Paris april 2007

Sedan min förra resa till Paris 1995 har jag undvikit stan. Har inte velat åka tillbaka till de dryga parisarna som inte ville prata något annat språk än sitt eget. Nu åkte vi dock dit. Och gissa om Paris och deras invånare tog revansch. På något sätt kände jag en enorm förändring. Trevliga människor, matsedlar på engelska. Scandorama tog också lite revansch för det s k  "kycklingresan" till Schweiz. Här guidade oss en mycket trevlig guide till matställen där man i regel fick välja ibland upp till fem rätter. En annan sak jag måste nämna redan från början är Caroline. Vår chaufför. En ung tjej på ca 25 år. Hon kunde köra buss. Trots att det var en dubbeldäckare körde hon den inte bara bra på landsväg, utan även genom Bryssel och Paris. Jag tror att det är den bäste chauffören jag åt med.

 

 

Men vi tar det väl från början. Resan startade i Södertälje och gick första dan till Malmö, där vi sov över. Dagen därpå fortsatte vi till Tyskland där vi sov andra natten. Därefter fortsatte vi till Bryssel. Här stannade vi för att äta lunch och att titta en kort stund på stan. Efter detta fortsatte resan till Paris. Senare på kvällen åt vi gemensamt och tittade sedan på ett glittrande Eiffeltorn. Detta sker tydligen varje hel timme under kvällstid ( se ovan ).
Vädret var fantastiskt. Solen sken och det var dryga 20 grader. Vi gick 6-8 timmar om dagen i tre dagar. Har man möjlighet att och ork så är det nog så man ska förflytta sig. Annars kan man ju ta Metro. Kostar 1.30 € och då kan du åka hur mycket du vill. Så länge du inte går ut genom spärrarna. Ska du in igen får du betala 1.30 € igen. Men om du bara går så ser du nu under våren ett blomstrande Paris. Underbara blommor och träd.

Från Louvren får det en spikrak linje till triumfbågen via Place de la Concorde och chapms Elysees. En trevig promenad på några km där du ser ett vimmel av människor och en aldrig sinande trafik. Tänk på att du som är i en rondell inte har företräde i Paris, utan den som vill in. Triumfbågen ser inte så imponerande ut på håll. Väl under den så växer den och är ganska mäktig.
Går du sedan upp för den långa spiraltrappan så märker du verkligen att den inte är så liten. Uppifrån toppen har du en fin utsikt över en stor del av stan. För dig som har starka ben, men tycker att Eiffeltornet verkar läskig kan ju gå upp här istället. Det känns kanske lite stadigare.
Ett måste är att besöka Notre Dame. Men gå dit tidigt på morgonen. Redan efter 10 har du kö både utanför och inne i den stora kyrkan.
Till vänster ser dy faktiskt en restaurang. Det är en grekisk restaurang i de latinska kvarteren. Vill du äta ganska billig och bra samt ha ett stort urval så har du chansen i de latinska kvarteren. Hela gator kan vara fulla av små och fina restauranger som inte kostar skjortan.
Härliga träd fanns på många platser. Det fanns ett fåtal riktiga parker. Luxemburgparken vid Senaten var dock en. En lugn oas i en annars häktisk stad.
Paris är full av fina hus. Husen kan stå lite hur som helst. Som här till höger där man klämt in ett hus på en tom plats.
Det du ser till vänster är varken en kyrka eller en konsertsal. Nej, här ser du en liten del av Lafayette. Ett mycket exklusivt varuhus mitt i Paris. Mycket stort och mycket dyrt. Har du inte stora plånboken med dig så gör dig inget besvär. Här kostar kläder pengar. Utanför ser du förutom många väntande taxibilar även en och annan privatchaufför med bil som väntar på ägaren.
Utsikten från Eiffeltornet. Man får väl nästan säga att man inte har varit i Paris utan att ha åkt upp i Eiffeltornet. Kostar dryga 100-lappen. Åker du som vi med Scandorama så får du gå via gruppingången. Annars kan väntetiden bli både en och två timmar. Från toppen ser du 300 meter ner over staden.

Du åker först förbi första avsatsen direkt till andra. Där byter du hiss för att komma till toppen. Härifrån ser du hela det vita Paris. Ta dock mycket god tid på dig. Du får köa för att komma in och även på de olika planen för att ta nästa hiss. Både uppåt och neråt. Men värt besöket? Ja, absolut. Visste du om att det går åt 40 ton med färg varje år och att man målar varje del av tornet var 7:e år.
Sacre Coeur ser ut att vara en gammal kyrka. Det är dock fel. Kyrkan byggdes på 1900-talet och ligger upp i Montmartre. Ett annat fint område att strosa i.
På hemvägen besökte vi också champagnehuset Mumm. Här fick vi reda på lite om champagne och hur den tillverkas. Dessutom fick vi smaka och även köpa champagne.
Vi stannade också till i Luxemburg. Tyvärr hann vi bara äta lunch där. En liten miss av Scanorama. Hade gärna velat gå en timme i stan också.
Att ta med sig bilen kan ha sina risker. Man kan få sin bil ganska "inparkerat". Det sägs att man inte ska lägga in handbromsen när man parkerar.
Så jag får väl säga: - På återseende Paris
Vi vill också tacka alla trevliga människor på resan. Här har du säljare, inköpare, skåningar, norrmän, UD-tjänstemän, ombudsmän, sköterskor, lärare och vad vet allt. Och man har riktigt trevligt. Vi anske ses igen på en annan resa.