: Vad som har hänt vet jag inte. Det är samma ägare men betydligt sämre mat.

Renata. Är en liten restaurang med svensk/norsk påbrå. Litet men trevligt. Dock några Euro dyrare. Ligger också vid lilla torget.

Flera restauranger väster om La Lonja har de senaste åren bytt ägare och har numera mycket bra mat.

På flera restauranger bjuds det på ett litet glas Rom med honung. Vissa lägger t o m lite grädde på toppen. Prova det och köp med dig en flaska hem. Finns i alla supermerkados.

 

Bad

Det finns en skyddad strand i byn. För ett antal år sedan var den svart, men sedan 7-8 år har man underhållit den bättre och lagt på vanlig ljus sand.  Ligger du där och vill äta lunch så är det bara att låta handduken ligga och gå uppför trappen där en rad restauranger har god mat att bjuda på. Förutom en fin havsutsikt. 2012: OBS! Mogan har beslutat att endast en del av varje strand ska vara tillåten för rökare. Större delen av stranden har rökförbud. Mycket bra för oss som inte röker och barnfamiljer.

 

Marknad och shopping

Varje fredag har de marknad. Du lär dock inte kunna missa det, eftersom den tar upp hela huvudgatan och lite till. Men kom ihåg! Pruta! De flesta stånden kan du utgå ifrån att första priset går att pruta ner till minst hälften. Säger de 40€ så är 10€ ingen omöjlighet. Ta med dig maken/an och prata på svenska er emellan och se missbelåten ut. Låssas inte som att du verkligen vill ha saken utan se lite nonchalant ointresserad ut. Speciellt afrikaner vill absolut göra affär. Så där kan man pruta. 2012: Fler och fler stånd använder sig av fasta priser, vilket gör att det numera inte går att pruta vid alla stånd.

Skoaffären är ganska stor och har bra priser. I övrigt bjuder inte Puerto de Mogan på speciellt mycket shopping. Det är avklarad på en förmiddag. Men kolla priserna. Det kan skilja 50-100% från en affär till nästa.

 

Att se och göra

Mogan är en plats att vila på. Det ska sägas direkt att det inte är ett håll i gångställe. På kvällarna härskar lugnet. Utom 2 veckor i december då det är Tradjazzfestival på torget mitt i området. Beror lite på var du bor, men ofta kan du höra dom spela ända in på din egen terrass eller balkong. Det brukar vara samma gäng varje kväll och de spelar bättre ju längre kvällen lider och ölen töms…

Ta båten till Puerto Rico och gå strandpromenaden till Amadores. Eller åk hela vägen till Aguirigin och tillbaka. Stanna dock till i byn några timmar. Det är både billigt, gott och riktigt spanskt. Även om du lär träffa på massor av norrmän som bor där.

Gå promenader i dalen.

Promenera till byn Mogan som ligger 8 km upp i bergen. Gå gärna en söndag då trafiken är lugn. Jag tog med mig en orange hotellhandduk och viftade till lite när bilar kom. Det gör att de håller ut några decimeter till. Väggrenen är inte den bredaste här. Du kan också ta bussen upp, äta på Acaydo och sedan gå hem. Då är det bara en fin nerförvandring på ca 2 timmar.

Parallellt med vägen mot byn Mogan ligger en plantskola. Den ligger ca 1-1,5 km från stranden. Den är väl värt att gå till. Mycket blommor och växter att titta på.

Går du huvudgatan ut ur byn så kommer du till en korsning. Tittar du till vänster ser du en brant serpentinväg och en vägbom. Det har även till och från stått en skylt att man inte får gå där, vilket dock ingen bryr sig om. Går du uppför vägen, vilket tar ca 30 minuter har du ca 2 timmars promenad till nästa dal. Vägen var till för att exploatera nästa dal. Där ville man dock inte ha några hotell och hittade en blomma som tydligen bara finns där. Så därför förbjöds hotellbyggen där. Men vägen är kvar.

Hyr en trampbåt och ta dig runt piren med barnen. Här hittar du mängder av små krabbor på betongblocken och stenarna.

Följ med Solresor på en busstur till folket som lever i grottor i bergen. De lever bokstavligen i berget. Rummen har grävts ut ur berget och man har ytterdörr och ringklocka. Man brukar även få besöka ett av husen.

Maspalomas är en mindre sandöken som är värt ett besök. Det går bussar från Mogan till Playa Ingles. Därifrån går du ner mot stranden och följer den åt höger. När du kommer till Maspalomas kan du gå en bit till och sedan ta av åt höger, från stranden. Då kommer du upp till samhället varifrån du kan ta bussen hem igen. I dynerna kring Maspalomas samlas även nakenbadarna, för dom som har intresse av det. Stranden här är mycket bred och en strid ström av folk går på stranden.

Du kan även hyra en bil och t ex ta vägen västerut. D v s först mot staden Mogan och sedan vidare till Puerto de las Nieves och som betyder Guds finger. Anledningen är en klippformation i vattnet, som du ser här till vänster. En trevlig liten by där man äta en mycket billig trerättersmiddag/lunch inkl kaffe och öl för under 10€.

 

Övrigt

VATTEN
Rekommenderas inte som dricksvatten. Du kan borsta tänder, använda som pastavatten, tvätta grönsaker och koka kaffe på det. Vi gör det. Men i övrigt är det bättre med köpt vatten. En 8-liters dunk kostar ca 1 €. Anledningen är i regel inte att du blir riktig sjuk utan att det är så mycket kemikalier i vattnet att smaken inte är den bästa.

DRICKS

Du ska alltid ge 8-10 % dricks i restauranger. Även Taxichaufförer förväntar sig dricks. När man lämnar lägenheten är det brukligt att man ger ca 5 €/vecka i dricks. Den dricksen läggs på t ex bordet.

KYRKA
Finns en liten lokal där man har mässa och andakter vissa dagar. I regel hör man en klocka ända till stranden. Lokalen ligger ca 30 meter från stranden och restaurang "Tu Casa"

KÖPA MAT
Det finns en del mindre s k Minimercados i närområdet. Därutöver finns en SPAR-affär ca 5 min från lägenheterna samt en Hyper Dino ca 10-15 min från lägenheterna. SPAR är den jag rekommenderar. Bra priser, bra utbud. 2012: Spar har byggts ut ordentligt och du hittar nu det mesta där. Öppnar klockan 8 varje dag.

TOALETTER
Du har gratis toaletter i huset intill rondellen, ca 1 minut från stranden. Kan ju vara skönt och veta när man ligger på stranden. Den ligger i hörnan mitt emot den lilla godiskiosken som står vid bron. 2012: Numera finns toaletter även vid stranden.

GRÖNSAKER och FRUKT: På marknaden, om du går mot piren, har du i regel några stånd som bara säljer grönsaker och frukt. Du får en kasse för ca 5 €. Fräscht och mycket gott. Här prutar man dock inte. I övrigt har SPAR mycket frukt och grönt.

IS I DRINKAR

Många är rädda för isen i drinken. Jag vet inte, men tror de gör den på flaskvatten. Hur som helst har jag aldrig blivit dålig av den.

 

FÄRSKA GRÖNSAKER PÅ RESTAURANG
Jag har alltid ätit det som ser fräscht ut. Jag tror inte du blir mer sjuk här än hemma.

VIND FRÅN AFRIKA
Några gånger per år kommer det in varm luft från öster. Tyvärr medför den också mycket fin sand som lägger sig överallt. Spännande första gången. Därefter bara irriterande. Men det händer inte så ofta. Men kan ju vara bra att veta.

BUSS: Går från torget, 30 sekunder från SPAR. Men se upp, de går, men inte alltid enligt tidtabellen. Till restaurang Guantanamo 1,10 € och till Las Palmas ca 10-15 €. Förseningar på uppemot 30 minuter är inget ovanligt.

