Teneriffa vintern 2005

Vi fick ett ryck i februari att ta en sista minuten resa och valde ett för oss nytt resmål. Det blev Las Galetas på Teneriffas sydspets. När vi först fick höra om resmålet försökte jag hitta information på nätet. Förutom några sidor på holländska och tyska fanns dock inget. Dessutom, visade det sig sedan, beskrev man inte resmålet korrekt tycker jag.
Som du ser ovan så är det ett mycket stort hotell, med flera hus ihopbyggda. Nästan alla tycks ha både havs- och poolutsikt. Och vilken pool. En enorm bassäng och gott om solstolar för alla. I anslutning fanns även en bar, dykskola, biljardbord mm.
Hotellet erbjöd middagsbuffé, men det provade vi inte. I stället provade vi ortens restauranger. Det ska dock sägas direkt. Det går inte att jämföra med t ex Puerto de Mogan på Gran Canaria. De flesta ställen hade mest enklare rätter. Hittade man någon som t ex hade sjötunga så var den stekt för länge. Det gällde även att noga kolla notan. Det fanns särskils en restaurang vid strandpromenaden ( sista restaurangen innan klapperstensstranden ) som försökte 2 gånger. Så se upp ! Det du ser till vänster är dock ett av dom bra ställen vid havet.
Det fanns dock en mycket bra restaurang som du ser till höger. Går du gatan ner från hotellet så ligger den på höger sida. Innan du kommer ner till havet. Ska du ta en sangria ska du dock gå ner till restaurangen till höger om Netto. Netto är ett snabbköp bara 2 minuter från hotellet. Gå ut från hotellet och ta höger. Efter bara någon minut har du ett torn på höger sida. När du kommer dit går du ner för trapporna. Där ligger Netto och en del andra affärer och restauranger.

Jo, det finns en mycket bra restaurang till. Då måste du gå åt höger från hotellet till en större tvärgata som går åt höger. Sedan är det den andra Kinarestaurangen på vänster sida. Den heter China Town. Maten inkl. någon öl kostar i regel under 10 € för två personer.

Du kan också hyra bil. STS hade inga hyrbilar kvar, så vi tog Europcar som dagligen finns en stund på hotellet. Det blev några kronor dyrare, men var helt OK. Vi åkte upp till berget Teide, som även syns från hotellet när inga moln finns. Ett besök på Teide är ett måste. Vi hade tur att komma dit en klar dag. Luften var härligt ren och kall. Uppe på ca 2500 meter var det några minusgrader. Härifrån kan du ta linbanan upp på över 3000 meter. För det krävdes det dock varmare kläder än vad vi hade med oss, så vi avstod.
Just i februari blommar mandelblomman. Överallt ser man de fina rosa blommorna. Det odlas mycket mandel på Teneriffa.
En dag tog vi den lokala bussen till Los Inglesias och Las Americas. Smaken är säkert olika, men det var ingenting för mig. Bara en stor turistfälla. Då är faktiskt Los Galetas bättre och lugnare. Men har man t e x svårt att gå kan dock det här vara bra, eftersom man har en enda lång havspromenad mellan Los Inglesias och uppåt förbi Las Americas med många affärer och restauranger av olika slag.
Det finns en del att se även i Los Galetas. För det första i själva byn. Dessutom är den ihopbyggt med nästa by, så det finns en del att gå.  Du kan vidare gå en fin strandpromenad västerut. Gå genom staketet ovanför poolen så hittar du promenaden. Du kommer ända till ett mindre berg, som är en krater.  Därifrån ser du ända till Los Galetas. Tillbaka går du på vägen. Tur och retur tar inte mer än 2-3 timmar i lugn takt. Kratern ligger precis vid havet.

 

Till vänster ser du utsikten från kratern. Hela området heter Costa del Silencio.

Nedan ser du hela hotellområdet. Som du ser finns det även en liten sandstrand i direkt anslutning.

Till slut ett par tips.
Ficktjuvar finns här som på andra ställen. Var vaksam, men inte överdrivet orolig.
Köp telefonkort och ring från automaterna i byn. Det finns många. Du ringer 10 gånger mer för samma pengar från en automat och inte från din mobil. Även SMS kostar i regel över 10 kr.
Finns goda möjligheter att köpa billiga kläder på ortens affärer.
Hotellet ser vid första anblicken inte ut för det du kanske förväntat dig. Men det är väl värt pengarna när du ser till utbudet. Mycket bra även för barnfamiljer, eftersom man har en del aktiviteter speciellt för barn varje dag på hotellet.
Timeshare: Såg ingen på Los Galetas. Men träffar du på dom så se upp.

Ha en trevlig semester. Det hade vi.
Vill du boka så kontakta STS Solresor