Rhen-Moselkryssning oktober 2008

Vi fick tips om att göra en Rhen-Moselkryssning. Så vi passade på att boka en resa redan i våras. Dock blev vi besvikna på en del saker. Redan innan resan ville resebolaget Scandorama ha nästan 600:- kronor extra p g a bränslekostnader mm. Det är första gången jag har råkat ut för detta. Mycket dåligt tycker jag. 
Vi åkte buss från Malmö till Köln där vi gick i hällregn i några timmar. Sedan åkte vi buss till Bonn där vi gick ombord på kryssningsbåten. Bra och ganska stora hytter var det. På morgonen, när man åt frukost, gjorde de i ordning hytterna för dan. När man åt på kvällen gjorde de i ordning hytterna för natten. Stora fönster hade hytterna. Men det var ju ingen idé med detta när liknande båtar la sig direkt utanför. Då såg man rätt in i hytterna på den båten. Det hände 2 gånger och var ett stort minus.
Första dagen åkte vi till Andernach med båten och la till där för natten. Mängder av slott och borgar ser man längs Rhen. Om jag inte minns fel ska det vara över 40 borgar längs den biten vi åkte. Alla var förståss inte i samma skick som den till vänster.
Så här års kunde man inte sola i badbyxor. Dock var det skönt att sitta ute och se på landskapet. Frös man så fanns det filtar att tillgå. För de som hade ätit för mycket fanns det även 2 motionscyklar på däck.
Den smalaste passagen var vid Loreleiklippan. Strax därefter vände båten för att åka nedströms Rhen till Koblenz där båten for in i Mosel. Se första bilden ovan.
Varje dag gick vi iland någonstans. På både gott och ont. Kaptenen ville tydligen köra båten så kort stund som möjligt så att han i regel kom fram mellan 1 och 2 timmar för tidigt. Hade ju inte gjort något om han hade tagit det lite lugnt på floderna.
I Mosel fick man slussa 3 gånger åt varje håll. Det var inte mycket plats på sidorna, men gick otroligt bra. Höjdskillnaden var uppemot 7 meter i en del slussar.
Vin i sluttningarna så vi överallt. Dessutom hade träd och buskar fått fina höstfärger. Det mestadels lugna och relativt varma vädret för årstiden gjorde att man trivdes ganska bra på soldäck.
Vi fick "Frühschoppen" en dag. I vårt fall innebar det surkål, korv, bröd och öl. Inte helt fel fast det låg mellan frukost och lunch. Maten ja. Jag hade hört att det skulle vara så bra. Men ack vad man bedrog sig. Vi fick alltid välja mellan 2 huvudrätter. Det gjorde man redan på morgonen. Men det var inget stort val. Allt var exakt lika utom att man fick välja mellan t ex oxkött och fisk eller mellan griskött och nötkött. Alla tillbehör var dock exakt lika. Ganska tråkigt. Dessutom var det oftast helt smaklöst. Dessutom hade de flera dagar helt oätliga soppor i samband med måltiderna. Jag älskar soppor, men det här vet jag inte hur de lyckades förstöra. Nu var det inte bara vi som tyckte så. Några gick t o m ut och åt.
Vi var på en vingård och fick provsmaka och köpa av gårdens viner. Det var väl inga höjdarviner, men var helt OK. Vingården var mycket liten, så man var tvungen att konkurrera med kvalitet i s f kvantitet. Man har vunnit en rad vinpriser som man var stolta över och ville berätta om. 
På vingården tillverkades även mousserande vin. Till vänster ser du flaskor som ligger på jäsning. Än är det långt kvar innan man kan dricka innehållet ur dessa flaskor. Man tillverkade vinet på samma sätt som man tillverkade champagne.
Vissa broar var i minsta laget för båten. Det var tur att det var riktigt lågvatten, annars vet jag inte hur de hade kunnat passera.
När vi sedermera återkom till Köln tog vi bussen till Bremen där vi bl a såg Bremens stadsmusikanter, om nu någon kommer ihåg den sagan. Man kunde följa med en stadsvandring, eller gå på egen hand. Det tog oss 20 minuter in till gamla stan.
Dagen efter gjorde vi vårt sista stopp i Lübeck där vi även kunde köpa deras berömda marsipan. En lång gågata för de shoppingsugna fanns det
Till sist ett stort tack till vår utmärkta guide, Katarina. Däremot kan man ju inte direkt tacka chauffören. Det var nog den tråkigaste människan på bussen. Dessutom ingen servicekänsla.

Plus och minus

Plus Minus
Guiden Katarina

Båten

Vyerna

 

En urtråkig chaufför

Maten

Extrabetalning innan resan

Båten som låg intill vår så vi inte såg ut en hel dag en gång och en dag och en natt en annan gång.