 

TRAFIKEN: De kör som dårar. Tutar mer än bromsar. Om du vill ut och gå så försök inte att gå huvudvägen mot Tauritodalen i tro att du ska få fina bilder på Mogan. Det är självmord. De enda bilder du får är av himlen när du hamnar där. Så det är skönt att det bara får finnas bilar på en enda gata i Puerto de Mogan. Vägen till Puerto de Mogan går högt ovan och nära havet. En tunnel är dock under uppbyggnad och ska stå klart 2013 vilket gör resan snabbare och mindre läskigt för de som är lite höjdrädda.

REGN: Vi har nu totalt tillbringat 13 veckor i Mogan under ett antal år i november december. Totalt har vi haft 2 dagar då det duggat och en som det riktigt regnat. Förutom det kan det vara molnigt någon dag/vecka. Så det är mestadels sol. 2012: Fram till oktober så har det inte regnat i Puerto de Mogan på 17 månader.

BROTTSLIGHET: Som överallt, så ska du se dig för. Jag har aldrig hört något, men man vet ju aldrig. Att hyra ett säkerhetsskåp som finns på rummet är en bra försäkring trots allt. 2012: Det sas i år att man märkt av en liten ökning p g a Spaniens dåliga ekonomi. Passa dig för de som har 3 potatisar eller 3 burkar under vilken det finns en kula eller mynt. De vill få dig att spela på att peka ut var kula är. DET är det enklaste sättet att bli av med dina semesterpengar. Du vinner INTE!

BÖCKER: Det finns ett stort antal böcker på olika språk i receptionen för utlåning. Ta med dig någon/gra böcker du har läst hemma och byt mot en liknande. På så vis har alla något att läsa. Också veckotidningar kan du lägga där.

SOLRESORS PERSONAL: 2012: Sist men inte minst vill jag säga något om Solresors personal. Jag tycker att det sedan tidigare skett en stor utveckling av personalen. De verkar numera kunnigare och ännu trevligare. Dessutom har Primera air ( flygbolaget ) numera mycket bra personal.

San Agustin ( Gran Canaria )

Oktober 2014 åkte vi en vecka till Miami Beach. Ja, så heter lägenheterna i San Agustin. De ligger precis bredvid strandpromenaden. Nedanför strandpromenaden breder sig stranden och dess svarta sand ut.

Boende

Vi fick Bungalow 18. Du kan googla på "Miami Beach San Agustin Bungalow 18" så får du se en hel del bilder. Just denna lägenhet var ju egentligen för stor för oss två. Det fanns ett rum med 4 sängar och två rum med 2 sängar var. Förutom det ett kök och nedanför det ett Allrum som i ena änden övergick till matrum. Bortanför matrummet fanns ett slags ute/innerum. Troligen är tanken att man ska kunna vara där om det är fel väder för att vara både ute och inne. Duschutrymmet var inte så stort, men räckte bra för två. Köket hade mikro, kyl, frys, mm. Dock saknades det lite porslin, glas och bestick. Vi var dock som sagt bara 2, så det gick.

Övriga lägenheter på Miami beach är på 1-2 rum.

 

Bad

Förutom en liten privat pool som hörde till Bungalow 18 så fanns det också en något större intill tomten. Nedanför tomten hade du dock hela havet att vara i. Vattentempen låg på mellan 21 och 23 grader den här veckan. Tittar du åt höger nere vid stranden ser du Maspalomasöknen. Skulle tro att det tar ca 1 timme att gå dit.

 

Att göra

Du kan ju alltid ut och gå. Finns som sagt en strandpromenad samt en hel del gator och vägar på orten. Annars får du ta bil och se dig om. Det finns massor att se på Gran Canaria.

 

Mat och dryck

Vi hade lägenhet och fick således antingen äta där eller ute någonstans. Ca 150-200 meter ovanför receptionen finns en liten Supermercado. Det är lite dyrare där, men nära. Dessutom har de färskt bröd varje dag. Annars går du ca 15 minuter längs strandpromenaden och sen 100 meter uppåt så kommer du till ett större centrum med många affärer och restauranger. Själva fastnade vi för Adio Mare. Bokar man bord så är man säker på både plats och fin utsikt. Det sas att de skulle ha mycket goda pizzor. Något som stämde helt. De var underbara. Vi åt även annat utan att bli besvikna där.  

Panoramabaren som ligger högst i detta Centrum har ännu bättre utsikt, men något sämre mat och dessutom är inredningen inte lika trevlig.

Förutom dessa finns även lite mindre matställen precis vid strandpromenaden. T ex Arena Beach och Panorama Don Quijote. Bägge har lite udda och egna menyer som kan vara rätt roliga för oss svenskar. Eller vad sägs om en halv pizza med pommes?

 

Mest besviken blev vi på restaurangen som ligger precis i närheten av den lilla Supermercadon ovanför receptionen. Fantastisk inredning, men trist mat som delvis tycks vara färdiginköpt för att bara stoppas i mikron. Synd, för det ser väldigt fint ut,

 

 

Mallorca

Boende

Juni 2004 i Alcudia. Vi var 13 personer som åkte för att fira en födelsedag. Hotellet hette Ses Fotges och låg i direkt anslutning till stranden. Några saker som jag tycker bör framhållas är att personalen Ses Fotges var mycket bra, hjälpsamma, trevliga och tillmötesgående. Hotellet ligger perfekt intill stranden. Har man barn är det också perfekt på flera sätt. D v s nära en långrund strand med fin sand, poolområde, lekområde, bra barnvänlig mat mm. Hotellet ligger visserligen intill vägen, vilket dock inte är störande. Stänger man dörrar och fönster är det knäpptyst. Hotellet är trestjärnig, och det uppfyller man till fullo. Hela tiden såg man folk som städade och höll rent.

 

Att göra

I närheten finns Sálbufera som sades vara en park. Det var dock mer ett träskområde med en hel del fåglar. Dessutom gick både kor och hästar i vattnet. Ändå en trevlig promenad.

Att gå på den långa stranden är också trevligt. Det är 4 km in till Port d’Alcudia.

Cykla på Mallorca är ganska enkelt och bra. Det är ofta cykelvägar eller breda väggrenar att cykla i. Väggrenarna används för övrigt inte av bilarna. Så vi tyckte att det var relativt säkert. trots det gäller det att se upp ! Ta inget för givet. Vi cyklade till Port de Pollenca. Fin plan väg med fina vyer. Cykel kan du hyra på hotellet och hämta ut på andra sidan gatan. Enkelt. I Port de Pollenca gör en del folk även helt fantastiska sandfigurer. Det kan vara slott, hästar, människor, ja allt.

 

Bad

Kilometer lång strand möter dig direkt i ena änden av hotellet. Delvis långgrunt, vilket ju är bra för barnen. Alcudia är nog i det närmaste perfekt för dig som bara vill sola och bada. Här kunde man även hyra diverse kanoter, trampbåtar, brädor mm. En stor tavla på hotellet visar vilka aktiviteter för både stora och små som är aktuella just denna dag. Stavningen är det dock lite si och så med. T ex så hade man ingen "Hore riding", vilket kanske varit roligt. Och föredrar man poolen så kan man bara vara där.

 

Mat och dryck

Vi hade halvpension, d v s frukost och middag. Det var buffémat som det brukar vara på de flesta platserna. Vad som kanske skiljer sig på detta hotell var strandbaren som ligger vid poolen. Här kunde man få riktigt bra mat till lunch, inte bara hamburgare och korv.

 

Teneriffa

Boende

Vi var där med Solresor februari 2005. Platsen hette Las Galetas på Teneriffas sydspets. Hotellet var mycket stort och väldigt fult. Stora springor under och ovanför dörrarna gjorde att man hörde det mesta när man gick i korridorerna. Nästan alla rum hade dock både pool- och havsutsikt.

 

Bad

En enorm bassäng och gott om solstolar för alla. I anslutning fanns även en bar, dykskola, biljardbord mm. Sandstranden precis utanför v ar dock minimal.

 

Mat och dryck

Hotellet hade middagsbuffé vilket vi dock inte provade. I stället provade vi ortens restauranger. Det ska dock sägas direkt. Det går inte att jämföra med t ex Puerto de Mogan på Gran Canaria. De flesta ställen hade mest enklare rätter. Hittade man någon som t ex hade sjötunga så var den stekt för länge. Det gällde även att noga kolla notan. Det fanns särskild en restaurang vid strandpromenaden ( sista restaurangen innan klapperstensstranden ) som försökte 2 gånger. Så se upp !

Det fanns dock en mycket bra restaurang. Går du gatan ner från hotellet så ligger den på höger sida. Innan du kommer ner till havet. Ska du ta en sangria ska du dock gå ner till restaurangen till höger om Netto. Netto är ett snabbköp bara 2 minuter från hotellet. Gå ut från hotellet och ta höger. Efter bara någon minut har du ett torn på höger sida. När du kommer dit går du ner för trapporna. Där ligger Netto och en del andra affärer och restauranger.

Jo, det finns en mycket bra restaurang till. Då måste du gå åt höger från hotellet till en större tvärgata som går åt höger. Sedan är det den andra Kinarestaurangen på vänster sida. Den heter China Town. Maten inkl. någon öl kostar i regel under 10 € för två personer

 

Att göra

Du kan också hyra bil. STS hade inga hyrbilar kvar, så vi tog Europcar som dagligen finns en stund på hotellet. Det blev några kronor dyrare, men var helt OK. Vi åkte upp till berget Teide, som även syns från hotellet när inga moln finns. Ett besök på Teide är ett måste. Vi hade tur att komma dit en klar dag. Luften var härligt ren och kall. Uppe på ca 2500 meter var det några minusgrader. Härifrån kan du ta linbanan upp på över 3000 meter. För det krävdes det dock varmare kläder än vad vi hade med oss, så vi avstod.

Just i februari blommar mandelblomman. Överallt ser man de fina rosa blommorna. Det odlas mycket mandel på Teneriffa

En dag tog vi den lokala bussen till Los Inglesias och Las Americas. Smaken är säkert olika, men det var ingenting för mig. Bara en stor turistfälla. Då är faktiskt Los Galetas bättre och lugnare. Men har man t e x svårt att gå kan dock det här vara bra, eftersom man har en enda lång havspromenad mellan Los Inglesias och uppåt förbi Las Americas med många affärer och restauranger av olika slag.

Det finns en del att se även i Los Galetas. För det första i själva byn. Dessutom är den ihopbyggt med nästa by, så det finns en del att gå.  Du kan vidare gå en fin strandpromenad västerut. Gå genom staketet ovanför poolen så hittar du promenaden. Du kommer ända till ett mindre berg, som är en krater.  Därifrån ser du ända till Los Galetas. Tillbaka går du på vägen. Tur och retur tar inte mer än 2-3 timmar i lugn takt. Kratern ligger precis vid havet. Hela området heter Costa del Silencio

 

Till slut ett par tips.


Ficktjuvar finns här som på andra ställen. Var vaksam, men inte överdrivet orolig.
Köp telefonkort och ring från automaterna i byn. Det finns många. Du ringer 10 gånger mer för samma pengar från en automat och inte från din mobil. Även SMS kostar i regel över 10 kr.
Finns goda möjligheter att köpa billiga kläder på ortens affärer.
Hotellet ser vid första anblicken inte ut för det du kanske förväntat dig. Men det är väl värt pengarna när du ser till utbudet. Mycket bra även för barnfamiljer, eftersom man har en del aktiviteter speciellt för barn varje dag på hotellet.
Timeshare: Såg ingen på Los Galetas. Men träffar du på dom så se upp.

 

  

Menorca

Boende

Vi bodde på öns sydvästra udde, Cala en Bosc på hotell Sol Elite Falco år 2007. Cala en Bosc var hade många restauranger och en hel drös med Supermercados ( matvaruaffärer ). Det fanns också mycket att gå , både i byn och utanför.

Natur

Just här var det ca 200 meter till havet. Därifrån fanns det fina gångvägar längs med havet med många fina växter. Liknar lite våran södra fjällvärld, fast utan mygg, eller varför inte Gotland. Faktiskt liknar det lite Gotland..

Att göra

Grotta

Går du till havet och tar vänster så kommer du efter 20-30 minuter till ett litet hus. Här går det en trappa ner till en grotta precis vid havet. Häftigt för både vuxna och barn. Blåser det inte går det bra att bada här också. 

Vandring

En dag gick vi till närmaste större stad, som heter Ciutadella och som en gång i tiden var Menorcas huvudstad. Staden låg ca 10 km från hotellet. Bred landsväg med klar väggrensmarkering gjorde vandringen ganska säker. Tillbaka tog vi bussen som kostade 1,10 €. Ska du till Ciutadella eller någon annan stad så kom ihåg att man ofta har Siesta då affärerna är stängda i flera timmar. 

 

Sightseeing med Solresors buss

Vi följde med utflykten till grottorna vid Coca d’en Xorui. Här nere har de t o m disco vissa dagar. Balkonger som vetter mot havet med fantastisk utsikt och, vid blåst, ett öronbedövande brus. Från parkeringen går det ca 100 steg ner till grottan. Följer man med bussen ingår inträde och något att dricka i grottan. Under samma bussresa var vi också i Binibequer Vell. En liten by med vita hus och mycket smala gränder. Det sägs att arkitekten ofta var onykter och gjorde smala gränder för att hitta hem på nätterna. 

 

El Toro

El Toro är Menorcas "högsta" berg. Dryga 300 meter. Dock med en fin utsikt, som vid rätt väder sträcker sig ända till Mallorca. 

 

Havet och bad

Det är sällan långt till havet eftersom ön är 5 mil lång och mellan 1 och 2 mil bred. Det fanns ett antal badstränder i närheten av hotellet. På Menorca är de dock sällan stora. Den som vi tyckte bäst om låg ca 1,5-2 timmars promenad österut längs havet. Där fanns Platges de Son Saura. En stor strand väl värt ett besök. Om du följer havet ser du efter ett bra tag en grind på vänster sida. Det står på grinden att du inte får gå in där. Men strax bortom grinden går en lite bredare stig, vilket förkortar och förenklar din vandring till stranden.

 

Taula

En kostig sak man kunde se på några få platser var en Taula. En 2-3 meter hög stenstod som ingen egentligen vet varför den står där. Det har funnits flera 100 på ön. nu finns det bara ett fåtal kvar. De ser ofta ut som stora T.

 

Mat och dryck

Pomada

En ”Nationaldryck” på Menorca som består av gin och läsk.

Maten

Ja, vad ska man äta på Menorca ? Just på denna resa ingick buffé på kvällen. Buffén var helt fantastisk. Här fick vi smaka en rad maträtter från Menorca och Spanien. Man ändrade också menyn varje dag. Därför blev det aldrig tråkigt. Bara väldigt kaloririk.

Just maten gör att det borde vara väldigt lämpligt för barn. Här kan de verkligen prova på och sedan avsluta med efterrättsbordet med allt från frukt, tårtor, bakelse till glass.

Man höll också för fullt med att färdigställa en barnvänlig miljö för barn med familjen flinta mm.

 

Dricksvatten

Vatten att dricka bör du köpa för att vara säker på att inte få magproblem. Dessutom smakar det bättre. 5 liter kostar ungefär mellan 0,70- 2 €.

ÖL, vin och sprit

En halv liter burköl mellan 0,53-1,5 €. En liter Skotsk Whisky, eller Baccardi 10-14 €.

Malta

Besökte

Vi var på Malta i maj 2005 och bodde i Bugibba på Hotell Dolmen. Människorna på Malta är väldigt trevliga och hjälpsamma. Även på hotellet är man mycket vaken och alltid hjälpsamma. 

Vad kostar det på Malta ? Man säger generellt att man ligger på 0,7 mot svenska priser. Men det varierar kraftigt från vara till vara.

 

Bad

Det fanns 3 pooler och en barnpool på hotellområdet. Dessutom kunde man från hotellområdet gå via en tunnel under gatan direkt till hotellets eget havsbad. Här fanns det bl a badstolar, men ingen sandstrand. Tyvärr så fanns det, när vi var där även brännmaneter. Det finns dock en liten flaska på apoteket som man kan spreja på det brända så försvinner svedan på 5-10 minuter. Funkar också på t ex getingstick. Så det kan vara värt att köpa med sig hem.

Det finns inte så många riktiga sandstränder. Mellieha Bay är dock ett undantag. Inte bara en smal sandremsa, utan riktigt långgrund. Annars är det ofta sten.- eller klippbotten. Men det går bra att gå i där också

Man kan också ta bussen norrut för att ta färjan till Gozo eller Comino. På den lilla ön Gomino finns den blå lagunen med fantastiskt fint och klart vatten

 

Att göra

Hyra bil kan du göra, men det är en sak du ska överväga 2 gånger. För det första är det vänstertrafik. Dessutom bitvis mycket tät.

Åka buss är mitt favoritfortskaffningsmedel på Malta. Enkelt och billigt. Dessutom tycks det gå linjer åt alla håll och dessutom ganska ofta. Från Bugibba till huvudstaden Valetta kostar til 0,23 maltesiska lira, vilket motsvarar ca 5 kronor. Resan tar mellan 20 minuter och en timme, allt beroende på trafiken.

Du kan även åka i häst och vagn. Denna möjlighet finns fl a i Bugibba, Mdina och Valetta.

Eftersom det går bussar ofta och åt alla håll så kan man bara promenera på och sen ta bussen hem när man tröttnat. Riktigt skönt.

 

Flora och Fauna

Kommer man, som vi, i maj så är det grönt och fint. Dessutom ser man mängder av fåglar som häckar. Fast man blir lite avundsjuk när man ser att potatisen blommar i början av maj och att löken redan är flera dm hög.

 

Att se

Något som förvånade mig var all fina byggnader och kyrkor ( det finns 330 på ön ). De flesta får man även komma in i. Någon enstaka kyrka tar betalt. Tänk på siestan. Även kyrkan stänger i flera timmar om dagen. Vissa har bara öppet några timmar på förmiddagen. De flesta är mycket duktiga på engelska. Dessutom pratar man maltesiska som är 70 % arabiska och 30 % latin.

 

På tal om städer kan jag rekommendera Mdina som ligger på en höjd där mycket gamla hus är bevarade.  Även Mosta som ligger i närheten är spännande med sin stora katedral. Vi tog bussen till Mdina och gick sedan till Mosta. På så sätt kunde vi även stanna till och titta på glasbruken som ligger mellan dessa båda städer.

 

Huvudstaden Valetta

I Valetta, som är huvudstaden. finns hur många fina hus mm. Alla som tar bussen till Valetta släpps av vid busstationen som ligger precis utanför stadsmuren. Härifrån leder sedan en stor gata rakt igenom hela det gamla Valetta. Men ett råd är att gå på de mindre parallella gatorna. Det är mycket mindre folk och priserna på restaurangerna är lägre. Från Valettas stadsmur kan man se ut över t ex Sliema. Just runt Valetta har man byggt ihop flera mindre städer.

Gränderna i Valetta är många och smala. En restaurang kan bestå av en liten dör ner till en källare med god mat och trevlig betjäning.

 

Eländet ”Timeshare”

Och överallt är det gamla hus. En sak som inte bara förekommer i Valetta utan i stort sätt överallt på ön är Timeshare. Se upp ! De kör alltid med samma sak. Du vinner på en skraplott och ska följa med för att lösa in vinsten. De arbetar alltid 2 och 2. Strax efter att du vunnit kommer person 2 in och frågar hur det går. Mitt förslag är att du viftar bort dom så fort de börjar prata. Då är det inga problem.

 

 

Mat och dryck

Hur är det med maten ? Jo tack, mycket bra. I Bugibba finns hur många restauranger som helst. Har du tagit halvpension på hotell Dolmen kan jag nästan garantera en god vecka. Här försöker man verkligen att variera middagarna, så det kan jag rekommendera. En dryck du bör prova är Kinnie. Alkoholfritt och lite åt det beska hållet. Mycket bra törstsläckare.

 

Kreta

 

Besök och boende

Reste med Solresor till Kreta i maj 2006. Vi bodde på hotell Sirios ca 4 km från Chania. Ett mycket bra hotell. Om du bor här kan du bo i hotellet eller i någon av alla hus som finns i området. Att husen ligger utspridda gör det hela luftigt och mycket trevligt. Ett stort plus även till personalen som var mycket trevliga. En annan sak som slog mig var att hotellet var rent och snyggt överallt. Man lägger ner mycket arbete på att städa, inte bara rummen utan även poolen och poolområdet.

Vi är ganska positiva till detta resmål. Vi har letat och letat för att hitta några minus och kommit fram till följande:. Ett annat minus är att duschen bara var 60 x 60 cm. Med mina dryga 100 kg blir det inte mycket till vändradie. Och när vi ändå är i badrummet så har jag det lite svårt för att toapappret inte får kastas i toan, utan i en hink bredvid. Men så är det tydligen på många håll i Grekland. Ett sista minus är alla dessa människor som ska passa "sina" solstolar redan innan de äter frukost. När man säger så, så säger folk ofta att det är fransmän eller tyskar. På det här hotellet bodde det dock övervägande danskar och svenskar..... ! Skärp er !

 

Mat och dryck

Frukosten var inte av något överflöd, men ändå fullt tillräckligt. En specialitet är deras Yoghurt med honung. Det bästa var att allt var mycket fräscht. Till middag fanns det alltid ett antal rätter att välja på. Det som kanske saknades var vanlig kokt potatis. Å andra sidan fanns det pasta i stort sätt varje dag, till alla barns stora förtjusning. Rätterna var dessutom till stor del från Kreta och Grekland. På förrättsbordet fanns det alltid mycket olika sallader och deras Fetaost, som du inte får jämföra med den du köper i Sverige. Den Fetaost du äter nere på Kreta är mycket godare. Jag lovar.

I bortre änden av poolområdet finns poolbaren. Varje kväll har man Happy hour, vilket innebär att du får 2 drinkar till samma pris ( 3,5-5 € ) som en.

Att leta efter matställen i Chania tar inte lång tid. De finns i överflöd. Dessutom har de både god mat och trevlig personal. Överhuvud taget verkar Kretensarna trevliga på restauranger. Jämför man med andra länder ligger de högt upp vad det gäller gästvänlighet.

Du måste absolut prova apelsiner på Kreta. Mycket saftiga och goda.

Och var inte rädd att öl och vin inte ska smaka. De har både gott vin och god öl. Och ät nu inte hamburgare och annat som du kan äta hemma. Prova det grekiska köket. Det var en klar positiv överraskning för oss.

 

Bad

Det stora poolområdet med 2 stora och 2 barnpooler ligger i Hotellbyns centrum

Det är mer än 400 meter till havet. Det tar ca 20 minuter i lugn takt. Å andra sidan var det rätt bra att få denna promenad varje dag, med tanke på den goda maten man stoppar i sig. Väl framme vid havet fanns det massor av stränder intill varann. Stora och små, allt efter behag.

. Du kan gå längs några stränder ända till Chania åt ena hållet och till Platania åt det andra. Går du till Platania måste du dock gå på vägen i en kvart. Men det är härliga promenader

 

Att göra

 

Ta dig gärna till Chania en dag. Antingen som vi, genom att gå, eller med buss. Tänk dock på att bussarna inte har nummer. Det är tydligen färgen på bussen som avgör. Blåa går till Chania och gröna till Platania som ligger åt andra hållet. I Chania ligger bl a en rolig marknad, som du bara inte får missa. Chania förresten skrivs ibland även Xania eller Hania. Det verkar av ortsbefolkningen dock oftast uttalas "Hania".

 

Flora och Fauna

Förutom fåglar kan Kreta visa upp en otrolig flora. Det sägs dock att den blir ganska brun under högsommaren. Men så här i maj var den fantastisk. Dessutom tycks kretensarna ha en förkärlek för att odla rosor i sina trädgårdar. Så gillar du blommor och växter ska du passa på och bege dig hit på våren. Tar man en längre vandring ut mot landsbygden är det kul att kika in i alla trädgårdar. Här odlas det mesta.

  

Fuerteventura(Senaste uppdatering 2013-11-10)

Besök och boende

Oktober 2006 gick resan med www.solresor.se  till Fuerteventura. Det blev 2 veckor i sol. vind och vatten. Hotell Barceló Jandia Playa ligger på den södra delen av Fuerteventura. Härifrån är den gångavstånd till orten Morro Jable.

Vi var även på samma hotell ytterligare 2 gånger. Dock bytte vi hotell 2013 och hamnade vid samma strand, dock betydligt närmare Morro Jable. Hotellet heter Jandia Luz. Ett litet, mycket trevligt hotell. En nästintill motpol mot det stora Jandia Playa-hotellet. De flesta rummen ligger kring det lilla poolområdet. På Jandia Luz har du när till allt. Maten, baren, poolen ligger alla inom en minut från rummen. Allt inom hotellet har antingen marmorerade stenar eller klinkers på golven. Såväl ute som inne.

Solen tycks skina för det mesta. Vid flera av våra besök har vi haft en mulen dag per 14 dagar. Notera att vi oftast är här oktober till december. Lufttemperaturen verka ligga på 22-28 grader, även om vi har haft uppåt 30 grader i inlander av ön. Vattentemperaturen ligger i oktober mellan 22 och 24 grader för att sedan falla med ca 1 grad per månad fram till januari.

Inne på hotellområdet på Jandia Playa finns det mängder av gångar med blommor och palmer. Gångarna leder till rummen, receptionen, poolerna, barer mm. Renligheten är hög och man städar och fixar mest hela tiden. Varje morgon kör någon med en liten maskin och tvättar hela golvet kring poolerna.

I området finns dessutom tennisplaner, bastu, möjligheter till diverse massage och mycket annat. Dessutom anordnas dagligen gymnastik, fotboll eller andra tävlingar du kan vara med på. Det finns även möjlighet till Internet.

Om du har barn eller bara vill slappa och ta igen dig är detta ett fantastiskt resmål, väl värt sina pengar. Om du inte vill behöver du egentligen bara pengar till kort och frimärken. Men då kan du förstås inte shoppa i Moro Jable eller följa med på Solresors många utflykter.

På Jandia Luz är utbudet mindre. Det finns ett gym. Vill du ut på nätet så finns en dator i foajén som kostar ca 1€/20 min. En liten lekplats finns bakom en av husen. Förutom det finns en mindre pool till barnen.

 

Så välkommen ner. Vi tänker i alla fall komma tillbaka. Du kan se mer på www.solresor.se . Har du fått lite inspiration via denna hemsida så berätta det gärna för Solresor. Säkert kul för dom att veta att folk trivs.

 

 

Bad, sol och stranden

Bor du på Jandia Playa går du ner till stranden på ca 10 minuter. Väl nere kan du gå åt höger för att komma ända till Moro Jable. Följer du stranden tar det minst 1 timme. Går du vägen eller strandpromenaden går det lite fortare. Följer du havet åt vänster möter dig ett pärlband av stränder med mindre stenrösen emellan. Totala strandlängden är ca 3 mil ! Ganska lite folk gör att du har gått om plats och slipper trängas. Beror lite på var du går ner i vattnet så är det mer eller mindre långgrund. Vissa dagar var det även lite strömt. Vinden och brisen pågår de flesta dagarna, men är sällan besvärlig. Tvärtom är det skönt med lite vind. Samtidigt farligt, eftersom man kan lätt ligga i solen för länge utan tillräckligt solskydd, vilket vi såg många exempel på

Det finns 7 pooler i hotellområdet på Jandia Playa. Vissa är mycket barnvänliga med bara 10-20 centimeters vattendjup. Största djupet är ca 1,5 meter. Vid vissa pooler har man musik hela dagarna och vid andra inte. Så du kan själv välja hur du vill tillbringa din dag. Dessutom har du ju havet nedanför. Poolerna är inte bara många, de är även rejält tilltagna. Formerna och omgivningen gör att det heller inte blir tråkigt. Du kan ju byta pool varje dag om du vill.

Jandia Luz har du en liten rund pool till barnen samt en något större T-formad pool till de simkunniga. Utöver det har du som sagt ca 1 minut till havet och en fantastisk sandstrand. Solstolarna är gratis i hotellområdet, men kostar vid stranden. Det finns gott om plats att ligga på din badhandduk också. Du kan gå i sanden till Morro Jable, vilket tar ca 10 minuter, eller om du vill gå längre så går du åt vänster. Då kommer du efter ca 45-60 minuter till Jandia Playa. Men du behöver inte stanna där, utan kan gå ytterligare 2-3 min på stranden.

 

Mat och dryck

Frukost, lunch och middag inkl. all dryck ingick på bägge hotellen. Maten var helt fantastisk första året på Jandia Playa, men minskade något åren därefter.  Här fanns gott om valmöjligheter för alla. Gott om frukt och grönt. Fisk och kött varje mål. Köttet kunde förutom vanliga kotletter och biffar bestå av spädgris, mjölklamm, kanin, kyckling mm. För de mindre fanns alltid pasta, pizza och hamburgare om inget annat skulle passa. Ostbricka och efterrätter fanns det självklart också. Eftersom du ju inte kan dricka kranvattnet ingår också vatten som du kan ta med dig från restaurangen eller andra ställen inom området. Eftersom det är buffé så gäller det verkligen att hålla koll på det man äter, annars kan man rulla hem efter 14 dagar. Som sagt så ingår all dryck en av barerna har dessutom självbetjäning med allt från vatten till vin, öl och sprit. Även här gäller det att hålla igen. Speciellt med tanke på det varma  vädret. Ta du för många barvändor så klarar du inte dagarna. Vid just denna bar kan du också hela dan äta snacks som t ex hamburgare, mackor, kakor, pommes mm, mm..Ligger du vid poolerna så har du  t o m en bar mitt i poolen. Även här finns allt att tillgå. För barnen lockar väl Cola och juicerna mest. För de vuxna tycks det oftast handla om Martina, GT och öl

Maten på Jandia Luz var betydligt mindre i omgång. Oftast bestod buffén av kyckling plus fisk eller kyckling plus något "köttslikt". Pasta fanns till både lunch och middag. Den lilla matsalen gjorde ätandet mer gemytligt. Man slapp stå i köer och ljudnivån var lägre än andra större hotell. OK, det fanns inte så mycket att välja på i matväg. Dock blev vi alltid mätta. Generösitet med grönsaker var ju ingen nackdel heller. Jag saknade dock kanarisk mat. Varken get, lamm eller kanin förekom. De har visserligen "kanarisk buffé" en dag i veckan, men det skiljer sig inte speciellt från andra dagar. Det fanns 2 barer. Det var dock bara den vid poolområdet som var öppen. Öppettider 10-24. Där finns enklare drinkar, kaffe, läsk mm. Specialdrinkar kostar i regel 3.50 €.

 

Att göra

Bakom hotellet Jandia Playa finns ett litet berg. Med normal hastighet tar du dig upp dit på under timmen. Tillbaka tar det knappt 30 minuter. Men härifrån ser du in mot ön, men även ut över havet och hotellområdet. Ön är en 20 miljoner år gammal vulkanö. Därför är det ganska kargt på många ställen.Uppifrån berget ser du 2 hotell. Det rödgulaktiga hotellet är Jandia Playa. Det vita är Jandia Mar som du också kan boka via Solresor.  10 minuter höger om hotellet fanns en mindre Zoo med diverse fåglar och andra djur. Det har dock slagit igen. En hel del fåglar lever dock kvar därinne och har förvildats.

Det går dock en gratisbus till en större djurpark. Där ingår både Zoo samt diverse uppträdanden i biljettpriset. En heldag för barnen. Bussen avgår nära från båda hotellen.

Bor du på  Jandia Luz har du, som jag skrev tidigare, bara någon minut till havet. Du kan också gå ut från hotellet och följa vägen åt höger till Morro Jable. En liten ort med små gränder och små affärer. Sen kan du gå strandpromenaden tillbaka. Det tar väl ca 15 minuter.

Hyra bil är också intressant. Då har du fria möjligheter att åka på ön. Mycket är visserligen sten och sand, men det finns trevliga små orter och spännande småvägar att åka på. Från Jandia Luz är det bara 5 minuter till Orlando biluthyrning. Kontakta Solresors personal på plats om du inte hyrt innan resan. De ger dig då en talong som du tar med dig till uthyrningen. Om jag inte minns fel så kör Orlando fram bilen till Jandia Playa.

Två dagar i veckan är det dessutom marknad bara 200 meter från Jandia Luz. Det mesta är dock som vanligt - bara skräp.

 

Cypern

Besök och boende

Maj 2007 åkte vi på Solresors premiärtur till Cypern. Och vad ska man säga annat än att Solresor har lyckats igen att hitta ett fantastiskt resmål. Vårt hotell, Paradise village,  låg ca 3-4 km från Agia Napas centrum. Det var mindre hus med 6-8 lägenheter i varje. Många husen låg direkt intill poolen. Skönt vid varma dagar ( vi hade 25-32 grader mest hela tiden). Rummen var stora och praktiska. Delvis har hotellet en parkliknande atmosfär. Jag kan verkligen rekommendera Cypern och Paradise Village som kan bokas via www.solresor.se .

 

 

Bad, sol och stranden

Hotellet hade 2 pooler. En pool med ett djup upp till 1,5 meter och en mindre för de små. Poolen var mycket snygg genom att den inte var en fyrkantig balja, utan slingrade sig fram i området. Ett flertal broar korsar poolen. Allt, både i och kring poolen var mycket rent och fint. Man städade verkligen ordentligt.

I poolområdet pågår det flera gånger per dag olika aktiviteter för både barn och vuxna. Kul avbräck i solandet. Det kan vara Dart, vattenpolo, Pingis, Volleyboll och mycket annat. 

Och vattnet i havet är precis så blått som det sägs i reklamen. Stränderna är förvånansvärt rena från skräp. Riktigt kul att gå på stränderna och se att det inte ligger en massa skit överallt. En av stränderna låg 2 minuter från hotellet. Ganska långrund fin sandstrand.

Du kan hitta stora stränder på ön. Men även små som bara ligger 6 minuter från hotellet. Det är bara att följa strandpromenaden så hittar du en strand som passar dig. Från hotellet är det ganska platt åt båda hållen vilket gör det enkelt för dig som har barnvagn eller har lite svårt att gå att förflytta dig.

 

Flora och Fauna

Agave är en kaktussort som även finns på andra öar nere i varmare trakter. Kaktusen växer i 15 år. Därefter skjuter det upp en blomma på 5-10 meter varefter den vissnar ner och dör. 

Blommor och växter finns det överallt på ön. Dessutom såg vi några ödlearter och en tjock svart orm. Det fanns även en hel del fåglar. kring hotellet dock mest gråsparvar, pilfinkar och svalor. 

 

Att göra

Att ta sig till Agia Napa var enkelt. Antingen kunde man gå eller ta bussen och följa stora vägen eller så tar man den fina strandpromenaden som sträcker sig åt båda hållen från hotellet. Den kallas för E4 och går minst till Cap Greko som är en klippa öster om Agia Napa. Du tar dig enkelt dit genom att gå mot stan och hyra en cykel. Men se upp. Du får betala allt från 2-6 £ ( cypriotiska pund = 16 SEK ) per cykel. Vi gick förbi de 2 första uthyrarna och stannade vid en herre som hyrde ut fina cyklar för 2£/dag. Sen var det bara att trampa på. Cykelvägar finns det gått om. De är både breda och i bra skick. 

I Agia Napa finns ett kloster, väl värt ett besök. Delvis ligger klostret i berget. Annars är Agia Napa mest en stor turistfälla. Genom bra trottoarer samt bra cykelleder är det enkelt att gå i stan. Ca 200 meter från klostret finns turistinformationen. Tyvärr lite i skymundan. De har dock mycket bra kartor över Cypern och en del order på ön. Dessutom en del broschyrer. Allt var gratis. Väl värt ett besök

Fortfarande livnär sig en del på Cypern av fiske. Om du vill se mer av ön än bara Agia Napa så kan du följa med Solresors utflykter. På Cypern tycker jag man har en av de bästa programmen Solresor har överhuvudtaget. Till exempel går det bussutflykt till Nicosia och Famagusta på den turkcypriotiska delen av ön. Dessutom en rad andra spännande mål.

Mat och dryck

Enda minus där var väl att man envisades med att torka golven i matsalen lagom till frukost

Hur var det med maten vi åt ute? Jo tack, mycket bra. Prova t ex Haloumiost i pitabröd med skinka och sallad. Kanongott. Överlag var det fräscht, mycket och gott vad och var man än åt. Man verka lägga ner omsorg även på den enklaste rätten. Tyvärr var det väl lite dyrt. I regel kring svenska priser. 

Ska du handla vatten eller annat så finns en mycket liten affär på hotellområdet. Annars har du 2 mataffärer på 5 rep. 10 minuters gångavstånd från hotellet.  

Vi hade halvpension, vilket jag kan rekommendera. Man hade olika teman varje kväll. Tema på Cypern, Medelhavet, Italien, Grekland mm hade man den veckan vi var där. Alltid mycket fräsch mat. Lagom mycket till både vuxna och barn. Sallad och annat grönt var alltid fräscht och fint. Inget gammalt här inte.

 

 

 

Rhodos

 

Besök och boende

Besökte med Solresor Rhodos och Ixia-området både 2008 och 2009. Augusti respektive september. Hotellet heter The Forum Beach. Rummen är ganska bra och har som tur luftkonditionering.Bra service och trevlig städpersonal är det också på hotellet.

 

Bad, sol och stranden

Poolområdet har rum och lägenheter runt hela området och som bl a består av 3 pooler med olika djup.

För att komma till havet går du bara över en svagt trafikerad gata så är du på stranden som mestadels består av klappersten. Här har hotellet även en hel del solstolar. Strandskor är att rekommendera. De finns att köpa här nere om du saknar sådana. Det blir dock djupt i vattnet ganska fort, så många skippar skorna.Tycks vara ständig havsbris på den här sidan, vilket är tur. Utan vinden skulle det bli ganska svettigt. Tempen går ofta upp mot de 30 grader så är en varm sjöbris bara bra skönt och man kan ligga betydligt längre än om det vore vindstilla. Dessutom är det skönt med vågor när man ska bada och vinden tycks vara utmärkt för surfare..

Och överallt ser du det blå havet. och vill du inte bada i havet så har du alltid poolerna att ta till. En av poolerna är lagom för de minsta, trots att den är ganska stor.

 

Flora och Fauna

Fina blommor finns det även här på Rhodos. Men med tanke på hur sällan det regnar på sommaren måste de vattna rätt bra.

 

Mat och dryck

 

Maten ingår ju i priset. Det är buffé varje dag, både lunch och middag.Maten på hotellet kan man inte klaga på. Det fanns så man blev mätt och lite till varje dag. Ganska bra ordning var det också.

Förutom maten så ingick ju också allt dricka. Poolbaren var öppen från 10-18. Det fanns ytterligare en bar i poolområdet. De hade även lite enklare mat som hamburgare, pommes, sallader mm om man blir sugen mellan lunch och middag.

En del klarar av att dricka vattnet. Vi tog dock med våra flaskor till varje måltid och fyllde på dessa där. För vatten går åt. Det är varmt och det slinker ner en och annan drink, vin eller öl. Så ett gott tips är att hälla i dig vatten när du kan. Annars kan du bli rätt dålig i slutet på veckan när kroppens reserver tar slut.

Det enklaste är att boka resan all inclusive. Då ingår både mat och dryck. Dagligen finns det både fisk, kött och fågel ( vilket oftast är kyckling) . De har också i regel både potatis, pommes frites, ris och pasta. Dessutom gott om fräscha grönsaker.

Men vill du trots allt äta ute så har en del restauranger så här fina tavlor på utsidan så att du enkelt ska kunna se vad du beställer.

 

Att göra

Ska du till Rhodos och, som vi , egentligen bara sola och bada så bör du i alla fall åka in till Rhodos stad en dag. Det går buss för sådär 20 kronor, men taxi från hotellet kostar ca 10-12 € för två personer. Så det är ju inte mycket. Gamla stan består av massor av små fina gränder, men också lite större stråk med det vanliga souvenirtjafset. Men väl värt ett besök.

Det är inte bara gränder och gamla hus utan även ett och annat granatäpple som växer här. Här i gränderna bor det fortfarande en hel del av "urbefolkningen". Ofta har de dörrarna öppna så att man kan titta in. Ser inte direkt ut som i våra hem.

Gamla staden omgärdas av en mur. Om du varit i Visby någon gång kan jag säga att Rhodos gamla stad och mur vida överträffar Visby.

Åter till närheten av hotellet har du massor av affärer, barer, restauranger mm av olika slag. Så det är skönt att ta en promenad efter maten.

Du kan även ta dig till Rhodos stad och därifrån ta färja till Turkiet som du kan se på andra sidan. Jag har inte provat det själv, men ska vara ganska dyrt. Dessutom behövs något slags visum som du dock kan få där. Kolla med guiden först i s f. Färjan ska bara ta 10-15 minuter.

Cirka fem minuter från hotellet börjar affärsgatan med massor av affärer och restauranger för den som har för mycket pengar med sig.

 

 

 

 

 

La Gomera

Besökt

Vi åkte med Solresor till La Gomera december 2008. Vi var där i två veckor

 

Belägen

La Gomera är en av de mindre öarna i den kanariska arkipelagen. Det är härifrån många långseglare över Atlanten startar. Det är även här du ser resterna av den lilla Hippiekultur som förekom på 70-talet då en del, företrädelsevis tyska, hippies bosatte sig och blev kvar. Det är här du fortfarande kan se det genuina i de kanariska öarnas ursprung. Här saknas de enorma hotellen och de milslånga sandstränder. Istället får du se små hotell, fina små stränder och ett märkbart lugn, långt från de stora turiststråken du annars kan se på öarna.

Det fina är också alla hus som går i vitt, gul och jordig röd. Alla färger är lite jordigt dova. Husen är oftast i mycket gott skick, rena och fina. Verkar som man verkligen bryr sig om sina bostäder. Att bo här en eller två veckor är inte att leva bland en massa turister. Det finns minst lika mycket lokal befolkning i din närhet, vilket ytterligare förstärker en känsla av att du verkligen befinner dig på en annan plats på jorden. En plats som är ganska nära paradiset.

Du tar dig hit

Vi flög med Solresor till Teneriffa och tog därifrån båten över. Där väntade bussen för att ta oss tvärs över ön. Allt genom Solresors försorg. Du behöver inte vara orolig, guiderna berättar precis hur och vad som kommer att ske.

Naturen

Så fort du sätter dig i transferbussen och åker ett kort stycke så märker du hur landskapet förändrar sig och du kastas våldsamt mellan raviner och bergstoppar, nästintill tropisk regnskog och vassa klippor. Att vandra här är både ansträngande och givande. Den bitvis täta vegetationen gör att det ibland kan vara knäpp tyst och du hör bara fåglarna. Helt underbart. Både i naturen och i byarna är det mycket rent på gatorna. Som sagt så är naturen våldsam. Det går upp och ner hela tiden. Det kan vara 1000 meter rakt upp och rakt ner. Slingriga vägar och många mycket fina utsiktspunkter. Fuktigheten och värmen gör att växter mår bra och växer otroligt.

Du som gillar växter och blommor får verkligen sitt lystmäte på La Gomera. Det ska finnas över 1000 endemiska djur och växter på ön. 

Att vandra på La Gomera är fantastisk. Allt från enkla promenader till strapatsrika bergsvandringar där du kan klättra 1000 meter under en vandring. Det finns flera olika sätt att påbörja vandringen. Antingen går man direkt från hotellet, tar bussen någonstans eller hyr en bil. 

Ska du vandra så tänk bara på att ta med bra skor framför allt tröja och regnkläder. Uppe i nationalparken kan det vara 8-10 grader när det är över 20 nere vid stranden. Men inget som ska avskräcka dig. Tvärtom. Det är en fantastisk upplevelse att gå bland alla mossbeklädda träd.

 

Jag har tidigare hört att man bara har levador på Madeira. Men så är det inte. Här på ön använder man sig av samma system, förutom att man inte så ofta har vandringsleder bredvid dom. Via levadorna bevattnar man alla odlingar man har. La Gomera är känd för alla sina terrassodlingar. Mycket bananer och avokado odlas. Dessutom kokar man något som heter palmhonung av palmer. Honungen är mycket god till glass, puddingar mm. Det måste du bara prova. 

 

Hotellet

Vi bodde i Valle gran Rei. Där låg ett litet hotell. Beläggningen var nog inte den bästa just då, eftersom det alltid fanns gott om solstolar.

Bad

Förutom poolen fanns det ett litet bad tvärs över gatan. Det badet kallades för babybeach.  Dessutom låg en ca 1 km lång badstrand en liten bit till höger om hotellet med fin lavasand. I änden av stranden finner du byn Valle gran Rei. Bortanför den har du ytterligare en stor sandstrand. Så badmöjligheter finns det. Men glöm att åka hit bara för att solbada. Vädret skifta mycket, vilket dock är positivt. Man tröttnar aldrig på något verkar det som.

Att äta

Det finns en hel del små mysiga restauranger i omgivningen. Vi föll direkt för det som ligger ca 50 meter till höger om hotellet. Här fick man förutom kött även ett stort antal fiskrätter. Här får du även en av de godaste kaninrätterna jag har ätit.

Det finns även en restaurang upp i bergen. När vi var där så var det nog bara 10 grader ute. Så vi hade ju hoppats att få sätta sig i en varm restaurang. Men icke. Det var lika kallt som ute. Så vattenkrassesoppan värmde.

Ett annat hotell ligger ganska högt upp i dalen. Men du ser det från vägen om du bilar. Utifrån ser det mer ut som en rastplats. Detta för att alla fönster vetter mot dalen. Får du en fönsterplats så har du en underbar utsikt över hela dalen. En fantastisk upplevelse.

På ön finns ett otal små restauranger. Flera av dessa serverar mycket prisvärd Tapas. För övrigt kan sägas att maten på La Gomera tillhör den bästa vi har ätit på våra resor genom åren. Det var inte bara mycket mat, utan också mycket god och framför allt inte gjort enbart för turister. Här kan man få riktig mat från de kanariska öarna. Mycket fisk i alla former. Även ett stort antal olika rätter av bläckfisk.

Matsedlarna är i regel på spanska, engelska och tyska. Inga andra språk förekommer. Det är inte så sällan som personalen bara kan spanska. Men det är inga problem. På något konstigt vis så förstår man varann ändå till slut. 

På La Gomera serveras "El Gomeron" som är en blandning av sprit och palmhonung. Prova det på CHARCO DEL CONDE. Där får du ett glas för 3€. Inte alls dum smak heller. 

I övrigt är det humana priser. En stor öl kostar 2-2.50 €. 

Vattnet i kran duger att borsta tänder eller koka kaffe på. Att dricka det direkt ur kran bör man inte göra. Du kan dock köpa vatten överallt. Men kolla priserna. Du kan få betala 2 € för 1,5 liter eller 8 liter. Beror på var du köper vattnet. Räkna med 2-4 liter per person och dag för att må bra. Speciellt du som solar eller vandrar ska dricka mycket. 

Att hyra bil

Vad det gäller bil så rekommendera jag INTE Piñero som Solresor använder sig av. Det står bl a i resebeviset från Solresor var man ska hämta och lämna bilen. Det bryr man sig dock inte om på Piñero.. Det står att man ska lämna bilen vid hotellet. Nästa dag ringde de och hotade med Polis om jag inte lämnade bilen hos dom inom 5 minuter. Hon gapade och skrek både i telefon och när jag kom dit. Nej, det finns minst 3 andra bra alternativ i närområdet kring hotellet. 

Det finns knappt en plan fläck på ön. Det går upp och ner hela tiden och säkert 1 miljon kurvor. Men trafiken flyter mycket bra och lugnt. När du tar dig upp mot nationalparken så ligger snitthastigheten på 30-50 km/timmen. Men ön är ju liten, så man ser det mesta på 3 dagar med bil, utan att stressa.

 

Att handla

På ett avstånd av högst 10 minuter från hotellet finns minst 10 Supermercado, d v s mataffärer. Den största är Spar och ligger ca 5 minuter från hotellet. Går du 15-20 minuter når du säkert 20 sådana affärer. Dessutom finns det små affärer lite överallt kring hotellet och bort mot Valle Gran Rey. Så mat och dryck kommer du inte att ha några problem med.

Priser

Ja restaurangmaten är i de flesta fall billigare än på Gran Canaria. Du får ypperlig fisk, speciellt på CHARCO DEL CONDE som ligger 50 meter från hotellet, för 7-12 €. Kollar du priserna lite i alla Supermercado som finns kring dig så ser du snart att priserna kan skilja mycket, men att även det oftast är billigare än på t ex Gran Canaria. 

 

Lanzarote

När och med vem

Vi har besökt Lanzarote 2 gånger. Januari 2009 och 2010. Bägge gångerna reste vi med Solresor. Kan väl sammanfatta Lanzarote med att det är en helt OK ö i januari. Inte så mycket folk, så man slipper trängas.

 

Hotellet

Hotell La Galea var ganska stort och låg i ett lugnt område. Härifrån kunde man enkelt gå på orten eller ta bussen till den närbelägna staden. Det var bara 2-våningsbyggnader i hotellet, vilket var bra.

 

Natur

Det mesta på ökenön Lanzarote har planterats, vilket dock inte gör växterna mindre sevärda

 

Långa strandpromenader gör att det är enkelt att gå och framförallt trevligare än när man måste trängas bland bilar. Här har man också planterat en hel del växter.

Annars är Lanzarote ingen större naturupplevelse om man inte gillar sten. Ja, förutom nationalparken Timanfaya som är ett vulkanlandskap där vulkanen hade ett utbrott så sent som på 1800-talet. Bara några cm under ytan är det över 100 grader. Du kommer fram till en byggnad och får därifrån åka med en buss runt området. Då informeras du också. Att gå i området är annars förbjudet.

På öns norra del finns världens längsta grotta härstammande från vulkanlava. Man får få ner med guide, vilket är häftigt. Du bjuds även på en överraskning som jag inte tänker berätta om här.

Det som också kan vara intressant är de stenformationer man gjort för att skydda vinet från blåsten.

 

Hyra bil eller annan transport

Det går utmärkt att åka bil på Lanzarote. Trafiken är gles och ganska lugn. Tre dagar behöver man för att något sånär hinna se en del av ön. Buss till den närbelägna staden går också utmärkt.

 

Mat och dryck

Vi har tagit helpension ( all inclusive ) vilket vi inte ångrat. Maten var bra och varierande. visst kan det ibland bli lite rörigt i matsalen när alla kommer från solen på kvällen och ska äta. Men det är bara att ta det lugnt. Det finns mat och dryck till alla.

Förutom mat i matsalen så kan man ta lite snacks i baren. Mellan måltiderna fanns alltid lite burgare, pommes, kaffe, läsk såväl som vin, öl och sprit att ta till. Hotellet hade fräsch och bra mat hela tiden och personalen var bra och trevlig.

 Bad

Polområdet bestod av 3 pooler. Förutom dessa ligger badstranden 3-5 minuter från hotellet. Den är några hundra meter lång och relativt skyddad.

 

Att göra

Varför inte ta bussen? Vi tog bussen till Arrecife vilket kostade 2,30 € för 2 personer, enkel resa. Var väl inte så speciellt mycket att se. Stan var ganska sliten. det fanns dock en strandpromenad som gick ut till en fästning. Sedan fanns här också öns högsta och fulaste hus.

Ja sen finns det ju en del naturupplevelser du bör titta på.

 

 

 
 
Sicilien
 

 Besökt

Midsommarveckan 2010. Ja inte trodde man väl att man någonsin skulle uppleva en midsommar utanför Sveriges gränser. Men så blev det. Det konstiga var att vi inte blev medvetna om att det var midsommarafton förrän vi öppnade safen på kvällen och fann ett SMS från en av dötrarna i telefonen som påminde oss om att det de facto var midsommar. Researrangör var "som vanligt"  Solresor.  Det var nog inte sista gången sicilianarna sett oss tror jag.

 

Hotellet

Vi bodde på 4-stjärniga Dolcestate. Efter första natten trodde vi att detta skulle bli vår sista. Ett väldigt liv i korridorer och rummen och allt skeppades vidare via murar och sten till vårt rum. Men det var nog bara ovanan. Efter första natten sov vi som en stock. Hotellet är till ytan ganska stor, men har tydligen väldigt få rum. Dessutom är hotellet inte fyrkantigt utan väldigt oregelbundet vilket gör det hela mycket trevligt.

 

Naturen

Tyvärr så var vi bara kring hotellet. Så det enda jag kan skriva om är just det som är kring hotellet. Nästa gång får det bli bil i några dagar. Du ska betänka att det bor 5,5 miljoner människor på ön. Den är ganska stor. Från hotellet till Etna är det minst 300 km. Så det är mycket att de. Det jag såg var att naturen var mycket skiftande. Med tanke på värmen troligen ganska torr ju senare på året man kommer. Uppe på Etna är det i regel bara några plusgrader samtidigt som det vid havet kan vara 30. Så det är stora variationer.

Det som du dock snart märker är att ön dräller av ödlor upp till ca 20 cm. Men var inte rädd. Det är dom redan - för dig. Från hotellet till badet tar det bara några minuter och ca 10 ödlor. Annars är det ett väldigt fågelliv kring hotellet.

 

Hyra bil eller annan transport

Att hyra bil har sina sidor. Priserna är i grunden något högre än på andra öar. Dessutom måste du betala ca 35 € bara för att de kör fram och hämtar bilen vd hotellet.

Vill du bara se dig omkring lite så är Solresors utflykter ett bättre alternativ. Eller varför inte ta hotellets buss som varje dag tar dig till de närbelägna orterna i några timmar. T o r till Cefalú kostar 5€ vilket är mycket väl använda pengar tycker jag.

 

Mat och drycK

Vi hade halvpension. innebar en ganska bra frukost, även om jag saknade riktigt färskt bröd. Middagen bestod av buffé. Denna var mycket varierad, även om det var minst 2 pastarätter per dag. Men hallo, du är i Italien. Förutom det fräsch sallad och andra grönsaker och till efterrätt fräscha frukter i överflöd. Dessutom var de fantastiska på att göra bra soppor. En dag i veckan har de en galamiddag där det även ingår nästintill obegränsade mängder vin eller vatten. Den serveras vid en av poolerna. Mycket trevligt.

Lunch kan du inta på hotellet för 18€/person eller så kan du gå 200 meter och få mat, inkl öl för ca 15-20€ för två personer. Kanverkligen rekommenderas. Heter Caffé Soliaire.

 

Bad

Det finns ett poolområde som ser ut att bestå av flera pooler. Det är dock "bara" två. Den ena är stor och har en midja där en bro går över. Det var fint att simma i poolen eftersom det tog några minuter att ta sig runt.

Vill man inte bada i poolen tar det bara några minuter att ta sig till havet där hotellet har gratis badstolar och parasoller. Mycket bra! Tyvärr så är stranden bitvis ganska stenig vilket gör att jag föredrar strandskor som man kan bada med.

 

Att göra

Sola och bada om du inte tar hotellets buss eller hyr bil. Så enkelt är det. Dessutom kan du vara med på hotellets aktiviteter i form av boccia, ringastning, vattengympa, airobics, tennis mm, mm. Själv blev jag Boccamästare denna vecka.

 

 

 

 

Vårt favoritreseföretag

 

Peter Westers hemsida